Kaptárak

Krónikus csalánkiütés klinikai esete

allopátiás kezeléssel szemben ellenálló, fitoterápiával kezelt betegség.

 

Dr. Cristina...Daniela Cîmpean

Isteni Csillag Természetes Egészségügyi Központ

 

Összefoglaló

Az urtikária egy nagyon gyakori allergiás állapot, amely polipspektrummal rendelkezik, és kerek kiütéses elemekkel jelentkezik.Ovális, változó méretű, általában nagyon viszkető, a test bármely területét érintheti, hirtelen megjelenik és eltűnik, és különböző tényezők (gyógyszerek, különböző kategóriájú allergén anyagoknak való kitettség, ételmérgezés, bélparaziták által okozott immunológiai reakciók, érzelmi tényezők stb.) hatására kiújulhat.

Az allopátiás kezelés magában foglalja az allergén anyagokkal való érintkezés elkerülését, a parazitózis felszámolását, az emésztési zavarok korrekcióját, antihisztaminokat és kortikoszteroidokat. Többnyire az akut kitörési fázis kezelésére korlátozódik, és nem foglalkozik kifejezetten a háttérrel. A fitoterápia befolyásolja az allergiás reaktivitást, eltávolítja az anyagcsere hulladékfelhalmozódásokat, korrigálja az anyagcsere terrénumát, antihisztamin hatású. A dolgozat egy 8 hónapos krónikus urtikáriás beteg esetét mutatja be, akinél a követett diétától függetlenül napi kiütések jelentkeztek, nagyon nagy, az egész testre kiterjedő elemekkel jellemezve, xyzal-kezeléssel, de jelentős mellékhatások árán (6 epizód angioödémával, glottikus ödémával és sürgősségi beavatkozást igénylő szívpanaszokkal). Két hónap fitoterápiás kezelés után a beteg teljesen egészséges, a következő 4 hónapban nem volt visszaesés.

1. Bevezetés

Az urtikária egy nagyon gyakori allergiás állapot, amely polipspektrummal rendelkezik, és kerek kiütéses elemekkel jelentkezik.Ovális, változó méretű, általában nagyon viszkető, a test bármely területét érintheti, hirtelen megjelenik és eltűnik, és különböző tényezők (gyógyszerek, különböző kategóriájú allergén anyagoknak való kitettség, ételmérgezés, bélparaziták által okozott immunológiai reakciók, érzelmi tényezők stb.) hatására kiújulhat.

A csalánkiütés allopátiás kezelése a következőket foglalja magában: az allergén anyagokkal való érintkezés elkerülése, a paraziták kiirtása,

emésztési zavarok, antihisztaminok és kortikoszteroidok korrekciója. Többnyire az akut kitörési fázis kezelésére korlátozódik, és nem foglalkozik kifejezetten a háttérrel.

A fitoterápia befolyásolja az allergiás reakciókészséget, megszünteti az anyagcsere-hulladékok felhalmozódását, korrigálja az anyagcsere terrénumát és antihisztamin hatású.

2. Anyag és módszer

Az ebben a tanulmányban bemutatott klinikai eset egy 44 éves férfi beteg, aki2013 októberében jelentkezett az első konzultációra, 8 hónapja kezdődött súlyos krónikus csalánkiütés diagnózisával. Klinikailag a beteg generalizált csalánkiütést mutatott, a kiütések kezdetén kb. 2 cm átmérőjű elváltozásokkal, nagyon nagy papulákkal, égő érzéssel a bőrben, intenzív viszketéssel; az elváltozások xyzal (levocetirizin-dihidroklorid - antiallergén, antihisztamin) kezelés hatására még aznap megjelennek és visszahúzódnak. A beteg az elmúlt 8 hónapban nagymértékű súlyváltozással és álmatlansággal jelentkezett. A kiütések éjszaka felébresztik az alvásból, ami miatt nagyon fáradt. A megváltozott általános állapotidőnként öngyilkossági gondolatokhoz vezetett.

Az állapot kialakulását követő első hónapban a beteget Helicobacter pylori-fertőzésre vizsgálták, és allopátiásan kezelték a fertőzés felszámolásáig, de ez nem befolyásolta a csalánkiütés lefolyását. Az állapot kialakulása óta eltelt 8 hónap alatt az antiallergiás gyógyszerekre adott másodlagos reakcióként 6 epizódban glotticus ödéma jelentkezett tachycardia, angioödéma, esetenként atópiás bronchiális reakciók (inspirációs dyspnoe) formájában, amelyeket a sürgősségi osztályon kezeltek.

Paraklinikailag fokozott eozinofíliát említünk, normális szérum Ig E és Ig F szintek mellett.

