Tabara de Ayurveda 2024 Etapa de vara
Tabăra este organizată în două părți:
Partea 1: 16 – 21 iulie
- 1 sesiune/zi, în intervalul orar 18:30 – 21:30, pe bază de înregistrări.
Tematica primei părți: Pancha-Kosha
Termenul sanscrit kosha desemnează structura de bază a alcătuirii fiinţei individuale. Literal, înseamnă înveliş, strat, anvelopă sau acoperământ.
În cadrul sistemului Ayurveda, termenul kosha se referă la câmpurile energetice de vibraţie care corespund celor cinci elemente fundamentale în forma lor subtilă (tattva-e) şi care sunt manifestări distincte ale Creaţiei. În cazul fiinţei umane, există cinci kosha-uri şi fiecare reprezintă un strat al realităţii existenţei noastre ca fiinţe. Cele cinci kosha-uri sunt: 1. anna-maya-kosha, 2. prana-maya-kosha, 3. mano-maya-kosha, 4. vijnana-maya-kosha şi 5. ananda-maya-kosha.
În lucrarea orientală Taittirya-Upanishad este indicată descrierea celor cinci învelişuri succesive (kosha) ale fiinţei umane, despre care se afirmă că sunt cele care acoperă sau, altfel spus, „învelesc” Sinele Nemuritor Etern (Atman).
Primul înveliş, pornind de la exterior, este numit anna-maya-kosha, învelişul grosier, trupul sau învelișul (kosha) care este alcătuit din hrană (anna). Al doilea înveliș (prana-maya-kosha) este învelişul vital, învelișul bioenergetic sau prana-ic. Acesta este cel care animă şi unifică trupul cu spiritul. Cel de-al treilea este învelişul gândirii (mano-maya-kosha), învelișul minții operative sau instrumentale (manas) care recepţionează impresiile înregistrate prin intermediul simţurilor (indriya). Al patrulea este învelişul inteligenţei superioare (vijnana-maya-kosha) sau învelișul supramental care cuprinde facultăţile de discriminare şi funcţia volitivă. Cel de-al cincilea înveliș (kosha) se numeşte ananda-maya-kosha şi este învelişul fericirii sau învelişul beatitudinii (ananda), deoarece acestea sunt stările pe care le trăieşte preponderent fiinţa umană, atunci când este cel mai aproape de realitatea Sinelui Suprem Nemuritor (Atman).
Sinele Nemuritor Etern (Atman) nu este totuşi niciodată afectat de starea acestor învelişuri ale sale şi nu împărtăşeşte niciuna dintre restricţiile acestora.
În această primă parte a taberei de Ayurveda, vor fi prezentate în detaliu aceste concepte și vor fi realizate metode practice la unison pentru a facilita atât percepția directă a realității subtile, cât și energizarea profund benefică a celor cinci învelișuri tainice ale ființei, manifestată în vederea vindecării și armonizării acestora.
Partea 2: 23 – 28 iulie
- 1 sesiune/zi, în intervalul orar 18:30 – 21:30, pe bază de înregistrări și prezentări live. În fiecare zi se va utiliza câte o plantă adecvată temei din program. Coletul cu plantele se va trimite la adresa de livrare completată în formularul din pagina de plată.
Tematica părții a doua: Vijnana-Svasthya
Vijnana-Svasthya este un termen sanscrit compus, care îmbină două concepte importante din tradiția ayurvedică: vijnana și svasthya. Această expresie face referire la cunoaștere supramentală și la sănătatea holistică, formând un sistem complex de practici destinate îmbunătățirii stării generale a ființei umane prin intermediul resurselor tainice ale conștiinței, al cunoașterii și înțelepciunii profunde aplicate.
Vijnana-Svasthya face parte din cea de-a treia categorie de modalități de îmbunătățire a stării generale de bine a ființei, numită sattvavajaya. Aceasta este una dintre cele trei tipuri principale de modalități efective de vindecare utilizate în Ayurveda, alături de daivavyapasraya (raportarea directă prin evocare și aspirație la sferele de forță infinită ale aspectelor dumnezeiești) și yuktivyapasraya (utilizarea înțeleaptă a proprietăților substanțelor naturale în scopul reechilibrării și armonizării ființei).
Sattvavajaya constă în măsuri practice care au rolul de a trezi și amplifica în ființa umană puterile psihice benefice. Aceste măsuri utilizează modalități practice ce angrenează conștiința benefică adecvată și armonioasă, care exprimă cel mai adesea starea de rezonanță ocultă cu modalitatea echilibrului și a armoniei (sattva-guna).
În cadrul acestei tabere, vor fi explorate metode structurate pentru îmbunătățirea stării interioare prin dinamizarea supramentală. Fiecare metodă are o specificitate aparte și se concentrează pe activarea diferitelor aspecte ale instrumentului intern al conștiinței, Antahkarana.
Exemple de practici de tip Vijnana-Svasthya
- Gestionarea simțurilor (Indriya Jaya): Ilustrarea unei dispoziții optime a conștiinței pentru controlul și armonizarea simțurilor, menținând astfel stabilitatea psiho-emoțională.
- Optimizarea energiei interioare (Urdvareta): Gestionarea energiei interne prin sublimare și modulare distinctă.
- Raportarea la focarele de conștiință superioare (Ishvara Pranidhana): Ilustrarea unor dispoziții favorizante ale conștiinței pentru conectarea cu aspectele superioare ale conștiinței, ce conduc la o înțelegere profundă și spirituală.
Vijnana-Svasthya oferă o abordare integrativă a sănătății holistice și a conștiinței cu ajutorul cunoașterii supramentale, amplificând astfel echilibrul și armonia întregii ființe în viața de zi cu zi.
Înscrierile se realizează pe site-ul ayushcell.ro