Remedii ayurvedice pentru sezonul rece
dr. Violeta Pîrvu, medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie, ayurveda
Rezistenţa naturală a organismului la diferite infecţii sau afecţiuni cunoscută ca imunitate are nevoie sa fie stimulată, în special în sezonul rece. Sistemul ayurveda, ne oferă posibilitatea de a înţelege ce se petrece în interiorul organismului când acesta se confruntă cu diversele schimbări sezoniere şi care sunt metodele ayurvedice şi remediile folosite pentru ca organismul uman să-
Ce dietă ne ajută în timpul iernii, pentru creşterea imunităţii?
Pentru a împiedica creşterea excesivă a calitaţilor de rece şi uscat în organism (calităţi care se amplifică iarna) medicina ayurveda recomandă ca dieta în timpul iernii să fie bogată în calităţile de greu şi onctuos dar şi de fierbinte, pentru a putea menţine căldura internă la parametrii normali.
Astfel consumul de leguminoase uscate (fasole, fasole mung, mazare, linte verde, linte roşie, soia, năut) rădăcinoase (ţelina, păstârnac, patrunjel, morcov, sfeclă, cartofi) seminţe şi nuci, alimente acre (murături), uleiuri vegetale presate la rece, condimente picante, lapte natural, ghee (“unt clarifiat”) sau miere naturală, ajută foarte mult la menţinerea echilibrului intern al organismului pe timpul iernii, crescând rezistenţa la diferite infecţii sau boli.
Plante folosite în Ayurveda pentru imunitate
Remediile folosite în ayurveda pentru creşterea imunităţii şi a fortei vitale în organism (denumită Ojas-
Amalaki – Emblica Officinalis
Este o plantă foarte bogată în acid citric şi deci are un conţinut crescut în vitamina C. Pe lângă aceasta conţine cantităţi mari de calciu, fier şi fosfor, dar şi carbohidraţi şi glucide, atât de necesare pe timpul iernii. Folosită ca pulbere luată intern de 2-
Lemn dulce – Glycyrrhiza glabra
Este un excelent tonic şi revitalizant al organismului, ce poate fi folosit pe timpul iernii pentru creşterea imunităţii. Luat zilnic sub formă de pulbere, sau mixat cu ghee ori miere naturală sau lapte cald, este un excelent remediu Rasayana, folosit atât pentru imunitate cât şi împotriva îmbătrânirii.
Ashwagandha – Withania Somnifera
Cunoscut în ayurveda ca unul din cele mai bune tonice Rasayana, creşte imunitatea, creşte forţa vitală în organism, energizează şi tonifică organismul, fiind folosit şi în curele de reîntinerire. Luat intern între 3-
Turmeric- Curcuma longa
Este foarte folosit în ayurveda pentru diverse afecţiuni, iar în sezonul rece e folosit pentru creşterea rezisţentei organismului la diferite infecţii. Bun antiparazitar dar şi detoxifiant al organismului, calmează durerile articulare ce se agravează în timpul iernii şi stimulează digestia. Se poate folosi în doză de 1-
Ghimbir- Zingiber officinale
Un adevărat dar al Naturii în sezonul rece, ghimbirul este un remediu excelent în răceli şi gripe, bronşite, inflamaţii ale gâtului, tuse, raguşeală sau febră. Eficient pentru creşterea imunităţii dar şi un bun analgezic utilizat în durerile articulare, se găseşte sub formă de rădăcina de ghimbir uscată sau proaspătă (cu o savoare deosebită). Poate să fie consumat pe timpul iernii ca pulbere (1g de 3 ori pe zi) luată sublingual, ori în lapte cald sau în ceai cald îndulcit cu sirop de ghimbir.
Tulsi- Occimum sanctum
Planta având valenţe sacre în ayurveda, este larg folosită în afecţiuni respiratorii, dar şi pentru creşterea imunităţii pe timpul iernii. Sucul proaspăt din frunze, amestecat cu miere este un remediu extrem de eficient pentru creşterea rezistenţei la boli. Poate fi luat şi ca pulbere câte 1g de 3 ori pe zi, sublingual, dar şi sub formă de ceaiuri, capsule ori tablete.
Cardamom- Elletaria cardamomum
Originar din sudul Indiei, este foarte mult folosit atât în alimentaţie căt şi în remediile ayurvedice. Luat în lapte cald seara la culcare, este un sedativ excelent, iar utilizat în alimentaţia zilnică stimulează digestia şi creşte rezistenţa naturală a organismlui la boli.
Pentru ca aceste remedii să aibă o eficienţă maximă, este indicat avizul unui specialist ayurvedic, care va putea da recomandări în ce priveşte modul de administrare a acestor remedii, în funcţie de constituţia şi afecţiunile asociate fiecărui pacient.