Complexul de vitamine B
și implicațiile deficitului asupra tulburărilor psihice
Complexul de vitamine B este esenţial pentru bunăstarea, psihică și mentală. Cantitatea de vitamine din complexul B depinde de alimentaţia personală zilnică. Deficitul vitaminelor din complexul B se află adesea la originea unor probleme psiho-
Vitamina B1
Vitamina B1 (tiamina) ajunge destul de rar în stare deficitară. Creierul foloseşte aceasta vitamină pentru a transforma glucoza, zahărul din sânge, în energie. Fără vitamina B1, creierul nu mai funcţionează într-
Vitamina B3
Vitamina B3 (niacina) se află la originea multor probleme psiho-
Vitamina B5
Vitamina B5 (acidul pantotenic) ajunge destul de rar în stări de deficit. Deficitul vitaminei B5 poate favoriza apariţia oboselii. Deficitul vitaminei B5 se află la originea diferitelor tipuri de depresie și de psihoză.
Vitamina B6
Vitamina B6 (piridoxina). Vitamina B6 ajuta la procesarea aminoacizilor, care reprezintă baza mai multor proteine şi hormoni din organism. Vitamina B6 este necesară pentru producerea serotoninei şi a dopaminei, doi neurotransmiţători importanţi care favorizează starea psihică de bine. Vitamina B6 este necesară şi pentru producerea melatoninei, hormon care intervine în reglarea ritmului circadian. Deficitul vitaminei B6 poate conduce la slăbirea sistemului imunitar şi la apariția unor stări frecvente de confuzie mentală. Uneori deficitul vitaminei B6 poate face să apară insomnia, precum și stările psihice nefaste de angoasă și de anxietate.
Vitamina B12
Vitamina B12 este foarte importantă pentru formarea globulelor roşii. Deficitul vitaminei B12 poate conduce la apariţia unor simptome neurologice sau a unor tulburări psihice. În general, deficitul vitaminei B12 afectează funcţiile memoriei, claritatea gândirii şi calitatea somnului. Persoanele cu deficit al vitaminei B12 resimt cu o mai mare frecvenţă și acuitate stările nefaste de oboseală psihică, precum şi stările de suprasolicitare psihică.