Hindi nap 2021

Hindi nap - Hindi Diwas

2021. szeptember 14.
 

A hindi diwas, amelyet minden évben szeptember 14-én ünnepelnek, a hindi nyelv tiszteletének és elismerésének napja az indiai közösségekben világszerte. Ez a jeles nap azt a történelmi pillanatot jelzi, amikor 1949. szeptember 14-én India Alkotmányozó Gyűlése a devanagari ábécével írt hindit választotta a független India egyik hivatalos nyelvévé. 1949. szeptember 14-én ünnepelte 50. születésnapját Beohar Rajendra Simha hindi tudós és népszerűsítő, akinek folyamatos erőfeszítései hozzájárultak ahhoz, hogy a hindi nyelv India 22 hivatalos nyelvének egyikévé váljon. Ez a döntés kiemelte a hindi nyelv fontosságát India nemzeti identitásának kialakításában, tükrözve az ország nyelvi és kulturális sokszínűségét.

A hindi dialektusok anyanyelvi beszélői India lakosságának becslések szerint 30%-41%-ét teszik ki (360 millió beszélő). A hindi jelenleg az indiai alkotmányban szereplő két hivatalos nyelv egyike, az angol a második.

Hindi nap - Hindi Diwas

A szanszkrit eredetű hindi az egyik legrégebbi indoeurópai nyelvnek számít, és a negyedik legelterjedtebb nyelv a világon. A hindi más nyelvekre, köztük az angolra is hatással volt, olyan szavakkal, mint az avatár, dzsungel, guru, karma, mantra, jóga, ayurveda és sampon.

A közelmúltban megrendezett Hindi Diwas alkalmából India romániai, moldovai és albániai nagykövetsége különleges eseményt szervezett, amely a hindi nyelv nemzetek közötti kulturális hídként betöltött szerepét emelte ki. Őexcellenciája Rahul Shrivastava, India romániai nagykövete bemutatta a nyelv történetének fontos aspektusait, és bejelentette a Románia és India közötti kulturális megállapodást a két ország nyelvének és kultúrájának népszerűsítése érdekében.

 

Hindi nap

Az eseményen hindi nyelvű vers- és zenei előadások hangzottak el, bemutatva az indiai kultúra sokszínűségét és gazdagságát. Andrei Gamulea, a nem hagyományos orvoslást népszerűsítő romániai egyesület elnöke volt az egyik különleges vendég.

A Hindi Diwas tehát több mint a hindi nyelv ünneplése, hanem az indiai és a világ kulturális sokszínűségének és pluralizmusának szimbóluma, amely elősegíti a kultúrák közötti megértést és tiszteletet. Ez a nap megismétli a hindi nyelv fontosságát, ahogyan azt Mahatma Gandhi megálmodta, aki a hindit a "tömegek nyelvének" tekintette, és India nemzeti nyelveként való elismerését szorgalmazta.