Devitalizáció

HÉT JELENLEGI FELTÉTEL, AMELY MEGMAGYARÁZZA
LEÉPÜLT ÁLLAPOT

 

"Úgy éreztem, mintha minden életet kiszívtak volna belőlem" - vallja Leslie Pitcher. Szokatlan érzés a 41 éves angol nő számára, aki általában fitt és nagyon jó egészségnek örvend. 2010-ben Leslie, a blackpooli egyedülálló anyuka, és-többször is felkereste az orvost, aki nem talált semmi rendelleneset. Aztán más problémák jelentek meg: merev ízületek, súlygyarapodás, érzelmi zavarok. "Állandó energiahiányt éreztem" - emlékszik vissza.

Dr. Rupal Shah, egy dél-londoni háziorvos elmondja, hogy a fáradtság a konzultáció leggyakoribb okai között szerepel. Ha minden látható ok nélkül fáradtnak érezzük magunkat, keressük fel orvosunkat.

"A legtöbb esetben a fáradtság az érzelmi hangulattal és a kis ellentmondásos állapotok felhalmozódásával függ össze" - magyarázza Dr. Shah. Orvosa megbizonyosodik róla, hogy nincs semmi komoly. Már ennek hallása is megnyugtató. Ha a fáradtság hátterében valamilyen kóros probléma áll, minél hamarabb foglalkoznak vele, annál jobb".

1. HYPOTHYROID

2012 januárjában Leslie Pitcher a végét járta.úgy döntött, hogy elmegy orvoshoz. Az orvosmegkérdeztem...és teljes vérvizsgálatot végeztetni, amely kimutatta a pajzsmirigy alulműködést: a pajzsmirigye, a torok területén lévő kis mirigy, amely bizonyos hormonokat termel, nem választ ki elegendő mennyiségű tiroxint ahhoz, hogyi lehetővé teszi a szervezet számára, hogy szabályozza a pulzusszámot, a vérnyomást és a testhőmérsékletet, és a táplálékot energiává alakítsa. Az eredmény: fáradtság és kimerültség.

Leslie Pitcher azonnal gyógynövényes kezelésbe kezdett. Ma már stabil a súlya, az ízületei nem merevek, és az állandó fáradtságérzés már a múlté.

Ha legtöbbször fáradtnak érezzük magunkat, és az állapot több mint egy hétig tart, és ha ez a tünet más tünetekkel is együtt jár, mint például súlygyarapodás, székrekedés, az anyagcsere lelassulása és általános letargia, akkor tanácsos orvosunkat felkérni a pajzsmirigy vizsgálatára - tanácsolja Dr. Kristien Boelaert, a Birminghami Egyetem endokrinológus szakorvosa. A fáradtság a pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb tünete. Kezelés nélkül az állapot súlyosbodhat".

2. SZÍVSZAKADÁS

"2014 tavaszán, amikor éppen 41 éves lettem, kezdtem kimerültnek érezni magam. Csak egy kívánságom volt: visszamenni aludni" - magyarázza Kjell Mathiassen.

A norvégiai Sandnes kórházának igazgatója, Kjell nem tudott...és elmagyarázza az állapotukat. Nagyszerű sportember volt, röplabdázott és focizott, két fiával szívesen futott kedvére, kirobbanó energiával. De nemsokára már az is elég volt, hogy felkeljen az ágyból, hogy elmenjen...és a kutyasétáltatás emberfeletti erőfeszítéseket igényelt.

Orvos kollégái...azt tanácsolják, hogy lazítsunk, hagyjunk fel az erőfeszítéssel. Ez nemúgy gondolta, hogy vérvizsgálatot végez. A nyár folyamán Kjell észrevette, hogy a fáradtsága egyre rosszabb. Aztán elkezdett hízni, és a legkisebb megerőltetéstől is kimerültnek érezte magát. "Nem bírtam tovább. Szeptemberben...A kórházban teljes vérvizsgálatot végeztek rajtam."

Az eredmények, valamint egy később elvégzett elektrokardiogram súlyos szívproblémákat mutatott. "Amikor meghallottam a hírt, teljesen összetörtem" - emlékszik vissza Kjell Mathiassen.

