Humor terápia

 

EGÉSZSÉGES HUMOR ÉS A NEVETÉS JÓTÉKONY HATÁSAI


Egy híres vicc

Egy híres író egy nap váratlanul levelet kap. Az író kifizette a díjat, és kinyitotta a levelet: "Öregem! Jól vagyok. Chicagóban élek. Az iskolatársad, Jackson." Két héttel később Jackson Chicagóban nehéz csomagot kapott, amiért 50$ díjat fizetett. Benne egy nagy követ talált, a következő levél kíséretében: "Kedves kolléga! Ez a kő a szívemen ült, amíg meg nem tudtam, hogy jól vagy".

Kis történetünk hőse Mark Twain, az egyik legkedveltebb író és humorista, aki megérezte a humor terápiás értékét és gyógyító erejét az emberi társadalom zavaró tendenciái felett. A humor terápiás értéke nem maradt észrevétlen a mai emberek számára sem, akik minden korábbinál jobban szeretnék megnyitni lelküket és elméjüket mindazon belső karok megismerése előtt, amelyek minőségi ugrásokat válthatnak ki.

Az egészséges humor hatása

Az egészséges humor sokak számára egy olyan eszköz, amely felszínre hozza a nem is sejtett jótékony erőket: az erőt, hogy hosszú órákat dolgozzanak, hogy lelkesek és odaadóak legyenek, az erőt, hogy könnyedén mozogjanak a stresszes helyzetekben, az erőt, hogy megtalálják a legjobb választ az élet eseményeire, és egyesek számára az erőt, hogy sikeresen leküzdjék a többé-kevésbé súlyos betegségeket.

A leghíresebb és legjobban dokumentált eset Norman Cousinsé, aki meggyógyította magát egy súlyos kollagénbetegségből, amelyet számos szakértő nem tudott meggyógyítani. Mit tehetett volna Norman, amikor rájött, hogy a gyógyszerek hatástalanok az ő esetében? Adta volna át magát a kétségbeesésnek, vagy felállt volna és továbblépett volna? Ő a nevetést választotta. Kitartással telve és sikerre vágyva napi sorozatban nagy adag nevetést adagolt.

Gyógyulás a humorterápián keresztül

A humoros rajzfilmek voltak a hordozói a nevetési hullámnak, amely eljutott a megfelelő helyre Norman elméjében és testében, és visszahozta őt az egészségébe. Az orvosok ítélete: meggyógyult. Ami néhány hónappal ezelőtt még szinte végleges ítéletnek számított, időközben olyan motor lett, amely forradalmasította az orvosi gondolkodás nagy részét.

"Hogy lehetséges ez?" kérdezték az orvosok. Néhányan az orrukra ejtették a szemüvegüket, és (ironikusan) elmosolyodtak. Mások megkomolyodtak.

Amit találtak, az nem nevetésre, hanem örömre ad okot: a nevetés csökkenti a vérnyomást azoknál, akiknek emelkedett az értéke, csökkenti a stresszhormonok felszabadulását, ellazítja az izmokat, növeli az izmok rugalmasságát, növeli a T-limfociták, a B-limfociták és a γ-interferon, az immunitásban szerepet játszó tényezők számát, fokozza az endorfinok felszabadulását, javítja a légzést és a vér oxigénellátását.

Természetesen a vizsgálatokat azokon az embereken végezték, akik képesek egészségesen, szívből nevetni.

Nevető klubok

Ez lehetett az oka annak, hogy India egyes városaiban nevető klubokat hoztak létre, olyan helyeket, ahol az emberek reggelente felkelnek, hogy nevessenek? Vagy talán a humor fertőző ereje? A jókedv visszhangja eljutott a Journal of the American Medical Association című folyóiratba is, amely egy olyan cikket közölt, amelyben a nevetés terápiás hatásait elemezték részletesen.

A cikk szerint "egy nevetésterápiás program növelheti a krónikus betegségben szenvedő betegek életminőségét, és mivel a nevetés azonnali reakciót vált ki ezeknél a betegeknél, hatása fokozódik, ha a nevetést egy bizonyos időn keresztül rendszeresen előidézik".

Ezt hallva a gyakorlatias gondolkodású amerikaiak önkénteseket, úgynevezett kórházi bohócokat hívtak a kórházakba, hogy enyhítsék a betegek szenvedését.

A hisztérikus, szardonikus nevetés, a fekete humor vagy a cinikus, gúnyos, szadista vagy mazochista nevetés azonban nem tartozik a terápiás humor kategóriájába, és e megnyilvánulások - bár sokak számára tudattalanul - pusztító hatásúak.

Eredmények és következtetések

Lee Berk és Stanley Tan orvosok a Loma Linda Egyetemről "összefogtak" egy csapat jószándékú emberrel, és egy egészséges és élénk nevetéssel bízták meg őket. Ez idő alatt aprólékosan elemezték a vérmintákat, amelyeket a kiadós nevetés előtt és után vettek.

Eredmények: A nevetés csökkenti a szérum kortizolszintjét, növeli az aktivált T-limfociták mennyiségét, növeli a természetes ölő limfociták számát és aktivitását, növeli a T-segítő és T-szupresszor limfociták számát.

A lényeg: a nevetés erősíti az immunrendszert, és megszünteti a stressz immunszuppresszív hatását.