Ingrijirea parului 1

PLANTE SI REMEDII NATURALE UTILE PENTRU INGRIJIREA PARULUI (1)

Nina Marin, lector de Ayurveda, Cluj-Napoca

Părul în Ayurveda

Părul este considerat în tradiția ayurvedică o parte importantă a trupului. Părul aparține constituentului osos (asthi-dhatu) și aspectul lui ne poate arăta gradul de armonie și de sănătate a acestui constituent și implicit a trupului.

Îngrijirea părului în India

Femeile din India sunt renumite pentru părul lor lung, bogat şi strălucitor, cu fir gros, neted și foarte sănătos. Ele au învățat și aplicat din copilărie anumite rețete, păstrate și transmise din generație în generație.

Femeile din India folosesc pentru îngrijirea părului anumite plante, renumite în Ayurveda pentru acțiunea binefăcătoare asupra părului și pielii capului.

Și în tradiția românească bunicile noastre știau și foloseau multe plante cu acțiuni bune asupra părului, precum săpunarița, numită și „planta de săpun”, utilizată pentru spălarea trupului şi a părului, datorită saponinelor conținute, frunzele și rădăcina de brusture, frunzele de urzică, frunzele de mesteacăn, coada calului, cătina sau frunzele de nuc.

Părul nu se spală prea des, dar este bine să fie periat zilnic. Această acțiune realizează un masaj la nivelul capului și prin aceasta se îmbunătățește circulația sângelui în zonă.

În India femeile schimbă aproape zilnic sensul de periere a părului și totodată cărarea acestuia. Aceasta este o metodă simplă prin care se oferă volum părului și se evită, în timp, căderea părului în anumite zone ale scalpului. 

Îngrijirea părului necesită respectarea unor etape. Părul se spală cu un șampon din plante sau alte ingrediente naturale și se clătește cu un macerat din plante. Periodic, cel puțin o dată pe săptămână, iar în alte cazuri chiar zilnic, părul se hrănește prin aplicarea unor măști preparate din ingrediente naturale, după care părul se spală cu macerate din plante.

Maceratul din plante

Din plante putem să facem macerate la rece, fie din planta proaspătă, fie din pulberea uscată a plantei. Plantele se lasă câteva ore la macerat în apă rece, apoi se strecoară, iar apa se încălzește ușor (dar nu se înfierbântă) și se poate folosi. Vara putem lăsa plantele într-un vas cu apă direct în soare și vom obține astfel maceratul mult mai repede și în plus va fi și încălzit.

Maceratul din plante se poate folosi pentru a ne clăti părul după spălare sau poate fi inclus în șamponul cu care ne spălăm. Se poate folosi și adăugat în măștile de păr. Ori de câte ori este necesar să folosim apă, putem folosi maceratul din plante.

În continuare sunt prezentate câteva plante și produse folosite pentru îngrijirea părului.

Henna (Lawsonia inermis)

Henna este cel mai bun colorant natural al părului. Frunzele arbustului de henna dau o minunată nuanță roșcată părului.

Prin stimularea circulației sanguine de la nivelul scalpului și implicit a rădăcinii firului de păr, heena are un puternic efect de revitalizare, oferă vigoare și strălucire părului, îi întărește rădăcina, stimulând totodată creșterea acestuia și îi oprește ruperea.

De asemenea, combate iritațiile pielii induse de radiațiile solare și de transpirația abundentă.

Indigo (Indigofera tinctoria) 

Ca și henna (Lawsonia inermis), pudra de indigo a fost îndelung folosită ca vopsea pentru păr, dar și pentru țesături. Este un mic arbust ale cărui frunze produc un pigment albăstrui-negru. Pudra de indigo este combinată cu pudra de henna (Lawsonia inermis) și cu alte plante ayurvedice, pentru a crea mai multe nuanțe de castaniu.

Henna incoloră (Cassia obovata)

Henna incoloră sau henna neutră este o plantă ayurvedică folosită în scop terapeutic și cosmetic. Tratează în profunzime părul, fără să-l coloreze.

Henna incoloră (Cassia obovata) regenerează părul subțire, fragil, deteriorat. Părul devine rezistent, mătăsos și strălucitor. Henna incoloră ajută la prevenirea albirii premature a părului. Se folosește ca mască de păr pentru întărirea firului de păr, conferă luciu și volum și are proprietăți antimicrobiene și antifungice pentru scalp.

Poate fi folosită cu regularitate ca tratament pentru părul natural și cel vopsit chimic sau cu henna (Lawsonia inermis), fără a afecta culoarea.

Shikakai (Acacia concinna)

Păstăile arbustului shikakai sunt folosite în Ayurveda de secole, având virtuți de care profită părul și scalpul. Păstăile de shikakai mai sunt cunoscute și sub denumirea de „fructe pentru păr”.

Pulberea fină obținută prin măcinarea păstăilor uscate se folosește în India pentru spălarea părului.

Shikakai conţine saponine naturale care produc spumă atunci când sunt amestecate cu apă. Spre deosebire de şampoanele comerciale, pulberea de shikakai nu produce multă spumă. Saponinele curăță, eliminând grăsimea și murdăria din păr și de pe scalp.

Shikakai are un ph neutru, de aceea elimină delicat sebumul și murdăria, fiind astfel recomandat pentru scalpul foarte sensibil care nu tolerează nici măcar săpunul natural.

Shikakai stimulează creșterea părului și însănătoșește scalpul. Tratează infecţiile fungice, detoxifică pielea capului şi foliculii de păr. Combate mătreaţa şi previne încărunţirea prematură a părului. Lasă părul mătăsos, strălucitor și ușor de pieptănat.