A 250 éves férfi

A férfi, aki 250 évet élt

 

Egy kivételes példa

Ez volt a New York Times 1933. május 6-i számának címlapja, amikor az újság bejelentette Li Ching Zuen halálát. Kínai gyógyító, 1677-ben született. Korabeli dokumentumok tanúsítják, hogy a kínai kormány gratulált neki 150. születésnapján és 200. születésnapján is. "Halálakor úgy nézett ki, mint egy 50-es éveiben járó férfi", amint azt egy 1927-ben készült fénykép is bizonyítja.

"Ez a gyógyító 71 évesen csatlakozott a kínai hadsereghez, mint harcművészeti oktató és taktikai tanácsadó" - mondja Susan Shumsky. Ugyanez a forrás idézi Yang Shen tábornok leírását a csodálatos emberről egy katonai jelentésben, amelynek címe: "Igaz beszámoló egy 250 éves szerencsehozóról": "Nagyon gyorsan tud mozogni a hegyekben, annak ellenére, hogy majdnem 250 éves. A hosszú élet titka, amelyet maga Li Csing Zuen írt le, a következő: "Az embernek nyugodt szívvel kell rendelkeznie, nyugodtnak kell maradnia, mint a teknősbéka, fürgén kell járnia, mint a galamb, és olyan nyugodtan kell aludnia, mint a kutya".

A hosszú élet titka

A hosszú élet titka, amelyet egy kivételesen hosszú életet élt ember fedett fel, négy alapvető elemet tartalmaz: a belső békét, a "teknősbéka" nyugalmát, a fürge gyaloglást és a jó alvást. De a legfontosabb mind közül, amelyből minden születik, valójában a belső összetevő: a "belső béke".

"Ha az embereknek békés szívük lenne, és mindig a belső béke állapotában lennének, egy évszázadig élhetnének" - mondta ugyanez a gyógyító.

Életrajzát tanulmányozva azonban kiderül, hogy a gyógynövények segítségével történő gyógyításban is jártas volt, és talán ez is a hosszú élet másik nélkülözhetetlen összetevője, de ezt nem említette a fent idézett leírásban. Valószínű azonban, hogy a természet patikája éppen az, amit Isten adott nekünk, amikor elveszítjük belső békénket, és ezzel együtt életerőnket, gyors mozgékonyságunkat és jó alvásunkat.

Energiát és vitalitást nyerünk a mozgás, a folyamatos fizikai erőfeszítés révén, nap mint nap, de az alvás révén is, ahol ébrenlétünkben feltöltődünk a kimerült akkumulátorokkal. A lényeges elhasználódást nem a fizikai mozgás okozza, az energiafogyasztást és a vitalitás hiányát nem a fizikai túlzás, hanem a szellemi, belső túlzás okozza. Nem a mozgás, hanem a belső nyugtalanság fáraszt és gyengít el bennünket. Nem a munka, hanem az aggodalom és a stressz terhel bennünket túlságosan. Gyűlöletünk és ingerültségünk, haragunk és elégedetlenségünk öregbíti, energiánkat és életerőnket nem a fizikai, hanem az idegi fogyasztás miatt veszítjük el.

Egy jó éjszakai alvás testileg és lelkileg regenerál, energiával és erővel táplál bennünket, mert alvás közben újra kapcsolatba kerülünk az élet forrásával, a "belső béke" erejével, amelyet már nem zavar az elme, sem a mindennapi érzelmeink és gondjaink.

A belső béke az élet forrása

Ha mindennapi tevékenységeink során sikerül egyre inkább a belső nyugalom és béke állapotában maradnunk, akkor kapcsolatban maradunk az "élet forrásával". A mély belső béke a természetes állapotunk, és a folyamatos aggodalomra, ingerültségre, elégedetlenségre és boldogtalanságra való hajlam éppen azt jelzi, hogy elszakadunk a Halhatatlan Én valóságától. Az elégedetlenség és nyugtalanság nem csak kevésbé inspirál bennünket, nem csak saját belső energiánkat pazaroljuk, nem csak megszakítjuk harmonikus kapcsolatunkat az élet természetes elemeivel, hanem gyorsabban öregszünk és kevesebbet élünk.

"Ne aggódjatok a holnap miatt, mert Isten tudja, mire van szükségetek, és megadja nektek" - mondta Jézus. Nem az elménk hozza el nekünk azokat a dolgokat, amelyekre szükségünk van, hanem a mély belső béke állapotával való tényleges kapcsolat képes erre. Ebben a békében ugyanis az elme elhallgat, és akkor számunkra valóban Isten szólal meg. A mély belső békében az ego elolvad, és akkor az isteni energia ereje, amely az egész világegyetemben fenntartja az életet, hallható és látható. A Bibliában ez áll: "Békesség legyen veletek". Mert ha a béke velünk van, akkor ez az, amire valóban szükségünk van az élethez, beleértve a hosszú, egészséges és boldog életet is.