A klinikánkon ajánlott fitoterápiás kezelés a következőkből állt:

Rp1: por alakban adagolt keverék, napi 4 x 1 teáskanál rokoine (Stellaria media) levegős rész, bojtorján (Arctium lappa) gyökér, egérfark virágai (Achillea millefolium), füstölőház légi része (Fumaria officinalis), három foltos testvér légi része (Viola tricolor), feketeribizli magok, feketeribizli levelek (Ribes nigrum ), vörös lóhere virágok (Trifolium pratense).

Rp 2: shirish kéreg (Albizza lebbeck) és priyangu (Callicarpa macrophyla) - porkeverék, 1 teáskanál 4 x naponta

Rp 3: feketeribizli rügy glicerin macerátum tabletta 2 tabletta x 2 /nap reggel és délben

Rp 4: negrilica magokból nyert olaj (Nigella sativa) - 5 kép 3 x nap

Egy hónapos kezelés után a kiütések intenzitása csökkent, és csak 3-4 hetente egyszer kellett xyzal-t használni.4 nap, nem s-csak egyszer ébredt fel éjszaka az alvásból a kiütés miatt, mert csak a tenyérben viszketett, s-javult az étvágy, mert nem jelentek meg többé ételkiütések (a gyógynövényes kezelés előtt szinte bármilyen étel okozta a kiütéseket). A gyógynövényes kezelés azután kezdett el hatni, hogy 3-4 napos adagolás.

Ezen a ponton...Továbbá ajánlott: feketeribizli glicerin macerátum naponta 3x, utoljára délután 5 órakor és feketeribizli olaj naponta 3x.

Másfél hónappal a gyógynövényes kezelés megkezdése után a kiütések csak a legigényesebb napokon (kedden és pénteken) jelennek meg, a fokozott súrlódással járó területeken (ahol a harisnya feszül, a karok belső oldalán, az ágyéktájékon,

A kiütéssel járó tünetek: idegesség, meleg vagy forró bőrérzet a kiütés idején, néha enyhe szúró érzés az epigastriumban. Az étkezésekkel kapcsolatban nem jelentkezik további kiütés, függetlenül a bevitt tápláléktól. További s-a vérnyomás normalizálódott (a kezelés kezdetén a beteg vérnyomáscsökkentő volt).

Rumex carbo - ½ adag reggel éhgyomorra.

2 hónappal a gyógynövényes kezelés megkezdése után a betegnek az elmúlt 2 hétben nem volt szüksége xyzalra, nagyon ritkán jelent meg néhány apró, néhány milliméteres kiütéses elem, amelyek estére visszahúzódnak anélkül, hogy xyzalra lenne szüksége, bármit ehet, és ezzel az eredménnyel befejezi a gyógynövényes kezelést. Eddig nem volt újabb megbetegedése (7 hónappal a kezelés befejezése után).

3. A fitoterápiás kezeléssel kapcsolatos megfontolások

A fitoterápiás kezelés céljai a következők voltak:

a) salaktalanító és nyirokkeringés-elvezető hatás: bojtorjángyökér, barkócafű légnemű része, egérfark virága, fumitórium légnemű része, három- és négyágú füstölő.testvérek -foltos, piros lóhere virágok

b) Antiallergiás, antihisztamin, immunmoduláns hatás: fekete ribizli levelei és bimbói, fekete ribizli magjai és olaja, a három- és négylevelű ribizli lombhullató része.testvérek -a vörös lóhere virágai, a kéreg a shirish, légi része priyangu

c) A gyulladásos hajlam és a bőrreaktivitás csökkentése: Rumex carbo

d) A betegség érzelmi okának kezelése: a feleségtől való elválás.

Az alábbiakban röviden bemutatjuk a terápiában alkalmazott legfontosabb antihisztamin és antiallergiás hatású fitoterápiás fajokat:

a) Három...testvérek -folt (Viola tricolor)

Felhasznált alkatrész: légi rész (Violae tricoloris herba).

Hatóanyagok: triterpén szaponozidok, nyálkaanyagok, flavonoidok, illóolaj, tannin.

Hatásai : depuratív, antiallergiás, gyulladáscsökkentő, lágyító, hashajtó, antihisztamin és antiallergiás (a miricetinnek köszönhetően). RWG122: Jim Duke személyes aktái, rutinei - Duke, James A. 1992. Handbook of biologically active phytochemicals and their activities. Boca Raton, FL. CRC Press. és a kvercetinnek köszönhetően - JNP60:884: Jim Duke személyes aktái)

Javallatok (belsőleg): allergia, bronchiális asztma, bőrbetegségek (akne, ekcéma, kelések, csalánkiütés) - külsőleg és belsőleg.

b) Vörös lóhere  (Trifolium pratense)

Felhasznált rész: virágzat (Trifolii pratensis flos).

