Bőrtáplálás

Hogyan tápláljuk bőrünket egészségesen az ételek elkészítésekor?

Nina Marin, Ayurveda előadó, Kolozsvár -Napoca

Száraz bőr

Az ősrégi ayurvédikus hagyomány azt tanítja, hogy a fiatalság elmúlása és az öregség felé haladás után, függetlenül attól, hogy milyen konstitúciós típus jellemez minket, az egészség vagy betegség három alapvető tényezőjének egyike (dosha) nevezetesen vata-dosha. Ennek eredményeként a szárazföldek általános minősége (ruksha-guna), beleértve a testet is. A bőr azonnal megmutatja ezt az általános minőséget (guna) a fellépő szárazságérzet, a bőr rugalmasságának elvesztése és a ráncok megjelenése által. Különösen azoknál az embereknél, akiknek a konstitúciós típusára jellemző az alábbiak túlsúlya vata-dosha szembesülni fognak ezzel a diszharmonikus megnyilvánulással, amely az ő esetükben nagyon erős és gyors lesz.

Mindezen szempontok ismeretében rájövünk, hogy nem jó, hogy elhanyagoljuk testünk bőrének táplálását, mert mire észrevesszük a hatását, már késő lesz. De hogyan táplálhatjuk bőrünket egészséges és hatékony termékekkel?

Bőrünk táplálása azzal, amit eszünk

Kiindulhatunk abból az Ayurvédában jól ismert gondolatból, hogy csak azt kenjük a bőrre, amit meg tudunk enni, mert a bőrön keresztül tápláljuk magunkat, ahogy a szánkkal is tápláljuk magunkat.

Amikor elkészítjük a "szánknak való ételt", akkora bőrt is adjuk "enni".

Gyógynövényes macerátum

A jó egészség megőrzéséhez például naponta legalább két liter vízre van szükségünk. Az ayurvédikus hagyományokból megtanultuk, hogy a vizet gyógyító hatású növényekben található tápanyagokkal lehet dúsítani, átitatva azt a következő tulajdonságokkala növények megfelelő energiáival egyidejűleg és finoman, ha ezeket a növényeket több órán át vízben áztatjuk. Így táplálhatjuk a szervezetünket, ha megisszuk a jótékony hatású növények e macerátumait. De testünkre, bőrünkre is önthetjük ezeket az értékes folyadékokat. Tehát az egész testünket vagy csak az arcunkat minél gyakrabban benedvesíthetjük kamilla, sangziana, neem, körömvirág vagy más, általunk választott növény macerátumával. Így, amit a testünkbe teszünk, azt a testünkre is kenjük.

Avokádó és citrom

És a példákat még hosszan lehetne sorolni, és olyan sokfélék lehetnek, mint amilyen kreatívak az ételreceptjeink. Amikor avokádó-citrom pasztát készítünk, az avokádó gyümölcsének meghámozása után a héjon maradó részével bekenhetjük az arcunkat és a nyakunkat. A citromlevet kenhetjük a kezünkre, egészen felfelé. Az avokádó gyümölcs egy részét, vagy akár az avokádó-citrom pasztát hajpakolásként a hajunkra is kenhetjük.

Aloe gél

Amikor aloe vera géllel készítünk egy italt a turmixgépben, az aloe vera levél levágása után használhatjuk a aloe és kivonjuk a gélt, a leveleken maradt gél maradékát az arcunkra kenhetjük, és így, miközben elkészítjük az ételt, a bőrünket is tápláljuk.

Gyümölcs és zöldség

Ugyanezt tehetjük akkor is, amikor gyümölcs- vagy zöldségsalátákat készítünk, és az arcunk, nyakunk és mellkasunk bőrét zöldség- vagy gyümölcsszeletekkel masszírozzuk. Gondoljunk csak bele, milyen jól fogjuk érezni magunkat, amikor megdörzsöljük az arcunkat, és érezzük az illatos gyümölcsök, például az eper, málna, szeder, őszibarack, körte, mangó, narancs, görögdinnye és sárgadinnye mámorító illatát. Vagy amikor a nyár hűsíti és megnyugtatja az arcunkat, ha az uborka vagy a cukkini levét a bőrünkre kenjük. És milyen jól érzi magát a bőrünk, ha egy illatos paradicsom levével tápláljuk. Azt fogjuk tapasztalni, hogy a szaglóérzék gyönyörén túl bőrünk táplált, hidratált, bársonyos, rugalmas és egészséges lesz.

Gabonavíz

Amikor meg akarjuk főzni a gabonaféléket, amikor leöblítjük őket, akkor a vizet, amivel...megmostuk és megnedvesítettük vele az arcunkat és a testünket. A rizsszemeket akár hosszabb ideig is áztathatjuk, és a vízzel megmoshatjuk az arcunkat. Meglátjuk, hogy ez a hagyományos keleti módszer nagyon hatékony. A bőrünk táplált és hidratált lesz.

Hidegen sajtolt olaj

A kókuszolaj, amely számos országban híres a bőrre és a hajra gyakorolt jótékony hatásáról, azonnal bekenhető az arcra, vagy a hajra kenhető, amikor olyan desszertet készítünk, amelyhez kókuszolajat adtunk. A hidegen sajtolt szezám-, napraforgó- vagy olívaolaj, amelyet gyakran használunk saláták és egyéb ételek készítésekor, nagyon gyorsan, sőt, sokkal gyorsabban felszívódik bőrünk és hajunk számára.

Ecet

Hasonlóképpen, az almából vagy más gyümölcsökből vagy gabonafélékből készült ecet, amely-Salátákhoz vagy szószokhoz adva szintén nagyon jó lehet a haj táplálására és a korpásodás megszüntetésére, ha vízzel hígított ecetet öntünk a hajra, ami-30 percig hagyjuk dolgozni. Hajszárítás után az ecet szaga eltűnik.

Rózsavíz

Ha a mandulatejet mézzel és rózsavízzel készítjük el, rózsavízzel gyönyörködtethetjük arcbőrünket, és hűsíthetjük és megnyugtathatjuk szemünket, ha a szemhéjra kenjük.

Ez csak néhány ötlet a bőr és a haj, sőt az egész test táplálására, amit az ételkészítés ideje alatt meg is teszünk. Mindenki képes lesz inspirálódni a megfelelő alapanyagok használatára, és nem fog megfeledkezni a használatukról, mert a mindennapi táplálkozás és ételkészítés hétköznapi aktusát összekapcsolja a test külső részének, a bőrnek az egyidejű táplálásával, amelyet az Ayurvédában a lény második védelmi vonalának tartanak.