Indigestia

Indigestia – cauze şi remedii

dr. Violeta Pîrvu
Medic medicină de familie
competentă fitoterapie, ayurveda, apiterapie, aromaterapie

Mulţi dintre noi, după mesele abundente în special cu ocazia sărbătorilor, ne-am confruntat cu dureri abdominale, balonări, aciditate gastrica, greaţă (chiar voma), lipsa poftei de mâncare, senzaţie de stomac “greu”, senzaţia că nu mai putem digera nimic şi apariţia unei stări teribile de disconfort general. Acestea sunt simptomele comune ale indigestiei sau dispepsiei gastrice (cum se mai numeşte în limbaj medical), afecţiune care apare prin tulburarea proceselor de digestie de la nivelul stomacului şi duodenului.

Ce determina indigestia?

Atunci când este acută (caz în care simptomele apar brusc), indigestia este generată de mesele grele, abundente (care depăşesc capacitatea stomacului de a le digera), masticarea necorespunzătoare (mâncatul rapid, fără a mesteca cu grijă alimentele), la care se adăugă pe termen lung, cauze generale care duc la apariţia indigestiei cronice: obiceiul de a mânca înainte ca masa anterioară să fie complet digerata, fumatul, consumul excesiv de alcool, stresul şi anxietatea, folosirea frecvenţă a medicamentelor antiinflamatorii, ulcerul peptic, schimbări majore în stilul de viaţă (la care persoană nu se poate adapta). Din punct de vedere ayurvedic indigestia este rezultatul acumulării excesive de Ama (toxine) la nivelul stomacului, consecutiv scăderii focului digestiv Agni (reprezentat de totalitatea enzimelor digestive).

Ce tip de alimente pot cauza indigestie?

Carnea şi produsele din carne – datorită faptului că necesita un timp de digestie destul de mare, acest tip de alimente pot cauza cel mai des indigestie.

Grăsimile din carne, sarmale, smântână, brânză grasă, prajituri prin faptul că sunt “grele”, necesita o descărcare mai mare de sucuri digestive (gastrice, biliare, pancreatice), şi prin acelaşi mecanism (prezent şi la consumul cărnii), se încetineşte evacuarea gastrica prelungindu-se timpul de digestie şi respectiv stază alimentelor în stomac (ceea ce duce la fermentarea lor).

Alimentele prăjite, sosurile, alimentele semipreparate, pâinea albă şi făinoasele albe în general consumate constant, duc la apariţia indigestiei cronice.

Consumul de alcool, cafea, băuturi carbogazoase, sucuri din comerţ (consumate în timpul mesei) determina apariţia acestei afecţiuni.

Cum putem preveni?

În primul rând evitarea obiceiului de a mânca, fără să existe o senzaţie puternică de foame.

Mesele vor fi luate în cantităţi mici şi repetate şi nu se vor consuma cantităţi mari de alimente la o singură masă.

Se evita consumul de alcool, cafea, ceai negru, apă minerală, ciocolată, cacao, în timpul meselor.

Nu se va face efort fizic intens şi nu se va practica sportul, imediat după mese.

Abordaţi constant o tehnică de relaxare psihică, pentru a vă putea proteja de fectele negative ale stresului.

Ce putem face?

Când simptomele bolii deja au apărut, este necesar să ţinem un regim alimentar începând cu ziua apariţiei simptomelor.

Dacă exista senzaţia de vomă, este indicat că mai întâi, persoană să vomite tot conţinutul gastric. În acea zi nu se va mânca nimic, se vă bea doar apă caldă în care putem adăuga eventual, suc de lămâie.

A doua zi alimentaţia trebuie să fie foarte uşoară: apa de orez fiert şi orez fiert, supe de legume şi piureuri de legume, compoturi, în general alimente uşoare, fierte sau coapte.

Ce plante medicinale putem folosi în caz de indigestie?

Coada şoricelului, mentă, salvie, sunătoare, busuioc, anason, fenicul, ghimbir, anghinare. Acestea pot fi luate sub formă de macerate la rece încălzite, pulberi ţinute sublingual 1015 minute şi înghiţite apoi cu apă, extracte alcoolice, administrate în apă plată.

Pe lângă plante, uleiuri esenţiale că: mentă, coriandru, fenicul, picurate în macerat sau luate direct pe o bucăţică de pâine, sunt de mare ajutor.

De asemenea consumul de condimente că: ghimbir, cardamom, coriandru, fenicul, imediat după mese, stimulează digestia şi asimilarea alimentelor.

Urmând aceste sfaturi minime, puteţi avea o digestie sănătoasă, care stă la baza unei sănătăţi de “fier” şi a unei armonii depline în corp şi minte.