Boldog élet

 

Három alapvető követelmény a boldog élethez

 

Az élet ősi tudománya (Ayurveda) azt mondja, hogy a lehető legjobb egészségi állapot és harmónia elérése és fenntartása érdekében az embernek három alapvető követelményt kell tiszteletben tartania:

1. egészséges, természetes táplálkozás,

2. megfelelő regeneráló pihenés,

3. teljes kontroll a kreatív-szexuális potenciál felett.

Ha ez a három alapvető létfontosságú követelmény következetesen teljesül, akkor az ember kiváló egészséget érhet el és tarthat fenn, és így hosszú és boldog életet élhet.

Ahogyan egy háromlábú állvány sem tud egyenesen állni, ha a három támasztó lába nem ép, úgy az emberi egészség is e három alapvető létfontosságú követelmény tiszteletben tartásán alapul. Ez az ájurvédikus szemlélet nagyon gyakorlatias, és különösen hasznos minden ember számára, kortól és nemtől, országtól és szellemi szinttől függetlenül.

Természetesen a jó egészség megőrzése, valamint a hosszú és boldog élet érdekében a bölcs embernek mindig arra kell törekednie, hogy nagyon jól ismerje és ugyanakkor tiszteletben tartsa a boldog élet MINDEN három alapvető követelményét. Ha e követelmények közül csak egyet is elhanyagolunk, az hajlamos lesz gyengíteni az éberségünket a másik kettő betartására.

Ha nem törődünk azzal, hogy mit eszünk, ha kaotikusan eszünk, bármit és bármit, anélkül, hogy figyelembe vennénk az egészséges táplálkozás alapelveit, utána rövid időn belül azt fogjuk tapasztalni, hogy még a pihenés sem kielégítő többé, vagy azt fogjuk látni, hogy nem leszünk képesek nyugodtan aludni, vagy azt fogjuk tapasztalni, hogy sokkal nehezebb lesz a vágyaink és szexuális lehetőségeink feletti kontrollt gyakorolni.

Hasonlóképpen, ha nem kapunk pihentető alvást, vagy ha folyamatosan elhanyagoljuk a pihenés szükségességét, amikor szükségünk van rá, az fokozatosan az egészséges táplálkozási szokások deregulációjához és a szexuális potenciál szabályozásának csökkent képességéhez vezet.

Emellett minden alkalommal, amikor az önkontroll mentális állapota megváltozik, nehézségekbe ütközünk a szexuális elégedettség elérésében, és ennek következtében hajlamosak vagyunk egyensúlytalanságokkal szembesülni mind az egészséges táplálkozás, mind a megfelelő pihenés tekintetében.

Ezért fontos, hogy ha éhséget érzünk (és tudjuk, hogy egészséges az emésztőrendszerünk), akkor kiegyensúlyozottan és természetesen fogunk enni, vagy ha kemény munka után (legyen az fizikai vagy szellemi) eléggé kipihenjük magunkat, hogy regenerálódjunk, és ha folyamatosan igyekszünk kontrollálni az érzékeinket, miközben ellenőrzött és egészséges szexuális tevékenységet folytatunk, akkor mindez erős alapot fog jelenteni ahhoz, hogy elérjük és minél tovább megőrizzük tökéletes egészségi állapotunkat.