Az ezoterikus dimenzió

AZ AYURVEDA ÉVSZÁZADOS HAGYOMÁNYÁNAK EZOTERIKUS DIMENZIÓJA

 

Bölcs életmód

Az évezredes ayurvédikus hagyományon belül az ezotéria az élet minden aspektusára vonatkozó tudás és bölcsesség összessége (ayus), amelyek a külső megjelenésen belül, mögött vagy azon túl vannak, a fizikai érzékszervek által érzékelhető külső formán túl, vagy az élet sokféle megnyilvánulásának tényleges kifejezésén túl. Életmódként az ayurvédikus ezotéria az élet igazi művészete, abölcs módon, egyúttal az élet csodálatos és lenyűgöző titkaiba beavatott lényként (ayus).

Ayurvédikus ezotéria

Az ayurvédikus ezotéria számos beavatási aspektust tartalmaz, és egy sor egyetemes elv mély ismeretén és megértésén alapul (padartha), amelyek a létezés bizonyos alapvető törvényeit tükrözik és emelik ki.

Az Ayurveda alapvető elveinek ismerete az ezoterikus tudás teljes beavató hagyományának középpontjában áll. Az ájurvédikus ezotériának van egy fejlett és magasan fejlett intellektuális és elméleti összetevője, ugyanakkor nyilvánvalóan gyakorlati, összetett, széleskörű és sokszínű oldala is.

Az évezredes ayurvédikus hagyományban jelen lévő ezotéria olyan hatékony, eredményes cselekvéseket támogat, amelyek a lappangó, misztikus jótékony aspektusok és magasabb spirituális képességek felébresztéséhez vezethetnek a lényben. Mindezen belső gyakorlati munka során az ayurvédikus ezotéria bizonyos ezoterikus beavató ismeretekből indul ki. Az ayurvédikus ezotéria szinte mindig tartalmaz bizonyos misztikus aspektusokat, és igazi spirituális tudomány.

Megfelelő perspektíva

A legtöbb modern tudományos munkák az ősi tudomány az Ayurveda ezgyakran abból a téves előfeltevésből indult ki, hogy a hagyományos ájurvédikus rendszer csak egy pragmatikus gyógyító rendszer, és hogy ezért ez az évezredes tudás csak az orvosi tudás egy exoterikus formája.

Pontosan azért, mert az ayurvédikus tudomány már aegy bizonyos segítő kapcsolat a legtöbb emberrel, akik az ayurvédikus tudományhoz fordultak...és javítja az egészséget, a bevallottan részleges és hiányos előfeltételezés, hogy az Ayurveda egycsak az emberi test kezelésével és az emberek egészségének helyreállításával foglalkozna, anélkül, hogy figyelembe venné azt a tényt, hogy az Ayurveda ősi tudománya számos ezoterikus aspektust tartalmaz.

Ezoterikus tudomány

Az Ayurveda hagyományos tudománya egy hatalmas és értékes ezoterikus tudomány is, amely számos fontos beavató aspektust foglal magában. Ezek az ezoterikus aspektusok különböző formában vannak jelen a hagyományos ájurvéda szövegekben, e misztikus aspektusok némelyikére néha csak utalnak, mások nyilvánvalóan rejtve vannak a beavatatlanok elől, megint mások rejtve vannak, vagy legjobb esetben rejtélyes, szokatlan és titokzatos aspektusokként jelennek meg.

Az ezoterikus szempontok e felbecsülhetetlen értékű gyűjteménye jelen van a hagyományos szövegekben, amelyeket évezredek óta ismernek és tanulmányoznak az Ayurveda iskolákban szerte a világon.