A szíve megnagyobbodott (kardiomegália), és csak a potenciális 13%-nek megfelelő mértékben működött, ami megmagyarázza a fáradtságát. Az orvosokgyógynövényes kezelést írtak elő, és néhány hónappal később a szív a kapacitásának 50 %-ével működött, ami jobb százalékos arány. Ma már normális életet él.

"A fáradtság a szívelégtelenség egyik jellemzője" - magyarázza Kenneth Dickstein, a norvégiai Bergeni Egyetem orvosprofesszora. Majd így folytatja: "A mindennapi feladatok elvégzésére való képtelenséget vagy a testmozgással szembeni intoleranciát az orvosok gyakran fáradtságként írják le. Fontos felismerni, hogy mi lehet a szívelégtelenség első tünete, és azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy megfelelő konzultációra kerüljön sor"."

Kjell Mathiassen si-majd folytatta a normális életét. "Ez a m-megtanulta, hogy mennyire fontos ébernek lenni egészségromlás esetén - vallja. Nem állok készen arra, hogy...Én elhagyom az enyémet."

3. GLUTÉN INTOLERANCIA

Marie-Christine Dubois, az 54 éves francia ápolónő már egy ideje úgy érezte, hogy minden energiája elszállt a testéből, és senki sem...és meg tudja magyarázni, hogy miért.

"Gyerekkoromban imádtam sportolni, de mindig gyorsabban elfáradtam, mint mások" - emlékszik vissza Marie-Christine. Amikor 11 éves voltam, egy hét iskola után annyira kimerült voltam, hogy a hétvégét...vizelet visszanyeréseengem."

Marie-Christine gyomorfájásra és hasmenésre is panaszkodott. Tizenéves korában a háziorvosaazt hitte, hogy a fáradtságot a vérszegénység okozta. Ennek eredményeképpenvas tablettákat írtak fel, de ezek csak annyit tettek, hogy...és súlyosbítja a gyomorfájást. Aztán a húszas éveiben immunproblémáktól szenvedett, amit...Először a megmagyarázhatatlan fáradtságára, később pedig a stresszre fogta. Senkiakkor úgy gondolta, hogy a szokásos étrendje - amely kenyeret tartalmazott - lehet a fáradtsága oka. Akkoriban a gluténintolerancia, más néven coeliakia, a bél gluténre adott autoimmun betegségének köszönhető autoimmun betegség, még ismeretlen volt.

Aztán 2001-ben, 41 évesen felkeresett egy orvost abban a kórházban, ahol dolgozott. Azt mondta neki.felírtak egy egyszerű gluténintolerancia-tesztet. Néhány betegnél a cöliákiához hasonló tüneteket mutatnak, de a tesztek negatívak. Ebben az esetben gluténérzékenységről lehet szó, bár nem olyan súlyos, mint a coeliakia. A teszt, amelytette Marie...Christine Dubois elárulta, hogy az ő esetében pontosan ez a betegség volt az oka.

"Onnantól kezdve minden világossá vált" - mondja. Az egészségügyi könyvemből kiderül, hogy csecsemőkoromban a hasmenés a gabonafélék étrendbe való bevezetésével kezdődött. Nyilvánvalóan születésemtől fogva gluténérzékeny voltam".

"A leépülés és a fáradtság a gluténérzékenység leggyakoribb tünetei közé tartozik - magyarázza Dr. Anneli Ivarson, a svédországi Umea Egyetem docense. Ha kimerültnek vagy energiahiányosnak érzi magát, keresse fel orvosát vizsgálatok elvégzésére. Ne zárja ki a glutént az étrendjéből önszántából. Kérjen tanácsot egy hozzáértő személytől. A coeliakia krónikus betegség, és a glutént fokozatosan ki kell iktatni".

"Mi...sok szempontból átalakítottuk az étrendünket" - magyarázza Marie-Christine Dubois, "és most normális életet élek".

4. KRÓNIKUS FÁRADTSÁG SZINDRÓMA (SOKK)

Az 52 éves Sabine Badge, egy hattingeni óvoda igazgatónője nagyon energikus és dinamikus nő volt a kis tanítványaival való kapcsolatában. 2002 őszén megmagyarázhatatlan izomfájdalmakat és rendkívüli fáradtságot kezdett tapasztalni.

