Klorofill gyógymódok

Klorofill gyógyító kúrák

Dr. Violeta Pârvu

háziorvosi szakorvos, apifitoterápiás kompetencia

Mi az a klorofill?

A klorofill (a kifejezés a görög nyelvből származik, ahol a "klórosz" zöldet jelent) egy zöld színezék, amely minden élő növényben megtalálható, és alapvető szerepet játszik a napfénynek a növényi növekedéshez szükséges energiává történő átalakításában, a fotoszintézis nevű folyamat révén. A klorofillt a köznyelvben "zöld vérként" is ismerik, mivel kémiai szerkezete hasonló az emberi vérben található hemoglobinéhoz (a porfirin gyűrű).

A klorofill funkcióit elsőként Dr. Richard Willaster német kémikus állapította meg, akinek a napfény és a földi élet kialakulása közötti kapcsolat felfedezése azóta is forradalmasítja a tudományos világot.

Az ezt követő kutatások során sikerült azonosítani a klorofill kémiai szerkezetét, amely az emberi vérben található hemoglobintól csak aegy elem (a hemoglobin esetében a vas, a klorofill esetében a magnézium). Ez a felfedezés indította el a klorofill gyógyító potenciáljának tanulmányozását és alkalmazását az orvosi gyakorlatban.

Emile Burgi svájci kutató kiemelte a klorofill jótékony hatását vérszegénység, szívproblémák, magas vérnyomás és általános egészségi állapot esetén.

Hogyan nyerik a klorofillt?

A klorofillt a zöld leveles növények kézi vagy gépi préselésével, vagy 8 órán át szobahőmérsékleten, sima vízben való áztatásával nyerik.

Ehhez egy elektromos vagy mechanikus gyümölcscentrifugára van szükségünk, amelybe a növény zöld leveleit tesszük, és így nyerjük a klorofillban gazdag gyümölcslevet.

Használhatja petrezselyem, zeller, hagyma, fokhagyma, pitypang, spenót, csalán vagy fiatal búza, zab, árpa leveleit. A klorofill kúra legalább 10 napig tart, fogyasztásanövekvő mennyiségben, 50 ml-től 250 ml-ig a növényből nyert zöld lé, első adag reggel éhgyomorra, 30 perccel étkezés előtt.

 

Melyek a klorofillkúra javallatai?

A szervezet méregtelenítésének és a mikrobák szaporodásának gátlásának mélyreható hatása mellett a klorofillkúra számos közös jelzése van:

- hepatitis és egyéb májbetegségek
- vérszegénység
- hipokalcémia
- asztma és allergiás nátha
- visszér
- aranyér
- székrekedés
- gyomor- és nyombélfekély
- bőrfekélyek
- hiperglikémia (cukorbetegség) vagy hipoglikémia
- magas vérnyomás
- szív- és vesebetegség (általában)

Kinek jót tesz a klorofill kúra?

1. A nők a menstruáció miatti kalciumveszteséget a zöld növényekből származó klorofill fokozott fogyasztásával pótolhatják. Bernard Jensen "A klorofill gyógyító ereje" című könyve szerint a zöld növények és a klorofill fogyasztása segít szabályozni a szervezet kalciumszintjét. A klorofill nagyon gazdag K-vitaminban is.

2. A gyomor- vagy nyombélfekélyben szenvedő betegek kihasználhatják a klorofill gyógyító hatását, ha például minden reggel éhgyomorra megisznak egy pohár klorofilltartalmú gyümölcslevet.

3. A torok és a mandulák gyulladása esetén klorofilllé gargalizálható, ami nem jár együtt e lé lenyelésével.

4. Allergiás nátha és pattanások esetén a klorofillkúrákat legalább 10 napig kell szüneteltetni, a fitoterapeuta tanácsa szerint.

5. Cukorbetegség, magas vérnyomás esetén a 10 napos klorofillkúrák segítenek a betegség gyógyításában.

A klorofill nem alkalmazható hasmenésben, irritábilis bélben vagy egyéb vastagbélbetegségben (vastagbélgyulladás, erjedő vastagbélgyulladás) szenvedőknél. Véralvadási problémákkal (trombózis stb.) küzdő emberek számára is ajánlott, hogy csak fitoterapeuta tanácsára fogyasszák.

Következtetés

A klorofill egy természetes termék, amely többszörös gyógyító hatással van a szervezetre, és nem hiányozhat egyetlen beteg vagy egészséges ember étrendjéből sem.