Hatóanyagok: triterpén szaponozidok, flavonoidok, gyanták, ásványi anyagok, karotin.

Hatásai : depuratív, antiasztmatikus, köptető, tumorellenes, gyulladáscsökkentő, antiallergiás (aszkorbinsav és kalcium miatt - PIL: Jim Duke személyes aktái, niacin - Werbach, M. 1993. Gyógyítás étellel. Harper Collins, New York, 443 oldal), antihisztamin (a kávésav és a klorogénsav, a niacin, az aszkorbinsav miatt -Duke, James A. 1992. Handbook of biologically active phytochemicals and their activities. Boca Raton, FL. CRC Press. isorhamnetinei - A biológiailag aktív fitokémiai anyagok és tevékenységeik kézikönyve. Williamson, E. M. és Evans, F. J., Potter's New Cyclopaedia of Botanical Drugs and Preparations, Revised Ed., Saffron Walden, the C. W. Daniel Co., Ltd., Essex UK, 362 pp, 1988, reprint 1989.

(c) fekete ribizli (Ribes nigrum)

Felhasznált rész: levelek (Ribes nigri folium)

Hatóanyagok: a levelek tanninokat, rutozidot, C-vitamint, kis mennyiségű illóolajat, ásványi sókat tartalmaznak.

Terápiás hatások levelek: depurative, összehúzó, antianemic, antiszeptikus, nyugtató, antihisztamin (miatt rutin - Duke, James A. 1992. Handbook of biologically active phytochemicals and their activities. Boca Raton, FL. CRC Press), antiallergic, uricosuric,  

A levél javallatai: belsőleg: allergia, bronchiális asztma.

d) Shirish (Albizia lebbek)

Felhasznált rész: kéreg

Terápiás hatások antiallergiás - J. Duke; antihisztamin: A növény elemzése flavonoidok, triterpenoidok és triterpenoid szaponinok; oleanolsav, albigeninsav, albigenin és akáksav jelenlétét mutatta ki. A kéreg kondenzált tannint tartalmaz; továbbá d-katechin és d-leukocianidin. A kéreg vizes kivonata csökkentette a hisztamin-indukált hörgőgörcs tengerimalacokban. - C.P. Khare - Indiai gyógynövények

e) Negrilica, feketekömény (Nigella sativa)

Felhasznált rész: magok és magolaj

Hatóanyagai: a linolsav antihisztamin hatású (Economic & Medicinal Plant Research, 6: 189.)

timokinon - antihisztamin (List, P.H. és Horhammer, L., Hager's Handbuch der Pharmazeutischen Praxis, Vols. 2-.6, Springer-Verlag, Berlin, 1969-1979.)

(f) Priyangu (Callicarpa macrophylla)

Farmakológiai hatások: a betulinsavnak köszönhetően erős gyulladáscsökkentő és immunmoduláns - Bharat et. all 2011, a flavonoidoknak köszönhetően gyulladáscsökkentő, antiallergiás és immunmoduláns hatású - Singh et all. 2012.

(g) farok- egér (Achillea millefolium)

Felhasznált részek: virágzó csúcsok - Millefolii virágok

Főbb alkotórészei: azulénekben, pinenekben, komforban, cineolban, borneolban, limonénben stb. gazdag illóolaj; lecitinek; kumarinok, flavonoidok (apigenin, luteolin, rutin stb.), alkaloidok (achilein, stahidrin stb.), béta- és baktériumtartalom (baktériumtartalom).szitoszterin, szerves savak, szalicilsav, kávésav, tanninok, kumarinok, szénhidrátok, fehérjék, Fe, Zn, Ca, Co, Si stb. ásványi sók.

Hatások: gyulladáscsökkentő, epehajtó-epehajtó, májserkentő, vizelethajtó, fertőtlenítő, lázcsillapító, fájdalomcsillapító, izzasztó, görcsoldó, görcsoldó, sebezhető, cicatrizáns, antihisztamin - a kávésav, azulén, izorhamnetin, limonén, luteolin, mentol, niacin, cvercetin, rutin, apigenin, aszkorbinsav által - Duke, James A. 1992. )

Javallatok: bőrgyógyászati állapotok- fekélyek, pustulák, gyulladások, fekélyek

4. Következtetések

A fitoterápiás kezelés hatékony még a súlyos krónikus csalánkiütés esetén is, amely nem reagál kielégítően az allopátiás kezelésre, és mentes az antihisztamin- vagy kortizongyógyszerekre jellemző mellékhatásoktól.