"Dintr-Egyszer csak teljesen kimerültem minden ok nélkül" - magyarázza Sabine. Néha influenzaszerű tüneteim is voltak." Több mint egy éven keresztül különböző orvosokkal konzultált, ésegy sor klinikai vizsgálatnak vetették alá: vér- és vizeletvizsgálatokat végeztek, elsősorban az esetleges pajzsmirigyproblémák és a Lyme-kór kimutatására. Ezek a vizsgálatok kizártak néhányat a számos kóros betegség közül, amelyek Sabina egészségügyi problémáit okozhatták. 2003 végén állították fel a diagnózist: krónikus fáradtság szindróma (CFS).

"A SOC-t nagyon nehéz diagnosztizálni, mivel nincs specifikus teszt a kimutatására, és a betegeknek sokféle tünete lehet" - mondja Carmen Scheibenbogen, az immunológia professzora és az Immunológiai Tanszék alelnöke.A berlini Charity Hospital Orvosi Immunológiai Intézetének elnöke. Sabine Badge például fibromyalgiában és többszörös kémiai érzékenységben is szenved, ami megnehezíti a SOC felismerését. "Az is probléma, hogy sok orvos nagyon keveset tud a SOC-ról" - ismeri el Carmen Scheibenbogen. A betegség oka továbbra is ismeretlen. Gyakran különböző fertőzésekre adott reakcióként kezdődik".

Sabine Badge-t hat éve kezelik ortomolekuláris orvosok, akik ortomolekuláris gyógymódokra szakosodtak.vitaminok, nyomelemek és hormonok bizonyos megnövelt adagjait írták elő. Minden nap B12-vitamint, C-vitamint, magnéziumot, omega-3 zsírsavakat, valamint acetilcisztein és glutation injekciókat kell szednie.

"Jobban érzem magam, de a tünetek sosem múlnak el teljesen" - mondja Sabine, aki most 64 éves és nyugdíjas. M-Regisztráltam egytámogató csoport a SOC által érintettek számára. Megosztjuk az új kezelésekkel és gyógyszerekkel kapcsolatos információkat. Ez engemsokat segített."

5. DEPRESSZIÓ

Tíz évvel ezelőtt Hanna Lilius, egy 46 éves titkárnő a finnországi Pirkanmaa városából, melankóliát kezdett érezni. Apránként más tünetek is jelentkeztek: gyakran sírt, elfelejtett dolgokat, ingerlékeny volt a családjával szemben. És mindig nagyon fáradt volt. "Még a kisebb problémákat is lehetetlennek tűnt leküzdeni" - emlékszik vissza.

Más tünetekkel járó fáradtság i-hatással voltak a szakmai tevékenységre és a családi életre. Amikor az orvosa diagnosztizálta...a depresszióval, 2013-ban, ez meglepett...o. "Nem tudtam, hogy a fáradtság a depresszió egyik tünete."

Ettől kezdve 2014 tavaszáig Hanna pszichológushoz és pszichiáterhez járt egy, az ő igényeire szabott program keretében. Az orvosok úgy érezték, hogy szüksége van egy kis szünetre a gyógyulás érdekében, és szünetet adtak neki.bizonyos antidepresszáns kezeléseket írtak fel.

"Végül, a pihenésnek és a kezeléseknek köszönhetően, képes voltam...Tavaly novemberben folytatom a munkát. Ma már sokkal jobban vagyok."

"A depressziónak sokféle aspektusa van, különböző tünetekkel" - magyarázza Dr. Seppo Hietanen, a helsinki Mehilainen Orvosi Központ pszichiátere. A fáradtság a depresszió egyik alattomos tünete. Szerencsére fel tudjuk írni a szükséges kezeléseket, hogy a betegek...és újra munkába állni, és újra normális életet élni."

