Savorile copilariei – 2

 

Cum să regăsim savoarea delicioaselor înghețate ale copilăriei (2)

Nina Marin, lector de Ayurveda AMN-România

Înghețata – produsul mult dorit al verii

Înghețata este produsul pe care orice copil îl știe și îl dorește, mai ales vara. Dar ceea ce găsim acum de cumpărat nu mai seamănă deloc cu ceea ce era acum 30 de ani. Nu mai găsim acum înghețată sănătoasă. Totuși, deși știm că nu este bună, de multe ori ne dorim să o mâncăm, pentru că ne face să ne simțim bine și ne răcorește vara.

Ce are această înghețată, de ne-o dorim atât de mult vara? Ea este ușoară, devine lichidă atunci când o mâncăm și are un gust dulce-aromat, dulce-acrișor sau dulce-amărui, în funcție de sortimentul de înghețată pe care îl alegem. Este răcoritoare, ne dă o stare de înviorare, de plăcere, de savoare, de încântare.

Dacă analizăm toate aceste caracteristici și corelăm cu ceea ce știm din tradiția ayurvedică, observăm că înghețata vine cu aspecte care tind să reechilibreze ființa, prin reducerea calității generale de fierbinte (ushna-guna) și implicit prin reducerea excesului de pitta-dosha, exces care apare adeseori vara. Tocmai această stare de reechilibrare este căutată, fără să fim foarte conștienți, atunci când ne dorim vara înghețată.

Înghețate sănătoase

Există o modalitatea foarte simplă de a prepara acasă înghețate sănătoase, care să întrunească toate aceste caracteristici.

Ingredientul de bază este chia. Pentru a obține înghețata, semințele de chia se vor hidrata. De obicei aceasta se face adăugând multă apă și amestecând treptat, până ce se obține o pastă gelatinoasă. În această pastă se adaugă celelalte ingrediente, obținând în felul acesta înghețata. Nu este necesar să punem înghețata la rece, deoarece chiar și la temperatura camerei, aceasta ne răcorește.

Semințele hidratate de chia nu prea au un gust specific, de aceea savoarea preparatului va fi dat de celelalte ingrediente. Pentru ca înghețata să aibă un gust mai pronunțat, în loc de apă se poate folosi un suc de fructe sau o pastă, făcută cu ajutorul unui blender, din fructe și  maceratul unor plante aromatice (roiniță, mentă, busuioc).

Gustul acrișor îl putem aduce dacă folosim lămâi sau anumite fructe acrișoare: mure, zmeură, coacăze, afine, corcodușe, caise, vișine, agrișe, căpșuni.

Gustul amărui îl aducem dacă folosim pudră de cacao sau de roșcove.

Pentru gustul dulce și aspectul de emolient, putem folosi banane. Accentuăm gustul dulce prin folosirea mierii de albine sau a altui îndulcitor natural.

Putem să tăiem bucățele de fructe și să le amestecăm în înghețată și putem orna cu frunzulițe de mentă, busuioc, roiniță sau alte frunze și flori comestibile, adecvate.

Înghețată din chia, banane și afine

Preparăm cu ajutorul unui blender o pastă din banane, afine, apă și frunze proaspete de mentă. Dacă nu avem frunze proaspete de mentă, putem lăsa la macerat timp de 6 ore pulbere uscată de mentă într-o cantitate de apă, strecurăm, apoi folosim lichidul.

În această pastă adăugăm câteva linguri de semințe de chia și amestecăm, până ce obținem o pastă gelatinoasă. Semințele de chia au tendința de a-și mări foarte mult volumul, atunci când sunt puse într-un lichid, astfel încât este necesar să facem suficientă pastă de fructe.

Rezultă o înghețată dulce-acrișoară, înviorătoare. Seamănă foarte mult la gust cu înghețatele de fructe de pădure pe care le-am mai cumpărat din magazine, dar este o variantă cu adevărat sănătoasă și echilibrantă.

Aceste înghețate sunt foarte bune și pentru faptul că ne răcoresc, deși nu sunt ținute la frigider, la rece.

Înghețată din chia, banane, afine și cacao

Înghețata anterioară o putem transforma, adăugând pulbere de cacao. În acest caz, deoarece aducem o notă amară, de la cacao, este necesar să mai adăugăm ceva dulce.

Putem îndulci cu miere de albine, cu sirop de păpădie, sirop de trandafiri sau cu alte siropuri.

Îngheța va fi dulce-acrișoară și puțin amăruie. Sunt gusturi care sunt foarte potrivite penru anotimpul călduros, pentru a diminua senzația de fierbințeală specifică acestui anotimp.

Alte rețete de înghețate

Pornind de la aceste două rețete, putem să obținem și alte sortimente de înghețată, în funcție de fructele pe care le avem la dispoziție și de plantele aromatice pe care dorim să le folosim.

Putem utiliza diverse fructe de pădure, care sunt foarte bogate în vitamina C și antioxidanți. Putem da diferite arome prin folosirea maceratelor de plante aromatice sau prin folosirea siropurilor pe care ni le-am preparat singuri, din miere și flori de păpădie, muguri de brad sau pin, din flori de trandafiri.

Dacă vom face măcar o singură dată o astfel de înghețată, vom vedea că ne vom dori să repetăm aceasta cât mai des. Este un produs foarte sănătos și potrivit perioadei călduroase a anului. Și, dacă nu uităm de crearea unei atmosfere magice, atunci când o savurăm, vom spune în final, cu multă încântare: „Aceasta este înghețata copilăriei mele!”