Sezonul rece

Remedii ayurvedice pentru sezonul rece

dr. Violeta Pîrvu, medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, ayurveda

 

Rezistenţa naturală a organismului la diferite infecţii sau afecţiuni cunoscută ca imunitate are nevoie sa fie stimulată, în special în sezonul rece. Sistemul ayurveda, ne oferă posibilitatea de a înţelege ce se petrece în interiorul organismului când acesta se confruntă cu diversele schimbări sezoniere şi care sunt metodele ayurvedice şi remediile folosite pentru ca organismul uman să-şi poată păstra starea de echilibru natural.

Ce dietă ne ajută în timpul iernii, pentru creşterea imunităţii?

Pentru a împiedica creşterea excesivă a calitaţilor de rece şi uscat în organism (calităţi care se amplifică iarna) medicina ayurveda recomandă ca dieta în timpul iernii să fie bogată în calităţile de greu şi onctuos dar şi de fierbinte, pentru a putea menţine căldura internă la parametrii normali.

Astfel consumul de leguminoase uscate (fasole, fasole mung, mazare, linte verde, linte roşie, soia, năut) rădăcinoase (ţelina, păstârnac, patrunjel, morcov, sfeclă, cartofi) seminţe şi nuci, alimente acre (murături), uleiuri vegetale presate la rece, condimente picante, lapte natural, ghee (“unt clarifiat”) sau miere naturală, ajută foarte mult la menţinerea echilibrului intern al organismului pe timpul iernii, crescând rezistenţa la diferite infecţii sau boli.

Plante folosite în Ayurveda pentru imunitate

Remediile folosite în ayurveda pentru creşterea imunităţii şi a fortei vitale în organism (denumită Ojas- în sistemul  ayurveda) sunt numite remedii Rasayana, iar anotimpul rece este foarte potrivit  ca aceste remedii să fie folosite. Amalaki (Emblica Officinalis), lemn dulce (Glycyrrhiza glabra), ashwagandha (Withania Somnifera), ghimbir (Zingiber officinale), tulsi (Occimum sanctum), turmeric (Curcuma longa) ori cardamom (Elletaria cardamomum), ar trebui să fie nelipsite din consumul nostru zilnic din timpul iernii.

Amalaki – Emblica Officinalis

Este o plantă foarte bogată în acid citric şi deci are un conţinut crescut în vitamina C. Pe lângă aceasta conţine cantităţi mari de calciu, fier şi fosfor, dar şi carbohidraţi şi glucide, atât de necesare pe timpul iernii. Folosită ca pulbere luată  intern de 2- 3 ori pe zi împreună cu miere de albine, sau sub formă de capsule (intra în componenta capsulelor “Fitoyoung” şi “Detoxiplant” tip Steaua Divină)  este un remediu eficace pentru creşterea imunităţii.

Lemn dulce – Glycyrrhiza glabra

Este un excelent tonic şi revitalizant al organismului, ce poate fi folosit pe timpul iernii pentru creşterea imunităţii. Luat zilnic  sub formă de pulbere, sau mixat cu ghee ori miere naturală sau lapte cald, este un excelent remediu Rasayana, folosit atât pentru imunitate cât şi împotriva îmbătrânirii.

Ashwagandha –Withania Somnifera

Cunoscut în  ayurveda ca unul din cele mai bune tonice Rasayana, creşte imunitatea, creşte forţa vitală în organism, energizează  şi tonifică organismul, fiind folosit şi în curele de reîntinerire. Luat intern între 3- 6 g/zi în lapte cald îndulcit cu miere, se dovedeşte un remediu binefăcător în timpul iernii, în special în caz de tonus fizic şi psihic scăzut, stări de epuizare şi stres. Intră de asemenea în compoziţia produsului “Fitoyoung”, alături de planta amalaki (Emblica officinalis).

Turmeric- Curcuma longa

Este foarte folosit în ayurveda pentru diverse afecţiuni, iar în sezonul rece e folosit pentru creşterea rezisţentei organismului la diferite infecţii.  Bun antiparazitar dar şi detoxifiant al organismului, calmează durerile articulare ce se agravează în timpul iernii şi stimulează digestia. Se poate folosi în doză de 1-3 g luat zilnic în lapte cald sau combinat cu diferite alimente.

Ghimbir- Zingiber officinale

Un adevărat dar al Naturii în sezonul rece, ghimbirul este un remediu excelent în răceli şi gripe, bronşite, inflamaţii ale gâtului, tuse, raguşeală sau febră. Eficient pentru creşterea imunităţii dar şi un bun analgezic utilizat în durerile articulare, se găseşte sub formă de rădăcina de ghimbir uscată sau proaspătă (cu o savoare deosebită). Poate să fie consumat pe timpul iernii ca pulbere (1g de 3 ori pe zi) luată sublingual, ori în lapte cald sau în  ceai cald îndulcit cu sirop de ghimbir.

Tulsi- Occimum sanctum

Planta având valenţe sacre în ayurveda, este larg folosită în afecţiuni respiratorii, dar şi pentru creşterea imunităţii pe timpul iernii. Sucul proaspăt din frunze, amestecat cu miere este un remediu extrem de eficient pentru creşterea rezistenţei la boli. Poate fi luat şi ca pulbere câte 1g de 3 ori pe zi, sublingual, dar şi sub formă de ceaiuri, capsule ori tablete.

Cardamom- Elletaria cardamomum

Originar din sudul Indiei, este foarte mult folosit atât în alimentaţie căt şi în remediile ayurvedice. Luat în lapte cald seara la culcare, este un sedativ excelent, iar utilizat în alimentaţia zilnică stimulează digestia şi creşte rezistenţa naturală a organismlui la boli.

Pentru ca aceste remedii să aibă o eficienţă maximă, este indicat avizul unui specialist ayurvedic, care va putea da recomandări în ce priveşte modul de administrare a acestor remedii, în funcţie de constituţia şi afecţiunile asociate fiecărui pacient.