Atitudinea in cancer

PENTRU TRATAREA ŞI VINDECAREA CANCERULUI,

DEOSEBIT DE IMPORTANTĂ ESTE ŞI ATITUDINEA PSIHOMENTALĂ

 

Terapiile naturiste, numite adeseori terapii blânde sau complementare, ce sunt utilizate pentru tratamentul cancerului sunt în mod evident mult mai eficiente decât cele clasice alopate, deoarece ele au un efect vindecător şi purificator atât asupra structurii psihomentale a fiinţei umane în cauză, cât şi asupra trupului, dat fiind faptul că ele anihilează şi apoi şi elimină chiar cauzele profunde, declanşatoare ale bolii

Mult timp neacceptate de către sistemul medical actual, metodele terapeutice blânde și medicinile complementare îndeplinesc un rol crucial în domeniul sănătății.

Dintre toate bolile grave ale societății actuale, cancerul rămâne încă o afecțiune cumplită în viața oricui i se petrece să se confrunte cu ea. Într-un astfel de moment de răscruce al vieții, este indicat să facem tot ceea ce este necesar atât în sensul vindecării şi al eliminării suferințelor trupești, cât și pentru a ne regenera lăuntric.

Au fost realizate mai multe studii legate de această afecţiune gravă. Astfel, s-a ajuns la următoarele concluzii: dacă ținem cont de cele 350.000 de noi cazuri de cancer ce apar în fiecare an la nivel planetar, mortalitatea datorată acestei boli cronice a scăzut totuși în cursul ultimilor douăzeci de ani. Ceea ce arată măcar un anumit progres în această direcție…

În prezent, există o medie de trei milioane de persoane care trec prin suferințele cumplite ale cancerului în decursul vieții. Cu toate că în cazurile-limită eficiența tratamentelor clasice, de genul chimioterapiei, radioterapiei şi chirurgiei, care se aplică în cazul acestei boli este salutară, unele dintre acestea sunt greu de suportat și sunt percepute ca fiind mutilante, ca să nu mai spunem că ele nu acţionează la nivelul cauzei declanşatoare. De aceea, medicina alternativă (ce include fitoterapia, nutriția și dietetica naturistă), medicina psihosomatică, Noua Medicină Germană, psihologia terapeutică, sportul și gimnastica terapeutică, dar mai ales practica spirituală au toate rolul lor important pentru sănătatea, regenerarea, purificarea și vitalitatea globală a ființei umane.

Cifrele variază de la un studiu la altul, dar, conform statisticilor, actualmente un bolnav din doi alege pentru terapie una dintre metodele medicinii alternative, în condiţiile în care în spitale se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri de cancer.

Prin intermediul acestui articol vom urmări să răspundem la următoarele întrebări: Cum se poate trăi având această boală și care sunt metodele de tratament alternativ ce pot fi folosite alături de tratamentele clasice? Cum poate fi crescută calitatea vieții, anihilând oboseala și epuizarea vitală inerentă acestei boli? Cum poate ființa umană să existe, dincolo de realitatea concretă a cancerului? Cum putem să dăm un sens acestei încercări grele, cum putem să găsim resursele fizice, psihologice și spirituale care ne sunt necesare pentru a ieşi biruitori din confruntarea cu această boală?

În ultimii ani, în spitalele din Occident, s-au dezvoltat pe larg diferite metode naturiste care au fost adaptate simultan, într-un mod sinergic, la tratamentele clasice utilizate pentru tratarea cancerului. Dar gama acestor metode rămâne încă restrânsă și se situează doar în vecinătatea abordării medicale alopate, ce rămâne deocamdată principala modalitate de tratament în spitale. Iată declarațiile unor pacienți ce se tratează cu metode specifice la centrul naturist Ressource, situat în localitatea franceză Aix en Provence, unde lucrează aproximativ 50 de persoane voluntare.

O MĂRTURIE SEMNIFICATIVĂ: A ALEGE, ÎNTR-UN MOD CE ESTE DEPLIN CONȘTIENT ȘI RESPONSABIL, VIAȚA

Silvia (mamă a unei adolescente de 16 ani), care este o pacientă de 55 de ani ce suferă deja de al doilea cancer:

„În acest spital, totul este adunat în același loc și activitățile sunt vaste și accesibile tuturor nivelurilor de venit“. De fapt, pentru o cotizație lunară de 30 de euro, fiecare pacient are acces la piscină, la hamam (baie turcească cu abur umed) și la aproape 35 de alte activități terapeutice individuale sau colective: la sofrologie (disciplină medicală ce presupune întărirea fiinţei umane prin aducerea acesteia într-o stare de relaxare fizică și psihică totală şi prin utilizarea anumitor exerciții), la osteopatie, la reflexologie facială sau plantară, la fascioterapie, la hipnoză, la ateliere literare sau de corectare estetică, la terapie prin artă sau modelaj…

Există deci un întreg ansamblu de activități suplimentare, orientate în întregime spre obținerea unei stări ameliorate de sănătate, care creează un cadru şi o ambianță plăcută, necesară pentru a depăşi suferința tratamentelor clasice. De aceea, Silvia nu ezită să se deplaseze în fiecare săptămână – în special pentru a beneficia de ambianța intimă, familiară specifică unui cămin – până la acest centru de tratament naturist din Marsilia, ce se află la mii de kilometri de culoarele austere ale spitalului în care oamenii sunt trataţi prin metoda clasică alopată. „Nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre boala mea, pentru că aceasta nu este un motiv de laudă. Trebuie să mărturisesc însă faptul că, în acest centru naturist, percepem bucuria de a ne trăi din nou viața, dar mai ales uităm parcă de faptul că ne aflăm aici în calitate de pacienți. Sentimentul «de acasă» este uimitor, fiind însoțit totodată și de o senzaţie de reîncărcare şi o stare de regenerare individualizată, ce oferă un sentiment profund de siguranţă. Cei care ne ajută sunt persoane profesioniste, voluntare, care cunosc foarte bine patologia bolii de care suferim, precum și efectele secundare și suferințele prin care trecem. De aceea, eu realizez activități cum ar fi aquagym, o formă particulară de gimnastică de întreținere ce se practică în apă, prin care sunt angrenați toți mușchii, generând o profundă oxigenare a organismului și o tonifiere a acestuia. Apa are o înălţime ce ne permite să atingem fundul piscinei stând în picioare și mă simt în siguranță într-o activitate fizică ce se încadrează într-un mod adecvat în programul meu de întreținere. Sesiunile de sofrologie sau de reflexologie plantară sunt de un sprijin imens în eliminarea stresului pe care îl resimt în starea mea actuală. Dar cea mai importantă terapie este sesiunea de supraveghere sau de susținere psihologică.“