Ingerlékeny vastagbél

Irritábilis bél szindróma és ayurvédikus kezelés

 

Dr. Violeta Pîrvu
Családorvosi szakorvos
Apifitoterápia, ayurvéda kompetencia

 

Mi az irritábilis bél?

Az irritábilis bél szindróma férfiaknál és nőknél egyaránt előforduló funkcionális állapot, amely a vastagbelet (vastagbél) érinti, amely már nem "működik" normálisan, és tüneteket okoz, amelyek diffúz hasi fájdalomban, görcsökben, kellemetlen érzésben, hasi "puffadásban", hasi meteorizmusban (puffadás) nyilvánulnak meg, krónikus hasmenéssel és/vagy székrekedéssel társulva.

Az állapot ayurvédikus okai:

Az alapvető ayurvédikus értekezésben Charaka SamhitaAz irritábilis bél szindrómát a "Grahani" rendellenességek csoportjába sorolják, amelynek oka a gyomorban és a vékonybélben található emésztő tűz (Agni) rendellenessége.
Az Agni emésztő tüzet leginkább a személy által fenntartott helytelen étkezési szokások zavarják meg, nevezetesen:
- Evés, amikor az előző étkezés még nem emésztődött meg. Ennek következtében az étel nem emésztődik meg teljesen, és számos mérgező maradék vegyület (Ama) keletkezik, amelyek aztán a bélből a véráramba jutva elérik a sérülékeny szöveteket, és különböző betegségeket okoznak;
- Túlevés, hosszan tartó koplalás, rendszertelen étkezés;
- Gyorséttermi ételek, nehéz, olajos, félkész, fagyasztott ételek, élelmiszer-adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása;
- Az olyan kiválasztási technikák túlzott vagy helytelen alkalmazása, mint a Vamana (terápiás hányás), Virechana (terápiás tisztítás) vagy Basti (terápiás beöntés);

Melyek a betegség pszicho-mentális okai?

Az irritábilis bél szindróma egyik alapvető oka a fokozott pszichológiai stressz, amelyre az adott személy érzékeny.
A túlzott aggodalom, a félelem és a bizonytalanság, a verseny és a változások elviselésétől való félelem, a környezet, amelyben az illető él, növekvő igényei olyan tényezők, amelyek ezt az állapotot okozzák, fenntartják és súlyosbítják.
Ayurvédikus szemszögből nézve, ezeknek a negatív állapotoknak az állandó megtapasztalása a Vata komponens (levegő és éter elemek, amelyeket főként a száraz, hideg és mozgékony tulajdonságok képviselnek) súlyosbodását idézi elő, különösen a vastagbél területén.
Ezért az ayurvédikus kezelés a beteg mentális és érzelmi aspektusainak kiegyensúlyozásával is foglalkozik, amelyek az állapotot okozták.

Hogyan diagnosztizálják?

Általában az állandó hasi fájdalom, amely étkezés közben vagy után súlyosbodik, és a széklet eltávolítása után csökken, székrekedés vagy hasmenés, vagy a kettő kombinációja, fehéres nyálkás lerakódások megjelenése a székletben, időjárási (puffadt) has, elegendő az irritábilis bél szindróma vagy Grahani betegség (az állapot ayurvédikus neve) diagnózisának felállításához.

Mi a kezelés?

Az ingerlékeny klón kezelése összetett, amely étrendi változtatásokat, természetes gyógymódokat és stresszkezelési technikákat igényel.

Ayurvédikus diétás terápia

A táplálkozásba kerül:
- Ghee - tisztított vaj, amelyet vagy az ételben vagy gyógynövényekkel keverve használnak, mivel kiválóan fiatalítja az Agni emésztő tüzet.
- Friss, enyhén erjesztett tejföl, esetleg kis mennyiségű vízzel hígítva, valamint bizonyos (erjesztéssel előállított) Arishta nevű ayurvédikus készítmények, amelyeket étkezés után 1 órán keresztül használunk, nagyon jó eredményeket adnak.
- Ha reggel éhgyomorra és 30 perccel étkezés előtt forró vizet iszunk egy kis Pippalival (Piper longum), az "újraéleszti" az Agni emésztő tüzet és eltávolítja az Ama (a rossz emésztésből származó méreganyagok) nyomait a gyomorból és a belekből.
- Fogyasszon kis mennyiségű ételt napi 4-5 étkezésbe szervezve, kerülje a nehezen emészthető ételeket tartalmazó nagy étkezéseket.
Kerülje a zsíros, olajban sült ételeket, a tejtermékeket (zsíros sajtok, fagylalt), az olyan ételeket, mint a káposzta, szárazbab, retek, szárazborsó, karfiol, szója (ezek túlzott hasi gázokat okoznak), csokoládé és koffeintartalmú termékek (kakaó, zöld tea, fekete tea, kávé), szénsavas italok és kereskedelmi gyümölcslevek, alkohol és dohány.
A betegek tápláléktűrése eltérő lehet, ezért nagyon fontos az orvossal való megbeszélés.

Ayurvédikus fitoterápia

Az irritábilis bél szindróma esetén leggyakrabban olyan gyógynövények használatosak, amelyek helyreállítják az Agni működését, és a vastagbélben lévő súlyosbodott Vata (levegő, éter) komponenst visszaállítják a normális állapotba (savanyú, édes és másodlagosan fűszeres ízű szerek).
- Az ayuveda gyógynövényei a következők: Bilva (Aegle marmelos), Amalaki (Emblica officinalis), Trikatu (pippali, fekete bors és gyömbér keveréke), Ela (Elletaria cardamomum), Badara (Ziziphus mauritiana), Dadhima (Punica granatum), Triphala (három indiai gyümölcs kombinációja, amelyet az ayurvédikus gyógyászatban széles körben használnak).

Hagyományos gyógynövénygyógyászat

- A leggyakrabban használt gyógynövények: karminatív, összehúzó vagy hashajtó, a vastagbél izmainak görcsoldója és nyugtató (nyugtató).
- Ezek közé tartoznak: (Corriandrum sativum), édeskömény (Foeniculum vulgare), kardamom (Elletaria cardamomum), kardamom (Elletaria cardamomum), sóska (Lithrum salicaria), kurkuma (Agrimonia eupatoria), zsázsa (Achilea millefolium), rákfark (Achilea millefolium), rozmaring (Mellisa officinalis), szalakóta (Robinia pseudaccacia), körömvirág (Calendulla officinalis), levendula (Lavandula officinalis).
- Mindezek a gyógynövénykombinációk az alkotmányos típus (Vata, Pitta, Kapha) és az uralkodó zavart dosha szerint történnek.
- Illóolajok: ánizs, édeskömény, levendula - nagyon jó eredményeket adnak.
- Hidroalkoholos kivonatok (gyógynövénytinktúrák) - szintén javallott.
A gyógynövényeket finom gyógynövényporok keverékeként, napi 3-4 alkalommal 1 teáskanál, gyógynövénykapszulák, macerátumok vagy tinktúrák formájában lehet fogyasztani.

Stresszkontroll

A szorongás, nyugtalanság, bizonytalanság megszüntetése stresszkontroll technikák segítségével: pszichoterápia, meditáció, relaxáció, jóga testtartás terápia, rendszeres testmozgás, kiváló eredményeket ad.

Megjegyzés:
Ez a cikk kizárólag tájékoztató jellegű, és nem jelent orvosi ajánlást semmilyen egészségügyi problémára vagy állapotra. Egészségügyi problémák esetén ajánlott szakemberrel konzultálni.