Alimentația naturală și longevitatea

Alimentația naturală și longevitatea

 

Menținerea sănătății prin alimentație

Longevitatea este strans legata de alimentatia si stilul de viata al omului. Alimentatia naturala vegetariana si folosirea hranei naturale vii de origine vegetala, la care se adauga, dupa caz, laptele si ouale, contribuie in mod esential la mentinerea sanatatii prin pastrarea bunastarii tesuturilor corporale (dhatu), a elasticitatii pielii, a bunei activitati hormonale, prin pastrarea echilibrului la nivelul sangelui (rakta) printr-o constanta si prompta eliminare a toxinelor (ama) care apar. Toate aceste efecte conduc la infrumusetarea si mentinerea sanatatii trupului si la diminuarea ratei de crestere a varstei biologice cu peste 50% din cea obisnuita la marea majoritate a oamenilor. Cresterea longevitatii are loc prin cresterea numarului anilor de sanatate in detrimentul anilor de boala si de suferinta.

Hrana vie

Hrana vie de origine vegetariana, prin dubla calitate de preventie si de vindecare pe care o are, este la fel de necesara, atat pentru oamenii sanatosi, cat si pentru cei bolnavi. Alimentele naturale sunt un adevarat remediu, lipsit de efecte secundare, care ne intareste sistemul imunitar si ne fortifica trupul. Un organism curat, curatat de reziduuri si toxine prin intermediul alimentatiei naturale vegetariane, nu permite dezvoltarea agentilor patogeni si prin aceasta ajunge sa nu se mai uzeze. Longevitatea presupune prelungirea vietii sanatoase si active si prevenirea unei eventuale perioade prelungite de suferinta. Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat si prin realizarea unor activitati benefice creatoare.

Echilibrul trupesc

Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana, stilul binefacator de viata, reflectat prin exercitiu fizic constant si armonios, igiena individuala, odihna, relaxarea, echilibrul psihic si mental, manifestarea unui comportament caracterizat de bun-simt, capacitate creativa constanta, incredere in sine, curaj si aspiratia de cunoastere. La acestia se adauga factori genetici si factori de mediu favorizanti. De regula, viata oamenilor este scurtata cand se produc abateri de la echilibrul vital. Uneori acestea incep inca inainte de conceptie, corpul mamei fiind, de cele mai multe ori, plin de toxine (ama). Dupa nastere, copiilor li se administreaza tot felul de formule de lapte praf si, ulterior, de formule alimentare denaturate. De asemenea, parintii recurg la o medicatie excesiva in afectiuni simple.

A trai sanatos este un elixir al vietii si orice act care este impotriva vietii cauzeaza probleme de sanatate si scurteaza viata. Practic, orice afecteaza sanatatea, la nivel holistic, scurteaza viata omului. Masura in care suntem constienti si acordam atentie satisfacerii nevoilor vitale, este masura sanatatii si longevitatii noastre. Intre factorii ce dauneaza longevitatii, alimentatia nesanatoasa, este alaturi de stres si de consumul excesiv de medicamente, unul dintre cei mai reprezentativi.

Droctorul Aubrey de Grey, presedintele Fundatiei Methuselah, a identificat sapte cauze majore ale imbatranirii: pierderea de celule care cauzeaza deteriorarea organelor respective, acumularea de celule anormale datorita nivelul ridicat de toxicitate, mutatiile perturbatoare ale echilibrului general care au loc la nivel celular, mutatiile la nivel de mitocondrii ce conduc la modificari defavorabile la nivel de ADN, uzura la nivel intercelular ca urmare a acumularii de toxine, excesul de molecule nedigerabile, uzura la nivel extracelular rezultatat in urma acumularii de toxine extracelulare, proteinele extracelulare ce determina pierderea elasticitatii tesuturilor. Dupa cum se observa, toate aceste cauze sunt strans legate de unele deficiente majore din alimentatie.

Alimentatia nesanatoasa este marea deviere de la legile naturii. Alimentatia nesanatoasa in care omul mananca prea multe grasimi sau ingurgiteaza multe substante chimice de sinteza, in care consuma alimente modificate genetic, produse fast-food, alimente foarte sarate, zahar rafinat, conduce gradat la uzura trupului si la aparitia asa numitor boli ale batranetii care afecteaza serios calitatea vietii. Tocmai de aceea o alimentatie sanatoasa, naturala, vegetariana este un instrument deosebit de valoros in demersul de mentinere a starii de sanatate a trupului si de asigurare a unie vieti lungi si sanatoase.