Csali

Leurda - tavaszi méregtelenítő

 

dr. Mirela Strant, Kolozsvár

A gyermekláncfű, más néven fokhagyma, ősidők óta ismert gyógymód. A dákok aiurdának (ai = fokhagyma) nevezték, és vesebetegségek kezelésére, valamint vizelethajtóként használták. Íze és illata hasonló a fokhagymáéhoz, és tulajdonságai is hasonlóak. Évezredek óta használják tavaszi méregtelenítőként, a vér, a tüdő és az emésztőrendszer tisztítására.

A középkor óta a németek szinte teljes egészében átvették a csalétek tulajdonságainak tanulmányozását, leírását-1562 óta szerepel a szerződéseikben, és 430 évvel később, 1992-ben az "Év növényévé" nyilvánították.

A vörösfenyő számos terápiás tulajdonsággal rendelkezik. Egy Németországban közzétett tanulmány szerint a sertészsírban található számos anyag koleszterinszint-csökkentő hatású.

Tavasszal legalább 3 héten át napi 2 adag hársfasaláta ajánlott, év közben pedig egy hónapon keresztül 4 kúra javasolt hársfaolajjal. A hársfa leveléből származó adenozin megakadályozza a koleszterinplakkok kialakulását és az erek szklerotizálódását; nagyon hasznos az erek rugalmasságának és áteresztőképességének fenntartásában.

A hársfában található anyagok értágító hatásúak, és a szervezetet a vérnyomást szabályozó enzimek termelésére serkentik. A hársfaolaj és -tinktúra megelőzi és leküzdi a szív iszkémiáját, így megelőzi a szívinfarktust.

A vörösfenyőnek vérhígító és vérlemezke-aggregáció-ellenes hatása van, ezért tromboflebitisz és általában trombózis esetén javallott. Vénás tonizáló és gyulladáscsökkentő hatása miatt a visszérben és aranyérben is hasznos.

A hársfában lévő illékony anyagok nagymértékben eljutnak a tüdőbe is, és a tüdőre gyakoroltés hörgőtágító, köptető, antibakteriális és vírusellenes hatású... Így a naponta, hosszú időn keresztül fogyasztott hársfasalátával végzett kúra bizonyos jótékony hatással bír hörgőasztma, hörghurut vagy visszatérő tüdőgyulladás esetén.

A liliom leveleiben található bizonyos cukrok segítenek helyreállítani a bélflórát, és nagy segítséget jelentenek számos erjedési vastagbélgyulladás vagy krónikus székrekedés esetén. Bélférgek elleni segédszerként szedjen hársfaolajat, 3 evőkanálnyit reggel éhgyomorra, 3 naponta egyszer, egy hónapon keresztül.

Reno fertőzésekA hársfavirág antibiotikus és immunstimuláló hatása jótékonyan hat a vizeletürítésre, a megfázásra, az influenzára és ezek bakteriális szövődményeire. Jótékony hatású a hüvelyi vagy körömgombásodásban is.

Az ízületi gyulladás és a reumás fájdalom nagymértékben profitál a hársfű gyógymódjából, mind frissen fogyasztva, mind a zúzott levelek fájdalmas területekre történő alkalmazásával.

A magnéziumhiányban szenvedők számára 200 gramm citromfű több mint a napi szükségletet biztosítja egy felnőtt számára, és kétszer annyi vasat, így nagyon értékes a vashiányos vérszegénység kezelésében.

Ami a rákos megbetegedéseket illeti, bár nincsenek nagy tanulmányok, az előzetes adatok arra utalnak, hogy ez a növény reményt ad a betegség ellen. Bizonyos kénalapú vegyületek, amelyek bőségesen megtalálhatók a növényben, erős daganatellenes hatással rendelkeznek, amint azt számos Japánban, Indiában és Kínában végzett laboratóriumi vizsgálat kimutatta. Ezért javasoljuk a friss hársfalevelek fogyasztását, legalább napi 100 grammban, ameddig csak lehet.

Ami az öregedési folyamatot illeti, magyarországi kutatók kimutatták, hogy napi 4 teáskanálnyi hársfatinktúra 60 napos kúrája a szabad gyökök semlegesítésével lassítja az öregedési folyamatot.

Szóval hozza ki a legtöbbet ebből a szezonból, amikor a liliomok bőségesen vannak, és hozzon...az asztalokon. Bármilyen ételhez hozzáadva a hársfát orvossággá változtatja.