A víz előnyei

Az optimális vízfogyasztás előnyei

emberi egészség

Az emberi agy

Az emberi agy 90% vizet, valamint neurotranszmittereket tartalmaz, amelyek nélkül az információ nem tudna továbbítani a szervekhez. Ezért van az, hogy ha nem iszunk elég vizet, a szomjúságérzet eltűnik. A dehidratáció miatt a vízivásra vonatkozó üzenet nem jut el megfelelően. A szomjúságot már nem érzékeljük, de más nemkívánatos jelenségek jelentkeznek, pl. izomfájdalom, fáradtság, szédülés, éhségérzet. Elsőként a vesék, majd a bőr károsodik, és csökken a koncentrációs képesség.

A test sejtjei közötti kommunikáció módja a bio-lézer. A sejtben van víz, és van víz a sejten kívül. A kettő közötti csere tisztítja a sejtet, és segíti a megfelelő működését. Amikor azonban a sejtmembrán már nem jól hidratált, a szervezet beindít egy vészhelyzeti mechanizmust, és a sejt túlságosan iskoleszterin védőfilmet képez a kiszáradás megakadályozására. Ily módon szervezetünk megvédi magát a kiszáradástól.

A víz szerepe a szervezetben

Tanulmányok kimutatták, hogy az esetek 90% részében a megfelelő víz fogyasztásától számított 21 napon belül csökken a koleszterinszint. Ez azt jelenti, hogy ugyanilyen arányban nő a kiszáradás következtében. A vízivás előnyei a porcok és a csontok esetében is megmutatkoznak. Amikor a porcok vizet veszítenek, elkezdenek fájni. Hasonlóképpen sok csontfájdalom és a porckorongcsúszás szindróma is a dehidratáció miatt alakul ki. Az érproblémák szintén a megfelelő folyadékbevitel hiányából adódnak.

A testben minden sejt, minden alkotóelem a túlélésért küzd, ami az egész testet életben tartja. Ez alól a vér sem kivétel, ezért rendkívül fontos, hogy étkezés előtt fél órával vizet igyunk. Így a vér nem fog többé vizet vonni a létfontosságú szervektől, hogy elvégezze az emésztési folyamatot.

A fejfájás és az állandó éhség a kiszáradás jelei. Egy pohár nem túl hideg víz (10 fokkal a testhőmérséklet alatt), amelyet lassan iszunk meg, ha fáj a fejünk, a legjobb orvosság lehet. A legtöbb esetben a fejfájás 10-15 perccel azután, hogy befejeztem a vízivást. Ugyanezt tehetjük, amikor éhesek vagyunk. Az evési vágy nagymértékben csökken, és jó formában érezzük magunkat.

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk a víz szerepét a test egészségének fenntartásában és azon túl, fontos megérteni, hogy a környező világ és az emberi test valójában kristályos anyagokból áll. Az emberi test kristályos szerkezetű. A test legdominánsabb eleme pedig a víz, amely nem más, mint egy folyadékkristály, akárcsak a vér. Ezért fontos, hogy forrásvizet igyunk. A nem biztonságos forrásból vagy a csapból származó víz nemcsak a kémiai terhelést hordozza, hanem az összes mérgező elem információit is, amelyekkel szennyezett.

Gyógynövények

A jótékony hatású gyógynövények hideg macerálása kedvező alternatíva. Ez egész testünk jólétét biztosíthatja, és minden egyes gyógynövény sajátos tulajdonságaival lesz feltöltve.. Például rutinszerűen használhatunk bazsalikomlevél, menta, zsálya, rozmaring, kamilla, akác, bodza, körömvirág, egérfű stb. macerátumokat.

A napi vízszükségletünket gyümölcsökből, zöldségekből vagy természetes gyümölcslevekből is fedezhetjük. Nem szabhatunk napi 2 literes korlátot, mert egyesek úgy érzik, hogy 2 liternél többet, mások pedig kevesebbet fogyasztanak. A vízigény több tényezőtől, aktivitástól, testsúlytól, életkortól függően változik.

Gyakorlati ajánlások

Egy egyszerű számítással megtudhatjuk, mennyi folyadékra van szüksége a szervezetünknek a normális működéshez: osszuk el a testsúlyunkat 30-zal. Így pontosan megkapjuk, hogy mennyi vizet kell elfogyasztanunk 24 óra alatt, literben kifejezve.

Az első pohár vizet reggel isszuk meg, amint felébredünk. A víz szó szerint átmossa az emésztőrendszert, és segít a szervezetnek a méreganyagok kiürítésében. Ezáltal a gyomrunk jobban felkészül a nap első étkezésére, és gyorsabban és hatékonyabban dolgozza fel az ételt. Emellett jóllakottságérzetet okoz, ha csökkenteni akarjuk az adagjaink méretét.

 Egy másik szempont, amit jó figyelembe venni, hogy minden pohár elfogyasztott gyümölcslé vagy más cukoralapú ital (beleértve az alkoholt is) után ugyanezen a napon ugyanannyi vizet kell inni. A cukor és a koffein ugyanis vizet von el a szervezetből, és kiszáradást okoz.

A gyümölcslevek vagy cukros italok nem oltják a szomjat. Épp ellenkezőleg, szomjasabbá tesznek minket, és jobban kiszáradunk, mint az ital fogyasztása előtt. Így jobban megérthetjük a reggel éhgyomorra elfogyasztott kávé vagy koffeintartalmú gyümölcslevek katasztrofális hatásait. Ahelyett, hogy segítenének energiát adni nekünk, hajlamosak elrontani az egész napunkat már az elején.

Ezért a tiszta forrásvíz optimális fogyasztása vagy a jótékony gyógynövényekből készült hideg macerátumok optimális használata számos egészségügyi előnnyel járhat.