Fitoterapie

 

FITOTERAPIE

 

Sfaturi practice pentru folosirea eficientă a plantelor medicinale şi aromatice

Cunoscută de mii de ani în tradiţiile de vindecare ale planetei, administrarea plantelor medicinale şi aromatice sub formă de pulbere sublingual poate fi considerată în prezent ca fiind o metodă foarte eficientă, simplă şi practică totodată.

Atunci când dorim să beneficiem din plin de efectele terapeutice şi totodată de gustul plăcut şi sănătos totodată al unor plante medicinale şi aromate, este recomandat să le măcinăm fin, cu ajutorul unei râşniţe electrice, până devin pulbere sau să folosim pulberea fină din plante uscate care se obţine de regulă prin centrifugare mecanică.

Pulberea plantei respective o vom pune apoi sub limbă sau o vom mesteca pentru câteva minute, după care o înghiţim cu puţină apă plată sau cu apă minerală. Putem repeta acest procedeu simplu, de regulă de 2 până la 4 ori pe zi, preferabil înainte de a mânca, atunci când suntem cu stomacul gol.

Procedând astfel, spre exemplu, pentru a ne îmbunătăţi digestia, putem folosi înainte de fiecare masă o cantitate egală cu o linguriţă de pulbere de frunze de busuioc, frunze de salvie, frunze de mentă, cimbru, mătăciune, creson sau iarba Sfântului Ion. Pulberea din una sau mai multe dintre aceste plante o ţinem apoi sub limba sau o mestecăm timp de câteva minute. Procedând în acest mod vom constata o sporire imediată a apetitului şi, la scurt timp după aceea, o îmbunătăţire considerabilă a digestiei.

Se recomandă ca în cazul unor cure ce sunt incluse în anumite tratamente naturale, atunci când sunt indicate mai multe plante medicinale şi aromatice, să nu se combine mai mult de 5 plante medicinale la o administrare. Pentru o cât mai mare eficienţă a acestei forme de administrare este recomandat ca plantele medicinale să fie administrate în combinaţii de câte 5 plante, succesiv.

Astfel că, dacă spre exemplu, avem la dispoziţie o combinaţie de 10 plante, vom folosi mai întâi un amestec din 5 dintre acestea şi apoi, la un interval de timp de aproximativ 10-15 minute vom administra un alt amestec, alcătuit din celelalte 5 plante rămase din lista iniţială de 10. Administrarea celor două combinaţii se va face de fiecare dată consecutiv, ele generând astfel un efect cumulativ corelat.