Természetes táplálkozás és hosszú élet

TERMÉSZETES TÁPLÁLKOZÁS ÉS HOSSZÚ ÉLET AZ AYURVÉDÁBAN

 

Táplálkozás és életmód

A hosszú élettartam szorosan összefügg az étrenddel és az életmóddal. A természetes vegetáriánus étrend és a természetes növényi eredetű élő táplálék, valamint adott esetben a tej és a tojás használata elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, mivel a testszövetek (dhatu) egészségesek, a bőr rugalmas, a hormonok jól működnek, a vér (rakta) egyensúlyban van, és az esetlegesen előforduló méreganyagok (ama) folyamatosan és azonnal távoznak.

Mindezek a szempontok a jó egészséghez, a test szépítéséhez és egészségének megőrzéséhez vezetnek, valamint a biológiai életkor növekedési ütemének több mint 50%-vel való csökkentéséhez az emberek túlnyomó többségénél megszokottól.

A megnövekedett élettartam a betegséggel és szenvedéssel töltött évek rovására megnövekedett egészségben eltöltött évek révén valósul meg.

A növényi alapú élő táplálék, kettős megelőző és gyógyító tulajdonságaival, egyaránt szükséges az egészséges és a beteg emberek számára. A természetes élelmiszerek valódi, mellékhatásoktól mentes gyógymódot jelentenek, amely erősíti az immunrendszert és erősíti a szervezetet. A természetes vegetáriánus táplálkozással a méreganyagoktól megtisztított, tiszta szervezet nem engedi a kórokozókat kifejlődni, és így megállítja a már megszokott ütemű sorvadást.

Az Ayurvédában a hosszú élet az egészséges és aktív élet meghosszabbításáról és a szenvedés hosszabb időszakának megelőzéséről szól. A hosszú élet egy összetett fogalom, amely magában foglalja az egészség fenntartását a betegségek elkerülése, a magas szintű fizikai és kognitív funkciók fenntartása, valamint a jótékony, kreatív tevékenységek folyamatos végzése révén.

Kedvező tényezők

A megnövekedett élettartamhoz hozzájáruló tényezők között említjük a fizikai egyensúlyt, amelyet a természetes vegetáriánus táplálkozáson alapuló egészséges étrend, a jótékony életmód, amelyet az állandó és harmonikus testmozgás, a személyes higiénia, a pihenés, a relaxáció, a mentális egyensúly, a mentális és a tudatosság általában, a józan ész által jellemzett viselkedés megnyilvánulása, az állandó kreatív képesség, az önbizalom, a bátorság és a tudás iránti törekvés felébresztése tükröz. E tényezőkön kívül vannak genetikai tényezők és környezeti tényezők is, amelyek elősegítik a fejlődést.

Általában az emberek élete megrövidül, ha eltérések vannak a létfontosságú egyensúlytól. Néha ezek már a fogantatás előtt kezdődnek, mivel az anya teste gyakran tele van méreganyagokkal (ama). A születés után a csecsemők mindenféle tápszeres tejport, majd néhány denaturált tápszert kapnak. A szülők egyszerű betegségekre is túlzott gyógyszeres kezeléshez folyamodnak.

Az egészséges élet az élet elixírje, és minden olyan cselekedet, amely az élet ellen irányul, egészségügyi problémákat okoz és megrövidíti az életet. Alapvetően minden, ami holisztikus szinten befolyásolja az egészséget, megrövidíti az emberi életet. Egészségünk és hosszú életünk mércéje az, hogy mennyire vagyunk tudatában az életszükségletek megfelelő kielégítésének, és mennyire figyelünk erre. A hosszú életet károsító tényezők közül az egészségtelen táplálkozás a stressz és a túlzott gyógyszerfogyasztás mellett az egyik legfontosabb.

Az öregedés okai

Aubrey de Grey orvos, a Methuselah Alapítvány elnöke az öregedés hét fő okát azonosította: A sejtek elvesztése, amely az érintett szervek károsodását okozza, a nagyfokú mérgezés következtében felhalmozódó abnormális sejtek, a sejtszinten bekövetkező általános egyensúlyt megbontó mutációk, a mitokondriális szinten bekövetkező mutációk, amelyek a DNS szintjén kedvezőtlen változásokhoz vezetnek, a sejtek közötti szinten bekövetkező kopás, amely a toxinok felhalmozódásának, a felesleges, nem emészthető molekuláknak, az extracelluláris szinten bekövetkező kopás, amely az extracelluláris toxinok felhalmozódásából ered, az extracelluláris fehérjék, amelyek a szövetek rugalmasságának csökkenését okozzák.

Mint látható, mindezek az okok szorosan kapcsolódnak az étrend néhány jelentős hiányosságához. Az egészségtelen táplálkozás a természet törvényeitől való nagy eltérés. Az egészségtelen táplálkozás, amelyben az emberek túl sok zsírt esznek vagy túl sok szintetikus vegyi anyagot fogyasztanak, genetikailag módosított élelmiszereket, gyorséttermi ételeket, nagyon sós ételeket, finomított cukrot fogyasztanak, fokozatosan a szervezet elhasználódásához és az úgynevezett időskori betegségek megjelenéséhez vezet, amelyek súlyosan befolyásolják az életminőséget.

Éppen ezért az egészséges, természetes, vegetáriánus, vegán vagy nyers étrend különösen értékes eszköz lehet az egészséges test fenntartásában és a hosszú, egészséges és hosszú ideig fenntartható élet biztosításában.