Szelektív szisztematikus ayurvédikus index 1. kötet

Szelektív szisztematikus ayurvédikus index 1. kötet

Szerzők: Andrei Gamulea, Aurora Nicolae

 

A Szelektív szisztematikus ájurvédikus index 1. kötet a román flóra 62 legismertebb gyógynövényét tartalmazza. Az egyes gyógynövények hatásait és tulajdonságait az emberi testben található 13 srota vagy csatornarendszer hagyományos ájurvédikus rendszere szerint csoportosították a különböző terápiás kontextusokban való hatékony felhasználás érdekében.

A növényi hatások és tulajdonságok listáinak rendszerezése megkönnyíti a megfelelő növény, valamint a megfelelő gyógynövénykombinációk vagy növénysorozatok gyors megtalálását a legkülönbözőbb állapotokhoz.

  1. A mű első része a kifejezetten az 1. kötetbe válogatott gyógy- és fűszernövények jegyzékét tartalmazza.
  2. A 2. rész a 13 ájurvédikus testrendszert, szanszkritul srotát írja le, olyan rendszereket, amelyek a test biológiai anyagait hordozzák, és bizonyos szerveket szolgálnak, vagy bizonyos funkciókat látnak el.
  3. Az 1. kötet harmadik részében az egyes kiválasztott gyógynövények főbb tulajdonságai és terápiás javallatai ábécésorrendben kerülnek bemutatásra aszerint, hogy melyik ájurvédikus rendszerhez (srota) tartoznak.
  4. A dokumentum negyedik része felvázolja az egyes terápiás hatásokhoz és javallatokhoz kapcsolódó terápiás hatékonyság mértékét, mind az általános, mind a specifikus javallatokét, amely lehet nagyon erős, erős vagy mérsékelt.
  5. Az ötödik rész a maga a szisztematikus szelektív ayurvédikus index amely lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan és pontosan célzottan válasszunk. Az Ayurvédikus Szisztematikus Szelektív Index teljes szerkezetét az emberi test mind a 13 srota vagy csatornarendszerének hagyományos ayurvédikus rendszere alapján állították össze. Ez a mű valódi tanulási kézikönyvként is használható. a SHARIRA-JNANA (az emberi lény alapszerkezetének tudománya) és a KRITYA-JNANA (az emberi lény dinamikájának és funkcionalitásának tudománya) ágakból származó fogalmakból az évezredes hagyományos Ayurveda rendszerben.
  6. A hatodik rész a klasszikus gyógynövényterápiák jegyzékét tartalmazza, amely terápiás hatások és javallatok szerint ábécérendben van felsorolva.
  7. A 7. rész a 62 kiválasztott gyógynövény botanikai nevét tartalmazza.

Ennek a rendszerszemléletű munkának a használata sokkal könnyebbé teszi a megfelelő fitoterápiás formula kigondolását és a lehető legjobban kiértékelését az adott helyzethez képest, az akkor már meglévő fitoterápiás hozzáférhetőség és tudás birtokában.

A növények szárított formában, finom por vagy hideg macerátum formájában történő belsőleges alkalmazása a legjobbnak tekinthető a hatékonyság és a hozzáférhetőség aránya szempontjából.

Ezenkívül minden egyes gyógynövényhez néhány megjegyzést is csatolunk más növényi összetevőkkel való szinergiákról, az adott gyógynövényhez kapcsolódó hagyományos információkról vagy az adott növényi összetevő felhasználásával kapcsolatos legújabb tudományos kutatásokról.