Dimensiunea esoterica

DIMENSIUNEA EZOTERICĂ A TRADIŢIEI MILENARE A SISTEMULUI AYURVEDA

 

Un mod de viata intelept

În cadrul tradiţiei milenare ayurvedice, ezoterismul reprezintă suma cunoştinţelor şi a înţelepciunii cu privire la toate aspectele vieţii (ayus) care sunt în interiorul, în spatele sau dincolo de aspectul exterior, dincolo de forma exterioară ce este perceptibilă prin simţurile fizice sau dincolo de expresia efectivă a numeroaselor manifestări variate ale vieţii. Ca mod de viaţă, ezoterismul ayurvedic reprezintă o veritabilă artă de a trăi într-un mod înţelept, fiind totodată o fiinţă iniţiată în misterele magnifice şi fascinante ale vieţii (ayus).

Ezoterismul ayurvedic

Ezoterismul ayurvedic include numeroase aspecte iniţiatice şi se bazează pe cunoaşterea şi pe înţelegerea profundă a unui ansamblu de principii universale (padartha), care reflectă şi evidenţiază anumite Legi fundamentale ale existenţei.

Cunoaşterea principiilor esenţiale din Ayurveda se află la baza întregii tradiţii iniţiatice a cunoaşterii ezoterice. Ezoterismul ayurvedic prezintă atât o componentă intelectuală şi teoretică avansată şi foarte bine elaborată, dar în acelaşi timp prezintă şi o evidentă latură practică, complexă, amplă şi diversă.

Ezoterismul ce este prezent în cadrul tradiţiei milenare ayurvedice promovează acţiuni efective, eficiente, care pot conduce la trezirea în fiinţă a unor aspecte benefice latente, tainice şi a unor capacităţi spirituale superioare. În tot acest demers practic interior, ezoterismul ayurvedic porneşte de la anumite cunoştinţe iniţiatice ezoterice. Ezoterismul ayurvedic conţine aproape întotdeauna anumite apecte tainice şi este o veritabilă ştiinţă spirituală.

O perspectiva adecvata

În majoritatea lucrărilor de specialitate moderne referitoare la ştiinţa milenară Ayurveda s-a pornit adesea de la premiza eronată cum că sistemul tradiţional Ayurveda ar fi doar un sistem de vindecare pragmatic şi că, prin urmare, această cunoaştere milenară ar fi doar o formă de cunoaştere medicală, de factură exoterică.

Tocmai pentru că ştiinţa ayurvedică se situa deja într-o anumită relaţie de ajutorare cu majoritatea oamenilor care apelau la ştiinţa ayurvedică pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, a fost avansată premiza, desigur parţială şi incompletă, cum că Ayurveda s-ar ocupa doar de tratarea trupului uman şi de redobândirea sănătăţii oamenilor, fără a se lua în considerare faptul că ştiinţa milenară Ayurveda conţine multiple aspecte de natură ezoterică.

O stiinta ezoterica

Ştiinţa tradiţională a Ayurvedei reprezintă totodată şi o vastă şi valoroasă ştiinţă ezoterică, ce cuprinde o multitudine de aspecte iniţiatice de mare importanţă. Aceste aspecte ezoterice sunt prezente în textele tradiţionale de Ayurveda în felurite forme, unele dintre aceste aspecte tainice sunt uneori doar sugerate, altele sunt în mod evident ascunse celor neiniţiaţi, altele sunt ocultate sau cel mult apar ca fiind aspecte enigmatice, neobişnuite şi misterioase.

Această colecţie inestimabilă de aspecte ezoterice este prezentă în textele tradiţionale care sunt cunoscute şi studiate de mii de ani în şcolile de Ayurveda din întreaga lume.