- Batoanele energizante
- Cerealele
- Curele cu clorofila
- Curele de purificare
- Dejun Kolath
- Dovleacul
- Efectele curative ale apei
- Fructele uscate
- Greutatea excesiva
- Savorile copilariei – 1
- Savorile copilariei – 2
- Indigestia
- Lamaia
- Lamaile
- Nucile
- Sfecla rosie
- Somnul si foamea
- Peristaltismul intenstinal
- Postul alimentar
- Vitaminele B
Dietoterapie
Dietoterapia reprezintă acea formă de terapie neconvențională care este realizată în principal prin alegerea unei alimentaţii adecvate.
Dietoterapia este acea formă de terapie neconvențională care utilizează ca instrument operativ principal cu rol corector alimentele, fie în starea lor naturală, fie prelucrate prin anumite modalităţi speciale sub formă de remedii naturale destinate unei acțiuni corectoare eficiente în cazul diferitelor afecţiuni.
În cadrul domeniului medicinelor neconvenționale există două accepţiuni ale termenului dietoterapie.
Prima accepțiune se referă la dietoterapia simptomatică, care urmăreşte înlăturarea sau ameliorarea manifestărilor unei anumite tulburări, afecțiuni sau boli. Dietoterapia simptomatică se utilizează de regulă în formele acute ale bolilor.
A doua accepțiune se referă la dietoterapia corectivă, care are drept scop corectarea dezechilibrelor sau înlăturarea cauzelor care fac posibilă apariţia unor boli. Dietoterapia corectivă se utilizează în cazul afecțiunilor cronice, a tulburărilor de lungă durată și a situațiilor în care există perturbări profunde ale structurilor funcţionale.
În cadrul sistemului milenar Ayurveda trupul uman este denumit prin intermediul termenului sanscrit anna-maya-kosha, termen a cărui semnificație este cea de ”ansamblu vital a cărui alcătuire are la bază hrana (anna)”. Dietoterapia ayurvedică consideră organismul uman ca fiind un tot unitar. Faptul că trupul uman are la bază hrana (anna) ca sursă constitutivă principală face ca dietoterapiei ayurvedice să îi fie atribuit un important rol formator și corector totodată.
Pentru ca sistemul digestiv (anna-vaha-srota) să funcţioneze în mod eficient şi pentru ca trupul să poată absorbi maximul de nutrienţi, în Ayurveda se precizează faptul că este esențială combinarea corectă a alimentelor. În dietoterapia ayurvedică, menţinerea sănătăţii implică respectarea unor reguli esențiale referitoare la alimentaţie.
Ordinea în care sunt consumate diferitele tipuri de alimente, modul de combinare al alimentelor la fel ca şi cantitatea de alimente consumate reprezintă fatori importanți care influenţează digestia şi asimilarea nutrienţilor. Cu cât digestia şi asimilarea hranei este mai bună, cu atât este mai puţin probabil să se formeze substanţe nocive (ama) sau să se acumuleze grăsime în exces.
În diferitele abordări moderne ale alimentaţiei convenţionale şi neconvenționale există puncte de vedere diferite referitoare la combinaţiile alimentare. Sistemul tradițional Ayurveda oferă o abordare raţională şi ştiinţifică prin care se poate realiza o determinare justă a alimentaţiei corecte, iar această abordare se fundamentează pe cunoașterea tipologiilor constituţionale (dosha-prakriti).
Tipologia constituţională reprezintă baza determinării celor mai potrivite alimente pentru menţinerea echilibrului fiziologic al ființei umane. Abordarea dietoterapeutică ayurvedică diferă de viziunea convenţională a alimentaţiei echilibrate care susţine, indiferent de diferenţele constituționale, faptul de a se putea consuma aceleaşi alimente de bază. Înţelepciunea ayurvedică ia în considerare specificul fiziologic determinat de tipologia constituţională ayurvedică (dosha-prakriti), la fel ca și o serie de alți factori diferențiatori esențiali cum sunt: vârsta, sexul, rasa, clima, capacitatea digestivă, nivelul de stres, starea sistemului imunitar, puterea vitală, eventualele boli, emoţiile şi capacitatea de adaptare.
În conformitate cu învățăturile sistmului tradițional Ayurveda fiecare aliment prezintă un gust specific (rasa), o energie activă (virya) şi un efect post-digestiv (vipaka). Când două sau trei alimente diferite se combină într-un mod neadecvat, puterea digestivă (agni) poate fi suprasolicitată, inhibându-se unele enzime şi determinând în consecință producerea de substanțe nocive (ama) în sistemul digestiv.
În Ayurveda, starea capacității digestive (agni) determină modul în care poate decurge digestia, însă combinaţiile alimentare sunt foarte importante pentru felul în care digestia se desfășoară. Atunci când alimentele care prezintă proprietăți diferite și incompatibile sunt consumate împreună, capacitatea digestivă tinde să fie diminuată.
Sistemul tradițional Ayurveda insistă asupra faptului că nu este cazul ca alimentele să fie combinate în mod necorespunzător, deoarece anumite combinaţii alimentare nefaste pot determina apariţia unor tulburărilor trupești sau psiho-mentale.
În prezent este binecunoscut faptul că diferitele categorii de alimente necesită enzime digestive specifice. Prin consumarea mai multor tipuri diferite de alimente combinate în mod neadecvat este solicitată secreția simultană a mai multor enzime digestive diferite.
Principiile ayurvedice ale combinării alimentelor provin din scrierile înțelepților ayurvedici din vechime. Diferenţa de bază faţă de modul în care ne hrănim în prezent constă în faptul că practicanții ayurvedici consumau doar două sau trei feluri de alimente compatibile la o masă în timp ce omul modern are tendinţa să mânce foarte multe tipuri de de alimente la aceeași masă.
Timp de mii de ani omenirea a preparat alimente naturale prin modalităţi simple. Alimentația simplă este una dintre cele mai bune modalități de menţinere a stării de sănătate.
Dietoterapia ayurvedică oferă cunoștințe valoroase cu privire la o varietate suficient de mare de alimente sănătoase, bogate în nutrienţi pentru întreaga viaţă, care pot fi consumate după anumite reguli simple și sănătoase de combinare și de preparare.