A hosszú élettartamot elősegítő tényezők

Néhány tudományos következtetés a hosszú életet elősegítő tényezőkről

 

Egy jelentős tanulmány

Egy alapos tudományos vizsgálat, amely 80 év folyamatos kutatását öleli fel, figyelemre méltó eredményeket hozott a hosszú életet elősegítő tényezőkkel kapcsolatban.

Ebben a tanulmányban 1500, a kísérlet kezdetekor 10 éves ember életét követték nyomon a kutatók nyolc évtizeden keresztül, és az ez idő alatt összegyűjtött rengeteg információ elemzése után vonták le a végső következtetéseket.

Eredmények

A tanulmány azt mutatja, hogy ami meghosszabbítja az ember életét, az nem csak az, hogy az ember hosszú távon és előnyösen összpontosítja figyelmét az egészségre.

A hosszú élettartamot kedvezően befolyásoló tényezők között számos más személyes tulajdonság, valamint bizonyos életmódbeli előnyök is szerepelnek. Szintén kedvezően hat a hosszú életre az uralkodó szakmai tevékenység, amelynek állandónak és az adott ember általános tulajdonságaival tökéletesen összeegyeztethetőnek kell lennie.

A hosszú életű embereknél megfigyelt legfontosabb közös tulajdonság azonban a lelkiismeretesség. Az állandó szakmai tevékenység, a szenvedéllyel végzett munka és az élénk aggodalom olyan szempontok, amelyek boldogabbá teszik az embert, és fenntartják általános egyensúlyi állapotát. Ezek a szempontok a harmonikus és stabil emberközi kapcsolatok iránti igénnyel is párosulnak, amelyek mindegyike a hosszú élet határozott növekedéséhez vezet.

Következtetések

A kutatók tehát felismerték, hogy a vizsgálatban részt vevő alanyoknál megfigyelt kedvező feltételek mindegyike azon sajátos tulajdonságok körébe tartozik, amelyek az ősrégi ájurvéda tudománya szerint a harmadik finom életerő, a kapha dosha harmonikus megnyilvánulását jellemzik az emberben.

A kapha doshára jellemző állandóság és stabilitás így ellensúlyozza azt a természetes tendenciát, amely általában a vata dosha befolyásának növekedéséhez vezet a lényben az úgynevezett harmadik életkorban. Ily módon az ember képes fenntartani a három dosha rendszer egyensúlyi állapotát a belső univerzumában, ami a hosszú élet határozott elősegítéséhez vezet.