Rasayana

 

Rasayana

az ember jótékony átalakulásának hatékony módja

 

szanszkrit kifejezés rasayana a szanszkrit szóból származik ayana, ami "utat", "ösvényt", "irányt", "tendenciát" jelent, de "áramlást" vagy "irányultságot" is jelent. Általánosságban a szanszkrit kifejezés rasayana fordítható "alapvető ösvénynek", "a megfelelő belső átalakulás hatékony útjának" vagy "alapvető iránynak". Ez a szó (rasayana) szorosan kapcsolódik a "célul kitűzni valami konkrét dolgot", "valakinek a nyomát keresni", "valami konkrét dolgot szem előtt tartani" kifejezésekhez. A szanszkrit kifejezés összetételében rasayana szintén részt vesz a "rasa", ami "lényeget", "alapvető szempontot", "alapvető szempontot" vagy "kulcselemet" jelent. Tehát a szanszkrit kifejezés rasayana azt jelenti, hogy "az életben a lényeges dolgok megvalósítása és elérése".

Az Ayurvédában a test megfiatalításának tudományát úgy hívják. Rasayana-Jnana. Ez a tudomány azonban nem csupán a fiatalító eljárások és módszerek bemutatása, hanem az élet és az emberi létezés egy magasabb rendű, lényegi nézőpontjának tényleges elsajátítása.

 

Rasayana-Jnana - a hosszú élettartam-potenciál felerősítésének tudománya

 

Az Ayurvédában, Rasayana-Jnana a fiatalítás és a tonikumok titkos tudománya, vagy más szóval a hosszú élet tudománya, vagy tágabb értelemben az emberi lény hosszú életre való képességének bölcs felerősítésének tudománya. Rasayana a nyolc fő ág egyike (anga-uri) vagy tudományok, szakterületek, szakosodott részlegek (tantra-uri) a hagyományos ayurvédikus orvosi rendszerben: Kaya-Cikitsa (általános orvostudomány), Shalya-Tantra (általános sebészet), Shalakya-Tantra (a kulcscsont feletti rendellenességekkel kapcsolatos orvostudomány és sebészet), Bhuta-Vidya (láthatatlan ügynökökkel való működés), Kaumara-Bhritya (gyermekgyógyászat), Agada-Tantra (toxikológia), Rasayana (a fiatalítók és tonikumok tudománya), Vajikarana (az afrodiziákumokkal foglalkozó tudomány).

Az Ayurvédában, Rasayana a testi alkotóelemek kiváló állapotának biztosítására szolgáló természetes módszerek összessége (dhatu). A gyakorlati eljárások és módozatok, amelyeket a Rasayana a fiatalság és a testi erő fenntartásának tudománya, amely energiát és hosszú életet, hosszú életet ad az ember hosszú életre való képességének felerősítésével.