Capusa és boreliosis - 2

Kullancsok, boreliosis (Lyme-kór)

és természetes megelőzési vagy terápiás módszerek (2)

Dr. Mirela Stranț, ayurvéda oktató
Dr. Paula Florea, ayurvéda oktató
Nina Marin, Ayurveda előadó

Hogyan NEM terjed a Lyme-kór

A Lyme-kór nem terjed emberek között! Például egy személy nem fertőződhet meg érintés, csók vagy intim kapcsolat révén egy olyan személytől, aki Lyme-kóros. A terhesség alatt szerzett Lyme-kór a méhlepény megfertőződéséhez és a magzat halálához vezethet. Ha azonban az anya megfelelő kezelésben részesül, a magzatot ez nem érinti. Nem ismert, hogy a Lyme-kór az anyatejjel terjedne. Ami a háziállatokat illeti, bár megbetegedhetnek, közvetlenül nem adják át a betegséget a gazdájuknak, de behozhatják a fertőzött kullancsokat a házba (a bőrükre tapadva), amelyek aztán megfertőzhetik az embert.

Hogyan védekezzünk a kullancscsípés ellen

A legproblémásabb időszak május, június és július, amikor a kullancsok még nem érettek, és nehéz észrevenni őket. Ha a vadonban járunk kerülje a nedves bozótos területeket, ahol nagy a kullancsok megtalálásának kockázata, vagy felszereltségük...viseljen sötét lábbelit, zoknit, hosszú nadrágot, világos színű ruhát (hogy jól látható legyen), esetleg napellenzőt. Használhat természetes repellens szereket is, amelyeket a ruházatra vagy a fedetlen bőrre kenhet, különösen a test azon részein, ahol a kullancsok általában megtapadnak.

Léteznek speciális spray-k embereknek és állatoknak egyaránt, amelyek illóolajokon alapulnak (Helpic, Eco Shot stb.), vagy egyszerűen használhatunk repellens illóolajokat, amelyeket a védtelen területekre és/vagy a ruhák belsejére kenhetünk, például Eucalyptus citriodora (citromos eukaliptusz) illóolajat, levendulát, gerániumot, szegfűszeget stb. vagy egyszerűen vízzel hígított ecetes oldatot. Ha úgy dönt, hogy illóolajokat alkalmaz a bőrén, hígítsa fel...az igazánegy olajos olaj - például kókusz (amely a túlzott napozástól is véd) vagy bármilyen hidegen sajtolt olaj, amely a háznál van, hogy biztosítsa az olaj stabilitását a bőrön, miközben elkerülje a tiszta illóolaj okozta kellemetlen érzéseket.

Háziállatok esetében használhat spray-t is.természetes illóolaj alapú termékek (átlagosan 7-10 nap - olvassa el figyelmesen a betegtájékoztatót), vagy egyszerűen ecetet 2:1 arányban vízzel hígítva. Ha tiszta illóolajokat használ a háziállat szőrére, némi óvatosságra van szükség, mivel egyes olajok mérgezőek lehetnek a háziállat számára. A hígított ecet praktikus, olcsó és hatékony megoldás, és a szaga nem zavaró a nem háziállat barátja számára.

Amikor hazaérsz, fordítsd ki a ruháidat, és hagyd el...hagyja őket 10 percig a napon (a száraz hő elpusztítja a ruhán maradt kullancsokat; szükség esetén használhat forró levegővel működő hajszárítót); eközben alaposan ellenőrizze a bőrt, különösen a kullancsok által kedvelt területeken. Ha szükséges, ellenőrizze a háziállat szőrzetét is.kísérte vagy kísérte őtamit kivettél.

Ha egy vagy több kullancsot fedez fel, ne essen pánikba. Legalább 24...36 óra, így ha időben felfedezed, nem vagy veszélyben, még akkor sem, ha a kullancs baktériumokat hordoz. Ezért fontos, hogy a lehető leggyorsabban és biztonságosan távolítsuk el.

Mit NE tegyen, ha Ön vagy szerettei felfedezik, hogy kullancs csípte meg őket?

 NO mindenféle anyagot (alkohol, olaj, benzin, benzin, aceton, ecet, egyéb érzéstelenítő szerek stb.) alkalmazzon, mert a kullancs hányási reflexet indíthat el, és így a véráramba került baktériumokat eltávolíthatja, ami abban a pillanatban fertőzést okozhat.

 NO csavarja és ne törje el a kullancsot, mert a karmai a bőrben maradnak.

 NO szorítsa össze a kullancsot az ujjai vagy bármely más eszköz között - ekkor a borréliával fertőzött béltartalom a véráramba kerül.

 NO ne próbáljon meg kullancsot gyufával, gázzal, benzinnel vagy más anyaggal elpusztítani - ezek a módszerek nem működnek, és nagyon nagy a kockázata annak, hogy megfertőzi magát, gyermekét vagy bárki mást. Vannak egyszerű és biztonságos módszerek.

 NO törje meg a kullancsot - általában a nyaki részen törik meg, és a fej a bőrben marad.

 NO próbálja meg eltávolítani a kullancsot, ha nem tudja, hogyan kell helyesen csinálni, és ha nincsenek meg a megfelelő szerszámai. Menjen asürgősségi osztályra (esetleg a Fertőző Betegségek Klinikájára) vagy a sebészetre, vagy hívjon fel valakit, akiről biztosan tudja, hogy képzett.