Ingrijirea parului 2

PLANTE SI REMEDII NATURALE UTILE PENTRU INGRIJIREA PARULUI (2)

Nina Marin, lector de Ayurveda, Cluj-Napoca

Tratamente naturale pentru par

Măștile pentru păr sunt tratamente pe care femeile din India le aplică periodic pentru hrănirea și îmbunătățirea aspectului părului, folosind diferite ingrediente naturale. Acestea se aplică pe scalp, se masează și se lasă pe păr un timp de 30 de minute sau chiar 2 ore, după care se spală părul cu apă din abundență.

Cu uleiurile pentru păr se face masaj la rădăcina părului, pentru stimularea circulației sanguine în zona capului. Se lasă pe păr o perioadă de timp, după care se spală bine părul.

Tincturile din plante se folosesc în special pentru stimularea creșterii părului. Se fricționează bine pielea capului cu aceste tincturi, se lasă să acționeze câtva timp, după care, dacă mai este necesar, se clătește bine părul.

Dacă după spălarea părului ni se pare că părul nu este bine curățat, acesta se clătește suplimentar cu apă cu oțet.

Mască din miere de albine

Mierea de albine se poate aplica pe păr, dar şi pe scalp, sub forma unei măşti, în amestec cu ulei de măsline şi gălbenuş de ou, pentru minim 30 de minute, o dată pe săptămână, după care părul se clătește cu apă din abundență.

Mască din ou, drojdie de bere, lăptișor de matcă și miere

Pentru păr se poate folosi o mască din 2 gălbenuşuri de ou amestecate cu două fiole de lăptişor de matcă, o linguriţă de drojdie de bere proaspătă şi o lingură de miere. Amestecul se aplică pe păr şi pe scalp, se menţine minim 30 de minute şi apoi se clătește părul cu apă.

Mască cu ghimbir

Ghimbirul poate fi folosit și sub forma uleiului, preparat dintr-o lingură de ghimbir dat pe răzătoare şi amestecat cu 50 ml de ulei de susan. Amestecul se aplică pe păr şi pe scalp, se menţine minim 30 de minute şi apoi se spală cu şampon.

Mască de păr cu gel de aloe

Gelul de aloe stimulează creşterea părului şi ajută la îngrijirea scalpului. Se despică frunzele de aloe pentru a extrage gelul şi se aplică pe rădăcina părului. Se masează scalpul, pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, iar produsul va fi absorbit mult mai uşor. Se lasă masca să acţioneze timp de cel puţin două ore, apoi se clătește bine părul.

Mască de păr cu henna incoloră

Această mască este foarte eficientă pentru tratarea părului deteriorat. Henna incoloră (Cassia obovata) se combină cu apă fierbinte până la obținerea unei paste omogene de consistența smântânii, care se aplică pe părul proaspăt spălat și uscat. Se acoperă cu casca de duș apoi cu un prosop. Se lasă să acționeze 30-60 de minute, însă se poate lăsa până la câteva ore. După acest interval se clătește foarte bine cu apă, fără șampon. Dacă se lasă să acționeze mai multe ore pe păr alb sau blond deschis, poate evidenția nuanțele aurii ale părului. Nu colorează părul închis. Pentru o hidratare suplimentară se poate adăuga în compoziție, pe lângă pulberea de henna incoloră, și unele ingrediente cum ar fi: ulei (de cocos, măsline, migdale, amalaki), lapte de cocos, gălbenuș de ou sau miere. Se poate adăuga și macerat de mușețel, dar nu se recomandă adăugarea de ingrediente acide, cum ar fi oțet sau zeamă de lămâie, deoarece pot usca părul.

Mască cu shikakai, reetha (nuci de săpun), amalaki și bhringaraj

Se poate prepara o mască pentru păr combinând o lingură de pudră de shikakai cu o lingură de pudră de amalaki, o lingură de pudră de bhringaraj şi o lingură de pudră de reetha (nuci de săpun). Se amestecă totul cu o cană de apă caldă şi se lasă pentru 10 minute, după care se aplică pe scalp. Se lasă 2 ore, după care se spală bine părul.

Măști de păr cu bhringaraj

Pulberea de bhringaraj se poate folosi ca mască pentru păr, eventual combinată și cu alte pudre sau ingrediente și amestecată cu apă caldă în cantitate potrivită, pentru a forma o pastă moale ce se aplică pe păr și scalp, se masează puțin, se lasă să acționeze 30 minute, până la 2 ore, după care se clătește cu apă caldă din abundență

Se poate combina și cu ulei de susan sau de cocos, sub forma unui ulei de îngrijire a părului închis la culoare.

Pulberea de bhringaraj se poate combina cu ulei de jojoba și reetha (nuci de săpun) pentru igiena părului, cu pudră de amalaki și ulei esențial de cedru pentru stimularea creșterii părului, cu apă de trandafiri și ulei de argan pentru aplicații de regenerare, cu apă de mușețel sau lavandă pentru aplicații cutanate calmante și antiinflamatorii, cu pudră de amalaki, brahmi și tulsi pentru o mască complexă de înfrumusețare a părului.