Termoterapia
Utilizarea stimulării termice cu ajutorul căldurii ori cu ajutorul frigului
În tradiția milenară a sistemului Ayurveda metodele ce implică folosirea căldurii sau a frigului au fost de mii de ani folosite pentru a genera multiple efecte benefice de menținere și de refacere a stării de sănătate.
În cazul trupului uman, căldura şi frigul nu acţionează numai direct asupra pielii. Musculatura, vasele de sânge, inima, circulaţia sanguină, nervii, metabolismul şi sistemul hormonal reacţionează reflex la stimularea care este realizată prin temperatură, fie la cald, fie la rece.
Acest tip de stimulare termică diferită, caldă sau rece, se utilizează de mii de ani în tratamentele cu apă caldă sau cu apă rece, în cazul împachetărilor fierbinţi sau reci, în cazul cataplasmelor și a compreselor calde sau reci, aplicate pe diferite zone ale trupului sau în cazul aplicațiilor cu sticle cu apă fierbinte sau cu gheaţă. Astfel de proceduri sunt adesea aplicate separat sau în asociere cu alte metode naturale tocmai pentru a ameliora şi pentru a contribui la vindecarea unui mare număr de afecţiuni sau boli. În prezent, toate aceste metode alcătuiesc ceea ce se numește termoterapia.
Exemple de proceduri de termoterapie
Exemplele metodelor practice de termoterapie sunt numeroase: o baie fierbinte realizată atunci când simţim că ne cuprinde răceala, aplicarea unei sticle cu apă caldă pe abdomen de către o femeie care suferă de dureri menstruale, aplicarea locală de apă rece imediat după o arsură, aplicarea unei pungi cu gheaţă imediat după ce ne lovim. Aproape fiecare om cunoaşte şi utilizează efectele binefăcătoare de cald şi de rece pe care le folosește în viaţa de zi cu zi. Metodele simple din termoterapie se utilizează atât în casă, cât și în fizioterapie de sute și de mii de ani. Metode tradiţionale cum ar fi compresele, împachetările, duşurile, aburii şi băile sunt potrivite pentru a fi utilizate atât acasă, cât și în clinicile de tratament natural, în centrele de cură balneară şi în cabinetele psiho-
Procedeele moderne ale termoterapiei, cum ar fi de exemplu crioterapia aplicată pe întreg trupul sau tratamentele cu ultrasunete, sunt realizate în cabinete specializate sau în centre moderne de refacere.
Metodele practice de termoterapie sunt clasificate în funcție de natura agentului termic, și atunci avem metode de termoterapie caldă sau metode de termoterapie rece, și în funcție de influența asupra trupului, caz în care avem metode de termoterapie locală sau generală.
Termoterapia caldă (ushna- kriya)
Căldura furnizează energie trupului. Căldura dilată vasele de sânge, astfel încât circulaţia sanguină creşte. Căldura îmbunătăţeşte alimentarea cu oxigen a celulelor, iar produşii metabolici pot fi transportaţi astfel mai rapid. Căldura micşorează tonusul muscular crescut, alină durerile, elimină crampele musculare şi activează sistemul imunitar. Termoterapia caldă (ushna-
Cea mai folosită formă de amplificare a căldurii prin termoterapie caldă (ushna-
Adesea, în practica termoterapiei calde (ushna-
Alte modalităţi de termoterapie caldă (ushna-
O metodă modernă de termoterapie caldă (ushna-
O altă metodă de termoterapie caldă (ushna-
Termoterapia rece (shita- kriya)
Frigul ia din căldura trupului. Termperatura scăzută și în general frigul asigură o atenuare a metabolismului, o diminuare a vitezei de reacţie a căilor nervoase, precum şi o scădere a tensiunii din muşchi. În afară de aceasta, frigul acţionează ca ameliorator al durerii, hemostatic, atenuează inflamaţiile şi reduce edemele. Chiar şi atunci când frigul contribuie la vasoconstricţie şi, astfel, la o diminuare a circulaţie sanguine, se poate realiza cu aceasta o creştere a circulaţiei sângelui.
Formele de termoterapie rece (shita-
Termoterapia rece (shita-
În prezent, utilizarea gheţii în terapie se numeşte crioterapie. Pentru terapia ambulatorie se utilizează comprese cu gheaţă, aplicații reci pentru o răcire locală sau pentru detumefiere, de exemplu în cazul edemelor, hemoragiilor şi durerilor articulare. În cazul anumitor boli, în unele clinici se foloseşte crioterapia aplicată întregului trup prin staţionarea perfect controlată pe durata de 1 până la 3 minute într-
Acest fel de termoterapie rece (shita-
Unele recomandări generale privind aplicarea termoterapiei
Termoterapia caldă (ushna-
În general, în Ayurveda se indică faptul că persoanele cu predominanță pitta pot folosi mai ales termoterapia rece, iar persoanele cu predominanță vata sau kapha pot folosi mai ales termoterapia caldă.
Un exemplu de termoterapie caldă (ushna-
Un exemplu de termoterapie rece îl reprezintă compresele reci. În acest caz frigul este util în cazul inflamaţiilor şi al durerilor. De exemplu, în cazul artritei, o compresă locală rece are un rapid efect calmant. O bucată de pânză împăturită este introdusă în apă rece ca gheaţa, este apoi bine stoarsă şi imediat pusă pe încheietură sau în jurul ei. Totul se acoperă cu o bucată de pânză uscată. Abia după ce compresa se încălzeşte de la temperatura trupului, se repetă procedura. Procedura se repetă de mai multe ori, până când durerea, roşeaţa pielii sau umflăturile dispar.
Termoterapia caldă (ushna-
Termoterapia rece (shita-
Unele atenționări cu privire la aplicarea termoterapiei
Cei care suferă de afecţiuni ale venelor trebuie să evite procedurile ce implică un exces de căldură sau saunele intense. Nu se recomandă metodele de termoterapie caldă (ushna-
În principiu, procedurile de termoterapie locală rece (shita-
Mâinile şi picioarele reci sau frisoanele reprezintă contraindicaţii pentru aplicarea termoterapiei reci (shita-