Bélperisztaltika

 

Egyszerű ajánlások a tartásra a

egészséges bélperisztaltika

 

Bélperisztaltika

Egyesek azt feltételezik, hogy az elfogyasztott táplálék viszonylag gyorsan távozik a szervezetből, akár a következő székletürítéssel. A valóságban a tranzit sokkal hosszabb ideig is eltarthat. Az élelmiszer valóságos "utazást" tesz meg, miközben áthalad az emésztőrendszeren.

Az az időtartam, amely a lenyelt táplálék mozgásának befejezéséhez szükséges...az emésztőrendszerben az úgynevezett tranzitidő. Ez a tranzitidő egyénenként változik, az alkotmányos jellegtől és a személyes sajátosságoktól függően, de általában 24 óra körül van a magas rosttartalmú étrenden élő személyek esetében.

Kedvező tényezők

Számos tényező határozza meg, hogy mennyi idő alatt halad át az étel a szervezeten. Ezek közé tartozik: a felhasznált élelmiszer jellege, a testi aktivitás mértéke, a pszichológiai stressz mértéke, a személyes jellemzők és az általános egészségi állapot. Ha egyes emberek számára a tranzitidő aggodalomra ad okot, néhány megelőző és korrekciós intézkedést lehet tenni a helyzet javítása érdekében.

Víz

A vízfogyasztás elősegíti a perisztaltikus tevékenységet. Ajánlott naponta legalább nyolc pohár vizet inni. Ennek az ajánlásnak számos egészségügyi oka van. Ebben az esetben a víz segít nedvesen tartani a bélben szállított anyagokat, így javítva azok átfutási idejét.

Rostok

A több rostot tartalmazó ételek fogyasztása segíti a perisztaltikát. Az olyan magas rosttartalmú élelmiszerek, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöld leveles zöldségek és a friss gyümölcsök nagy mennyiségű átmeneti anyagot adhatnak hozzá, és így segítenek serkenteni a bélrendszert, hogy a feldolgozott élelmiszerekből származó anyagokat kiszorítsa-az emésztőrendszer mentén. A rostok gyors hozzáadása az étrendhez gázokat, puffadást és görcsöket eredményezhet. Ezért a magas rosttartalmú ételeket fokozatosan kell bevezetni az étrendbe.

Feldolgozott élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek lassítják a perisztaltikát. A hús a leglassabban halad át a beleken. A tejtermékek és különösen a kemény sajtok szintén lassabban haladnak a bélben. A finomított szénhidrátok, mint a fehér cukor, de a fehér liszt és az instant zabpehely is elég lassan haladnak át az emésztőrendszeren, és lassíthatják a perisztaltikát.

Joghurt

A joghurt javítja az emésztést. A joghurt és más probiotikus élelmiszerek, például a fokhagyma, a lágy sajtok és a kovászos kenyér élő baktériumkultúrákat tartalmaznak, amelyek támogatják az egészséges emésztést javító, a bélben élő hasznos baktériumokat.

Gyakorlat

A napi 30 perces testmozgás nagyon hasznos. Az ételt és általában az emésztett anyagokat izomösszehúzódások sorozata mozgatja a szervezetben. Ezek az izomösszehúzódások alkotják a perisztaltikát. A mozgásszegény életmód lelassítja a perisztaltikát, így csökken a tranzitidő. Ez székrekedéshez és általános rossz közérzethez vezethet. A testmozgás fokozza az anyagcserét és gyakoribbá teszi az izomösszehúzódásokat. Ezért van az, hogy egyesek az energizáló testmozgás után azonnal vécére kell menniük.

Hatha-jóga

A jógikus testtartások (ászanák) szisztematikus napi gyakorlása, amelyek a hagyományos Hatha rendszer részét képezik-A jóga, hasznos az egészséges bélperisztaltika fenntartásához. A fordított testtartások és a hasi területet megterhelő gyakorlatok jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre és a belekre.

Ajánlások

A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segíthet az egészséges vastagbél fenntartásában. A túl sokáig a vastagbélben maradó salakanyagok vagy salakanyagok a véráramba visszaszívódva irritálhatják a bélfalakat. A 72 óránál hosszabb tranzitidő lassúnak számít, és irritálhatja a vastagbelet, növelve a betegségek kockázatát.