Ayurvédikus táplálkozás 1. modul

Ayurvédikus táplálkozás 1. modul

 

Az alkalmazott ayurvédikus gyakorlati táplálkozással kapcsolatos képzési programot úgy tervezték, hogy az azonnal alkalmazható legyen, mivel a személyes táplálkozási paraméterekre és a résztvevők személyes étkezési szokásainak tudatosítására irányul, azzal a céllal, hogy az alkalmazott ayurvédikus táplálkozáson keresztül lehetőséget biztosítson bizonyos életmódbeli javulásra.

A modulban tárgyalt témák közül:

🍎 A megfelelőség (satmya) elvének jelentősége az ayurvédikus táplálkozásban

Ahhoz, hogy a táplálkozással kapcsolatban jó fizikai, mentális és lelki állapotot élvezhessünk, elengedhetetlen a megfelelőség, más szóval a megfelelőség megteremtése a jelenlegi táplálkozásunk és az általunk felhasznált táplálék között. Az Ayurvédában a táplálkozásban a megfelelőségnek ezt az elvét Satmya-nak nevezik.

🧬 A személyes alkotmányos tipológia ismerete

A táplálkozás megközelítésében nemcsak az ételek számítanak, hanem az is, hogyan alkalmazkodnak alkotmányos sajátosságainkhoz. Ezt a személyes ayurvédikus alkotmányos típusunk, az úgynevezett dosha-prakriti meghatározásával tehetjük meg.

🔥 Doshák és szerepük a viselkedés meghatározásában

Az ájurvédikus konstitúciós tipológiák meghatározása az életenergia három formáján, az úgynevezett doshákon alapul: vata-dosha, pitta-dosha és kapha-dosha. Ezek határozzák meg a különböző viselkedésformákat, mind a külső, mind a belső, szerves környezetben.

🍽️ A táplálkozás testreszabása az alkotmányos típushoz

Minden egyes ayurvédikus alkotmányos típusnak sajátos módja van az élelmiszerek felhasználására és felhasználására a napi fogyasztás során. Ez a sajátos felépítés befolyásolja a test alakját és fiziológiáját. Két különböző ayurvédikus konstitúciós típussal rendelkező ember használhatja ugyanazokat az ételeket, de különböző hatásokat fognak tapasztalni a szervezetben.

⚖️ Az ideális testsúly és az Ayurveda összefüggése

A magasság, életkor és nem alapján az ideális testsúly meghatározására szolgáló modern képleteket, valamint a testtömegindex (BMI) kiszámítását az Ayurveda ősi bölcsességével értelmezik és hozzák összefüggésbe. Ez a korreláció lehetővé teszi az egészségügyi normák pontosabb árnyalását az ideális testtömeggel kapcsolatban az egyes ayurvédikus alkotmánytípusok esetében.