Emésztési zavarok

Emésztési zavarok - okok és jogorvoslatok

Dr. Violeta Pîrvu
Háziorvos
illetékes fitoterápia, ayurvéda, apiterápia, aromaterápia

Sokan közülünk, a kiadós étkezések után, különösen ünnepnapokon, mi-Hasi fájdalmat, puffadást, gyomorsavtúltengést, hányingert (sőt hányást), étvágytalanságot, "nehéz" gyomorérzetet, olyan érzést, mintha semmit sem tudnék megemészteni, és egy szörnyű általános rossz közérzetet tapasztaltam. Ezek az emésztési zavarok vagy gyomorpanaszok (ahogy orvosi nyelven is nevezik) gyakori tünetei, egy olyan állapot, amely akkor lép fel, ha a gyomorban és a nyombélben zajló emésztési folyamatok megzavarodnak.

Mi okozza az emésztési zavarokat?

Akut esetben (amikor a tünetek hirtelen jelentkeznek) az emésztési zavarokat a nehéz, bőséges étkezés (amely meghaladja a gyomor emésztési kapacitását), a helytelen rágás (gyors evés, az ételek gondos megrágása nélkül) okozza, amelyhez hosszú távú, általános okok járulnak, amelyek a krónikus emésztési zavarok megjelenéséhez vezetnek: A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz és a szorongás, a gyulladáscsökkentő gyógyszerek gyakori használata, gyomorfekély, az életmódban bekövetkező jelentős változások (amelyekhez az illető nem tud alkalmazkodni). Ayurvédikus szemszögből nézve az emésztési zavar az Ama (méreganyagok) túlzott felhalmozódásának eredménye a gyomorban az Agni emésztő tűz (az emésztőenzimek összessége) csökkenése miatt.

Milyen ételek okozhatnak emésztési zavarokat?

Hús és húskészítmények - mivel elég hosszú emésztési időt igényelnek, az ilyen típusú ételek leggyakrabban emésztési zavarokat okozhatnak.

A húsból, kolbászból, tejszínből, zsíros sajtból, süteményekből származó zsírok "nehéz" volta miatt nagyobb mennyiségű emésztőnedv (gyomor-, epe-, hasnyálmirigy-, hasnyálmirigy-) ürítését igénylik, és ugyanezen (a húsfogyasztásban is jelen lévő) mechanizmus révén lassítják a gyomorürítést, ami meghosszabbítja a gyomorürítést.emésztési idő és az ételek pangása a gyomorban (ami erjedéshez vezet).

A folyamatosan fogyasztott sült ételek, szószok, félkész ételek, fehér kenyér és általában a fehér liszt krónikus emésztési zavarokhoz vezetnek.

Alkohol, kávé, szénsavas italok, kereskedelmi gyümölcslevek fogyasztása (étkezés közben fogyasztva) okozza az állapotot.

Hogyan előzhetjük meg?

Először is, kerülje az erős éhségérzet nélküli evés szokását.

Az étkezéseket kis, ismétlődő mennyiségekben kell elfogyasztani, és nem lehet nagy mennyiségű ételt egy étkezés során elfogyasztani.

Kerülje az alkohol, kávé, fekete tea, ásványvíz, csokoládé, kakaó fogyasztását étkezés közben.

Közvetlenül étkezés után ne végezzen megerőltető fizikai megterhelést vagy sportoljon.

Folyamatosan végezzen mentális relaxációs technikát, hogy megvédje magát a stressz negatív hatásaitól.

Mit tehetünk?

Ha a betegség tünetei már megjelentek, a tünetek megjelenésének napjától kezdve diétát kell tartani.

Ha hányásérzés jelentkezik, célszerű, hogy az illető először a teljes gyomortartalmat kihányja. Aznap nem eszik semmit, csak meleg vizet iszik, amelybe esetleg citromlevet is tehetünk.

Másnap a diéta legyen nagyon könnyű: főtt rizsvíz és főtt rizs, zöldséglevesek és zöldségpürék, kompótok, általában könnyű főtt vagy sült ételek.

Milyen gyógynövényeket használhatunk emésztési zavarok esetén?

Egérfű, menta, zsálya, orbáncfű, bazsalikom, ánizs, édeskömény, gyömbér, articsóka. Ezek bevehetők felmelegített hideg macerátumként, 1015 percig nyelv alatt tartott porok, majd vízzel lenyelve, alkoholos kivonatok, sima vízben bevéve.

A gyógynövények mellett nagyon hasznosak az illóolajok, mint például a menta, a koriander, az édeskömény, macerátumba csepegtetve vagy közvetlenül egy darab kenyérre cseppentve.

Az olyan fűszerek, mint a gyömbér, kardamom, koriander, édeskömény fogyasztása közvetlenül étkezés után szintén serkenti az emésztést és az ételek asszimilációját.

Ezeket a minimális tippeket követve egészséges emésztésed lehet, ami a "vas" egészség és a test és a lélek teljes harmóniájának alapja.