Várható élettartam

1000 év élet


1000 év várható élettartam

A Cambridge-i Egyetem genetikusa, Aubrey de Grey szerint az ember akár 1000 évig is élhet. Szerinte az öregedési folyamatok visszafordíthatóak, és a sejtek "megjavíthatók". Az öregedés természetes folyamat, amely minden élő szervezetet érint. A tudomány fejlődésével azonban lassítható lenne. A brit Cambridge-i Egyetem genetikusa szerint a nem túl távoli jövőben az öregedés ugyanúgy kezelhető lesz, mint ma bármely betegség, utalva ezzel az ájurvédikus hagyomány egyik alapvető szempontjára.

A tudós egy olyan program igazgatója is, amely az öregedés lassítására, sőt gyógyítására alkalmas módszert dolgozna ki. "Ez nem csak egy ötlet: van egy nagyon részletes tervünk arra, hogy az öregedési folyamatot molekuláris és sejtszinten visszafordítsuk" - mondta Aubrey de Grey. "Képesek leszünk akár 1000 évig is élni" - jelentette ki merészen a genetikus, megközelítve ezzel az egyes ősi keleti írásokban említett 960 évet, ahol ezt a kort az egészséges emberi hosszú élet reális lehetőségének tartják.

Aubrey de Grey tudós szerint az általa kifejlesztett módszer klinikai vizsgálatok alatt áll, és már létező technológiákon alapul. A halál továbbra sem zárható ki, de "amikor megöregszünk, már nem leszünk azok a gyenge lények, akik az öregedés pusztító hatásait mutatják, és végül elhalványulnak. Persze, az emberek még mindig meg fognak halni, óvatlan átkeléstől az utcán, kígyómarástól, egy új vírustól stb." - mondja optimistán Aubrey de Grey.

A genetikus szerint az öregedésgátló terápia a közeljövőben életképes kezelés lehet. "Mivel a terápia az öregedési folyamat által okozott kollektív károk helyreállítását célozza, ez azt jelenti, hogy a középkorúaknál és az időseknél is alkalmazhatjuk majd" - mondta a tudós a BBC-nek. "Szerintem az első ember, aki eléri az 1000 éves kort, már 60 éves" - mondta Aubrey de Grey.

A genetikus szerint az ilyen magas várható élettartam olyan módon fogja megváltoztatni a társadalmat, amelyet még nem lehet megjósolni, de az öregedés lelassításának eszménye senkit sem szabad, hogy megijesszen. "Egyesek annyira megijedtek, hogy azt mondják, az öregedést úgy kell elfogadni, ahogy van. Szerintem ez ördögi ötlet: ez azt jelentené, hogy megtagadnánk az ember élethez való jogát" - magyarázta a genetikus. "Mások azt mondják, hogy az emberek unatkozni fognak, ha ilyen sokáig élnek, de szerintem elég erőforrásunk lesz ahhoz, hogy élvezzük mindazt, amit az élet kínál nekünk" - mondja optimistán és józan ésszel a kutató.