6. AZ ALVÁS SORÁN EGYES EMBEREKNÉL ELŐFORDULÓ APNOE

Amikor több mint 20 évvel ezelőtt elkezdtem intenzív fáradtságot érezni, szorongtam, v-el tudja képzelni, mert buszsofőr vagyok Göteborgban - mondja Meir Ivgi, egy 55 éves svéd. Amikor elaludtam, úgy éreztem, mintha megfulladnék, amitől pánikba estem és felébredtem. Számtalan orvossal konzultáltam, de egyikük sem találta meg, ami nálam van".

1994-ben Meir Ivgi si-mandulaműtétje volt, ami miatt eltávolították a manduláit.egy évig javult az egészségi állapota. Aztán a problémák visszatértek. Három évvel később egy orvosküldött egyegy alvással kapcsolatos problémákra szakosodott klinikára, ahol egy éjszakát megfigyelés alatt töltött. A diagnózis, amit az orvosok adtak nekialvási apnoe volt. Jan Hedner szakorvos a Sahlgrenska Egyetemi Kórházból azt mondja: "Amikor az alvási apnoéban szenvedő beteg alszik, a felső légutak rendszeresen elzáródnak, ami megfosztja a betegeket a légutakat az alvási apnoétól.l mély és regeneráló alvás."

A problémát azonban akkoriban nem tartották elég súlyosnak ahhoz, hogyegy légzőmaszkot írnak elő, amely egyolyan eszköz, amely növeli a légnyomást a torokban, hogy megakadályozza a beteg légútjainak alvás közbeni beszakadását.

"Az állandó fáradtság, amit tapasztaltam, jelentősen befolyásolta a mindennapi életemet. Egyre többet kellett aludnom, de ez nem igazán segített" - mondja Meir Ivgi. A helyzetem egyre rosszabb lett."

Végül Meir Ivgi megtudta, hogy a Sahlgrenska Egyetemi Kórházban alvási apnoéval kapcsolatos vizsgálatot fognak végezni. Ő...önként jelentkezett a részvételre. Itt felpróbálhatott egy légzőkészüléket, amit viselt...azóta minden este.

"Milliószor jobban alszom, mint korábban. Az életem minőségejavult, és már nem félek attól, hogy elalszom a volánnál" - magyarázza Meir.

7. ANEMIA

Nyolc évvel ezelőtt Larry Rainey és felesége Elaine és...eladták otthonukat Markhamban, egy torontói külvárosban, hogy új otthonba költözhessenek aegy rusztikus házikó, amelyet nyír-, tölgy- és juharfák vesznek körül Virginia, Ontario közelében. Feleségével együtt imádják az életet a szabadban.

2013 novemberében azonban minden látható ok nélkül fáradtnak érezte magát. "Elég volt csak felsétálnom néhány lépcsőn, és máris kifulladtam. A hegymászás szinte lehetetlen volt" - mondja. A fáradtság megakadályozta Larry-t abban, hogy fát vágjon a télre, és elvégezze a ház fenntartásához szükséges ezeregy feladatot.

2014 áprilisában a rutinvizsgálatok során a vértesztek vashiányos vérszegénységet mutattak ki: a vérében lévő vas aránya nem volt elegendő a hemoglobin előállításához, amely a vörösvértestekben lévő anyag, amely hozzájárul az oxigén keringéséhez a szervezetben.

A doktor úr...azt tanácsolta Larrynek, hogy egyen vasban gazdag ételeket, például spenótot, céklát. Orvosa tanácsára elkezdett nyers virágport, matcha tejet, vaspótlást, B12-vitamint is szedni.

"Több mint 100 fajta vérszegénység létezik" - magyarázza Marianne de Bretan-Berg, ápoló és programkoordinátor A beteg vérének kezelése Ontarióban. A vashiány különböző tüneteket, például fáradékonyságot okozhat."

Amint a vérének vasszintje normalizálódott, Larry Rainey és...visszanyerte életerejét. "Határozottan sokkal több energiám van" - mondja. Már nem okoz gondot, hogy hosszú sétákat tegyek a természetben."

A jó élethez szükség van a jó alvásra, az egészséges táplálkozásra, a testünkre és annak igényeire való odafigyelésre. Az egészségi állapotunkról szóló információkon kívül az ismételt devitalizációs állapotok lehetőséget adnak arra, hogy elgondolkodjunk életünk korlátairól és értelméről.