Cerealele

CEREALELE

Spectaculoasa elevare a nivelului de trai din cea de-a doua jumătate a secolului XX a avut, printre altele, două consecinţe: 1. o scădere a consumului de produse cerealiere şi 2. o creştere a frecvenţei maladiilor numite “de civilizaţie”, cancer, obezitate, diabet, hipertensiune, hipercolesterolemie, boli cardiovasculare.

PROPRIETĂŢILE VINDECĂTOARE ALE CEREALELOR

Explicaţia este simplă. Cheltuielile energetice cotidiene n-au încetat să scadă, în urma modernizării şi mecanizării. Exerciţiul fizic a devenit o activitate anexă şi de timp liber. În paralel, alimentaţia s-a modificat. S-a renunţat la vechile alimente – pâine integrală, cereale – simple şi ieftine, care i-au hrănit pe strămoşii noştri timp de secole. Ele au fost înlocuite de altele, mai scumpe, mai gustoase şi care au devenit accesibile tuturor (cărnurile, mezelurile, brânzeturile). Astfel că, la sfârşitul secolului al XIX-lea, 73% din proteinele consumate în ţările occidentale proveneau din vegetale, pe când în 1985, ele nu depăşeau mai mult de 28%. Or, alimentele care conţin proteine vegetale, cum ar fi cerealele, nu conţin sau conţin prea puţine lipide, în timp ce acelea care ne furnizează proteine animale sunt bogate şi în astfel de substanţe, ceea ce le face greu de digerat.

Printre altele, industria agroalimentară a inundat piaţa cu o multitudine de produse sofisticate foarte dulci sau foarte grase, cu un conţinut redus în glucide complexe şi fibre, accentuând astfel dezechilibrul produs de viaţa mondenă. Cu toate acestea, în ţările foarte dezvoltate, care suportă consecinţele imprudenţei lor (bolile numite “de civilizaţie” plătite scump în bani şi vieţi umane), tendinţele par a se inversa. Nutriţioniştii şi dieteticienii recomandă consumul de pâine integrală, ca în trecut, şi o alimentaţie naturală. Aceştia au observat că, cerealele sunt o sursă bogată în substanţe necesare organismului, şi totodată conţin anumiţi constituenţi ce ajută la menţinerea stării de sănătate şi chiar la vindecarea anumitor boli.

Astfel, dr. Rosemary K. Newman, doctor în ştiinţe la Universitatea statului Montana, a descoperit că orzul şi ovăzul, spre exemplu, au un puternic efect anticolesterolemiant, datorită beta-glicanilor solubili din structura lor. De asemenea, porumbul conţine anumite substanţe ce reduc riscul de cardiopatii şi carii dentare. Foarte important este faptul că, în urma studiilor, s-a constatat că cerealele conţin inhibitori de proteaze şi antioxidanţi, cu rolul de a inactiva substanţele carcinogene. Adepţii regimurilor naturale au obţinut rezultate semnificative în tratarea unor boli canceroase, recomandând o alimentaţie bazată numai pe cereale.

Despre virtuţile terapeutice şi despre alte secrete ale vindecării cu ajutorul cerealelor în lucrarea Alimentaţia şi terapia naturistă cu cereale