Nucile

Nucile –  un aliment valoros

 
Dr. VIOLETA PARVU
Medic specialist medicina de familie
Competenta fitoterapie, ayurveda, apiterapie
 
Nucul (Juglans regia), este originar din Asia Centrala si unele zone ale Peninsulei Balcanice, in prezent fiind cultivat mult in tinuturile cu clima blanda din sud- estul Europei, nordul Greciei, Italia, Franta dar si Romania. Nucul matur este un arbore viguros, cu o coroana larga, ale carei ramuri hranesc un numar mare de fructe. Este considerat din batrani ca fiind un arbore “egoist”, intrucat datorita cantitatii mari de iod si juglona pe care o degaja frunzele sale, nu este indicata odihna si relaxarea la umbra nucului iar plantele anuale si perene din zona umbrita de nuc, nu se pot dezvolta.  
De la nuc se folosesc frunzele, fructele crude cat si cojile lor, fructele coapte, inflorescentele, mugurii, lastarii tineri sau seva. Insa de departe fructele coapte sunt cele mai cunoscute si sunt folosite predominant in alimentatie avand o valoare calorica mare: 100 gr fructe elibereaza 618 Kcal.
 

Ce contin nucile:

 
Nuca uscata contine: acizi grasi esentiali tip omega 3 si omega 6 (linoleic and linolenic), aminoacizi : arginina, triptofan, tirozina,  minerale: mangan si cupru in cantitati apreciabile, dar si magneziu, fosfor, fier, calciu, zinc, urme de iod si sodiu in cantitati mici. Vitamine: in special vitamina B6 si E, C (in cantitati mari) dar si vitamina A, B1, B2, precum si acid cafeic, acid cumaric, flavonoide, acid ascorbic si acid elagic, taninuri si uleiuri volatile.
 
Uleiul de nuci, extras prin presare din samburii nucilor coapte, contine cantitati mari de lipide, predominant acizi grasi polinesaturati, precum si sfingolipide si fosfolipide cu rol esential in mentinerea integritatii membranelor celulare si in transmisia neuronala.
Frunzele contin naftoquinone (juglona), taninuri, acid elagic, acid galic, flavonoide, inozitol, uleiuri esentiale, urme de iod.
 

Efecte in organism:

 
Antibacterian, antihemoragic (mugurii de nuc) antifungic, antianemic, antiinflamator, antiseptic, astringent, depurativ, hipoglicemiant, laxativ, purgativ, regenerant, sudorific, vermifug, tonic yang.
 

Indicatii  terapeutice:

 
  • Frunzele de nuc prin continutul in derivati naftochinonici ( juglona ) au proprietati vermifuge si fungicide, prin taninuri ( care le confera proprietati astringente) sunt folosite in caz de diaree, afectiuni biliare si hepatice, dar si in caz de diabet (avand calitati hipoglicemiante) infectii ale tubului digestiv, infectii urinare (calitati antiseptice).
  • Decoctul de frunze uscate poate fi folosit extern ca tratament preventiv impotriva caderii parului.
  • Uleiul de nuca este folosit ca antiparazitar in teniaza si oxiuriaza, previne ateroscleroza fiind un bun protector cardiac, iar consumul constant de samburi de nuca da rezultate bune in hipercolesterolemie avand efecte preventive in aparitia bolilor cardio-vasculare dar si a calculilor biliari. De asemenea miezul nucilor au efecte bune in caz de infertilitate si impotenta.
  • Decoctul din fructe de nuc precum si tinctura din cojile verzi de nuca, stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni, fiind folosit in caz de hipotiroidism.
  • Maceratul sau tinctura din frunze sau din cojile fructelor verzi poate fi folosit extern in caz de eczema, herpes, impetigo, acnee, psoriazis.
  • Seva nucului are proprietati depurative.
  • Extractul din muguri de nuc e folosit intern in caz de dermatita seboreica, dermatita pustuloasa, acnee rozacee sau acnee vulgara.
Contraindicatii: in hipertiroidie, colon iritabil, gastrita acida, in diabetul insulino-dependent.
 
Nota
Acest articol are un scop doar informativ si nu reprezinta o recomandare medicala pentru diverse probleme de sanatate sau afectiuni. In caz de probleme de sanatate se recomanda consultatia la medicul specialist.