Zeneterápia

 

ZENETERÁPIA

 

Természetes terápia a zenével és annak elemeivel: hang, ritmus és dallam

A szent könyvek szerint "Kezdetben volt az Ige", a tudomány szerint az eredeti ősrobbanás volt! Ez azt jelenti, hogy mindkét szálnak közös témája az eredeti HANG vagy VIBRÁCIÓ! A hangok óceánjában élünk, a legtöbbünk számára elképzelhetetlen az élet hangkörnyezet nélkül! A hangok rezgésük által befolyásolnak mindent, és minden rezgés. Természetesen vannak harmonikus hangok és vannak szörnyű, gonosz hangok, de ebben a rövid bevezetőben a zeneterápiáról azokkal foglalkozunk, amelyek segíthetnek egészségünk megőrzésében vagy akár gyógyításában.

A természetben érezzük a rezgést a levelek zizegésében, a rugók zizegésében, a madarak énekében, a szél szellőjében, mindezek a természetes hangok gyógyító hatásúak, és az ember az idők során olyan hangszereket épített, amelyek ezeket a természetes hangokat játsszák, amelyek örömet okoznak neki, és jobb és élénkebb érzéseket keltenek.

A zeneterápia rövid áttekintése a történelemben

Eredetileg a zenét mágikus művészetként használták, a gyógyító ember vagy sámán volt az, aki a természet szent tudományába beavatottan hangokat, ritmust és dallamot használt a betegek gyógyítására dobhangok, sípok vagy varázsigék formájában. A görög mitológia a művészetek és a test és a lélek gyógyítása közötti kapcsolatot mutatja be nekünk, Apollón - a művészetek istene, a lantjátékos, a gyógyítók védőistene is volt, fia, Aszklépiosz pedig az orvoslás istene. Az ókorban a zenét a gyógyászat egyik formájának tekintették (Musica itaque medicina est), fő szerepe az volt, hogy az embert, a testet és a pszichét "ráhangolja" a makrokozmikus ritmusokra.

A görög orvosok azt javasolták betegeiknek, hogy sétáljanak a természetben. A szabadban, vízparton vagy az erdőben, zenét hallgatva. A legkedveltebb hangszerek a fuvola és a líra voltak.

Platón az egyiptomi és dák gyógyítók által inspirálva kezdeményezte az "éthosz" elméletét, amelyben azt mondta, hogy a zene a temperamentum és a jellem formálásával képes átalakítani az embert. Charmides című művében azt is megállapítja, hogy a trák orvosok, Zamolxis szolgái énekeket használtak a lélek és a test gyógyítására. Hippokratész, akit a modern orvostudomány atyjának tartanak, szintén beszélt a zene gyógyító hatásáról.

Püthagorasz és tanítványai a zene rendszeres terápiás célú használatát javasolták, szerintük a zene mind a mentális, mind a fizikai betegségeket gyógyítja. Püthagorasz a számok és a zenei hangok harmóniájára építette filozófiai rendszerét, tervezett egy egyhúros hangszert, az úgynevezett monochordot, amellyel meghatározott rezgéseket tudott létrehozni bizonyos betegségek gyógyítására vagy a nyugalom és a meditatív interiorizáció állapotának elérésére.

Az ókorban is használták a zenét Galénosz, Rómában és Keleten az arab orvosi iskola orvosai, Avicenna, Maimonidész, Averroes.

A középkorban a zenét varázsigék vagy gyógyító énekek formájában használták, amelyeket a betegszobában vagy a kolostori kórházakban énekeltek.

A zeneterápia modern korszakába való belépést a 19. század elejétől tartják számon, kórházakban és elmegyógyintézetekben alkalmazták, a betegeket, különösen a mentális betegségben szenvedőket kis zenekarok által adott koncerteken keresztül szólították meg, amelyek segítettek megnyugtatni a betegeket. A 19., majd a 20. században egyre több országban alkalmazták a zenét: USA, Egyesült Királyság, Argentína, Németország. A zenét a fájdalom csillapítására, a szorongás csökkentésére és a különböző betegségek enyhítésére használták. Florence Nightingale a krími háborúban megsebesült katonák fájdalomcsillapítására használta a zenét.

Ebben az összefüggésben meg kell említenünk a zeneterápia egy fontos ágát, amely Ázsiából származik: Tibetből. Mongólia, Kína, India. Innen származik a modenesei terápiás módszerek nagy része. Ezek közé tartoznak a híres tibeti tálak és a szent felhangok kántálása.

Visszatérve a történelemből az egyéni helyzetre, elmondhatjuk és észrevehetjük, hogy az emberi testben is van egy személyes zene, amelyet hangok (rezgések) generálnak, ezek a szívverésből, a vér áramlásából az artériákban, a belek mozgásából stb. származnak. A szív rezgéseinek elemzésével még az egészségi állapotunkat is meg tudjuk állapítani, egy beteg szív aritmiás vagy nagyon hangos rezgéseket generál stb.

A zene gyógyító ereje az, amit az ember a leggyorsabban megtanul, minden csecsemő érezte már ezt a gyógyító erőt, amikor fájt a hasa, és az édesanyja énekelt neki. Mindannyian hajlamosak vagyunk a háttérben dúdolni egy dallamot, ha valami fáj! Vagy mások a zenét fájdalomcsillapításra, a szívverés szabályozására, a pulzusszám szabályozására, a vérnyomás csökkentésére vagy az elalvás előidézésére használják.

Számos zeneterápiás módszer létezik

A legegyszerűbb módszerek a passzív vagy receptív módszerek, amelyek során a páciens egyszerű hangokat, természeti hangokat vagy kellemes, hatékony gyógyító hatású zeneszámokat hallgat. Néhány ilyen darabot a klasszikus zenei repertoárból vagy olyan modern zeneszerzőktől választunk, akik harmonikus zenét írtak, amelynek határozott gyógyító hatása van:

Zongoraverseny No. 5 "Imperial"; Berlioz - Rakoczy-induló; Mendelssohn - esküvői induló; Fucik - firenzei induló; Bach-Allegro-koncert Branderburgic No. 4, BWV 1049; Rondo Veneziano - velencei jegyzetek; - depresszió, szorongás

Prelűdök, Nocturne; Auguste Durand - asz-moll Chaconne: a fájdalom csillapítása, Mozart - D-dúr március K215; Bach - I. (Allegro)-Brandenburg Concerto No. 1, BWV 1046.mp3; Vivaldi - Concerto for Violin & Strings, RV 256, Esz-dúr - Presto; Rondo Veneziano - Visioni Di Venezia; Armân Van Buren Feat System F - From The Heart; Denis Quin-Canzone Angelica- túlmunka, krónikus stressz.

Csajkovszkij - f-moll szentimentális keringő, op.51, no.6.; Bach-Andante-Brandenburg 2. versenymű, BWV 1047; Offenbach - Les contes d'Hoffmann, Barcarole; Bizet - Intermezzo (Carmen opera); Rondo Veneziano - Floralis - lelki feszültség, álmatlanság.


Daniela Vasile, az orvostudományok doktora, alapellátó orvos MG/MF

a meloterápia mestere, api-fitoterápiás kompetencia

ayurveda előadó, zeneterápia koordinátor