Sinivali

Sinivali

 

Az Ayurveda ősi hagyományában Sinivali úgy ismert, mint egy csodálatos nő, akit beavattak az élet misztériumainak ismeretébe, és különösen az életet és energiát generáló érintés okkult művészetébe. Földi élete során Sinivali nagyon jól ismerte és elsajátította az ayurvédikus szülészetet. Sinivali különösen tehetséges szüléssegítőnek volt ismert. Konkrét cselekedeteiben Szinivali felváltva segített, és Szaraszvatival összhangban cselekedett.

Az ájurvédikus szövegek adnak néhány leírást azokról a kivételes tulajdonságokról, amelyeket Szinivali mintaszerepében mutatott meg, illusztrálva azokat a csodálatos tulajdonságokat, amelyek egy olyan női kísérőtől elvárhatók, aki aktívan segíti egy emberi lény születését.

A hagyomány szerint a Sinivali az, amely az első tapintható simogatás érzését adja az újonnan született embernek. Ezen első védő érintés révén az újaz e világra született megkapja lényében Isten kegyelmének finom védelmező erejét, amely akkor a Sinivali gyengéd érintésén keresztül nyilvánul meg. Ennek a csodálatos nőnek szerényen szelíd arca az Isteni Anya kegyelmét árasztja az éppen e világra született emberre. Sinivali gyönyörű karjai támaszt, védelmet és a biztonság kellemes, védelmező érzését adják, amikor egy lélek ebbe a fizikai világba érkezik.

A keleti hagyományban a Sinivali a nők első szüléskori kísérőjeként ismert. Az indiai hagyományban mélyen átváltoztató módon ábrázolják. A Rig-A Véda (II, 32, 6) azt mondja Sinivali-ról, hogy "rendkívül szép karjai vannak, arca tele van örömmel, és körülötte rengeteg gyermek van".

Sinivali híres arról, hogy szülésznőként sok gyermeket hozott világra, köszönhetően az ayurvédikus tudományok mély ismeretének és kivételes képességeinek, amelyekkel segíti a nők könnyed szülését. Az Ayurvédában Sinivali úgy ismert, mint aki segít a nőknek abban, hogy ne vetéljenek el. Egy himnusz a Rig-A Véda (X, 184, 2) a következő verseket tartalmazza: "Ó Szinivali, ó Szaraszvati, tartsd meg szelídségeddel és szereteteddel a születendő lény formálódó testét anyja védő otthonában, aki-A kapu".

A keleti hagyomány mind Szaraszvatit, mind Szinivalit olyan isteni lényekként írja le, akik emberi formában jelennek meg, és bizonyos isteni adottságokat nyilvánítanak meg. Gyakran együtt nyilvánulnak meg, akárcsak a két Ashvin az ayurvédikus hagyományban. Mindketten nők, akik nagy odaadást és együttérzést tanúsítanak minden emberi lény iránt.

Kivételes adottságaik miatt mind Szaraszvatit, mind Szinivalit szerették az emberi lények, akik imádták a Nagy Isteni Anya sokféle megnyilvánulását, és így a két inkarnációban felfedezték az Isteni Anya magasztos aspektusainak megnyilvánulását.

Sinivali az Isteni Anyának azt az aspektusát jeleníti meg, aki tele van szeretettel a teremtett lények iránt, és aki megvédi őket születésükkor a fizikai világban.

Szaraszvatival együtt, akit a bölcsesség, a gazdagság, a jólét és a boldogság istennőjeként ismernek, Szinivali a kiválóság védőszentjeként ismert. Szaraszvati a táplálék forrása, és úgy írják le, mint akinek nagy, kerek és termékeny mellei vannak, és elbűvölő járása van. Mind Sinivali, mind Szaraszvati azon lények csoportjába tartozik, akiket isteni tulajdonságokkal ruháztak fel, amelyek a nemzéssel és általában a kreativitással kapcsolatosak (garbha-dhi). Gyakran segítettek a két Ashvinnek a gyógyító beavatkozásokban.

Szinivali és Szaraszvati együtt alkotják a lét két poláris szubtilis csatornájának (nadi), az ida-nak a két női irányító egységét.nadi és pingala-nadi. Ezek azok, amelyek együttesen okozzák, hogy az élet finom energiája teljes mértékben belépjen a de...az emberi lény két poláris csatornája mentén, nevezetesen az ida-nadi és pingala-nadi a születéskor. Ebben a szerepében Szaraszvati az, aki megnyitja az ajtót az ida-ba.nadi, amely táplálékot nyújt a lénynek, ahogyan a vak, a Legfelsőbb Szó a szent tudás tápláléka.

Szaraszvati a magasztos szó és a lényeket tápláló ősrezgés istennőjének szerepét tölti be. Szinivali a napcsatorna, a pingala nyitója.nadi, az, aki az emberi lénynek az ebben a világban való megnyilvánulásának ősi lendületét adja, mint megtestesült lény aegy fizikai test.

Sinivali az is, aki példamutató készségre tanítja az összes ayurvédikus gyakorlót és azokat, akik a gyógyításban a társ szerepét töltik be.

Az ayurvédikus hagyományban ismert, hogy a gyógyító érintése tele van szelídséggel és ügyességgel. A Sinivali az, ami lehetővé teszi a megnyugtató gesztus, a simogató kézmozdulat, az ujjak szinte csodával határos módon segítő és gyógyító érintésének megnyilvánulását.

Szinivali az, aki az Isteni Anya kezeinek vigasztaló simogatását hozza, Szaraszvati pedig az Isteni Anya vigasztaló hangjának édességét. Együtt kísérik és segítik a két Ashivinit.

Sinivali az is, aki vezeti azokat, akik kisgyermekeken gyakorolják a masszázst, tanítvaés melyik mozdulat a legmegfelelőbb az egyes helyzetekben. Sinivali az ayurvédikus (abhyanga) masszázst gyakorlóknak útmutatást ad, hogyan lehet a tenyerükön keresztül a legjobban érezni, hogyan kell a masszázs során dolgozni. Ő az, aki segíti azokat, akik megtanulják a lény pulzusának olvasásának misztikus tudományát (nadi-vijnana).