Ingrijirea parului 4

PLANTE SI REMEDII NATURALE UTILE PENTRU INGRIJIREA PARULUI (4)

Nina Marin, lector de Ayurveda, Cluj-Napoca

Mască de păr cu ulei de susan și pulberi de plante

Se face o mască din ulei de susan și pulberi de plante: bhringaraj, amalaki, haritaki, jatamansi, trandafir, brahmi, vetiver. Se poate lăsa și la macerat timp de 2 săptămâni, după care se filtrează și se păstrează uleiul la rece.

Se aplică pe păr și scalp, se masează ușor cu mișcări circulare câteva minute. Părul se poate înfăşura într-o cască de duș și apoi într-un prosop și se lasă așa timp de 2 ore. Pentru rezultate optime, se lasă peste noapte. Se folosește înainte de spălarea părului. Folosirea deasă, la câteva zile, aduce efecte vizibile și rapide.

Această mască împiedică căderea părului și ajută la creșterea acestuia, combate mătreața și problemele scalpului, împiedică albirea prematură, hidratează vârfurile deteriorate. Întărește rădăcinile, firul devenind gros și rezistent, lasă părul mătăsos și strălucitor.

Mască de păr cu ulei de amalaki și pulberi de plante

Uleiul cu amalaki a fost utilizat de-a lungul timpului pentru îmbunătățirea sănătății părului și scalpului. Este unul dintre cele mai vechi balsamuri naturale și un tratament împotriva căderii părului.

Se face o mască din ulei de floarea soarelui, ulei de susan, ulei de migdale și pulberi de plante: amalaki, bhringaraj, neem, brahmi, lodhra, henna, tulsi (busuioc indian). Se poate lăsa și la macerat timp de 2 săptămâni, după care se filtrează și se păstrează uleiul la rece.

Se aplică pe păr și scalp, se masează ușor cu mișcări circulare câteva minute. Părul se poate înfăşura într-o cască de duș și apoi într-un prosop și se lasă așa timp 2 ore. Se folosește înainte de spălarea părului.

Această mască stimulează creșterea părului și împiedică albirea prematură. Combate mătreața și problemele scalpului. Hidratează vârfurile despicate, conferind părului rezistență și strălucire.

Mască de păr cu ulei și urzici

Un ulei revigorant cu care se masează scalpul se obține din frunzele proaspete de urzică, acoperite cu ulei de măsline şi ţinute într-un borcan de sticlă timp de 2-3 săptămâni. Se filtrează uleiul și se ține la rece. Cu acest ulei se masează părul și scalpul, se lasă să acționeze minim 30 de minute, apoi se spală foarte bine.

Tonic capilar din plante macerate în alcool

Macerăm în alcool, timp de 15 zile, următoarele plante: brusture, urzică, frunze de nuc, salvie, coada șoricelului, rozmarin, neem, amalaki, bibhitaki, haritaki, bhringaraj, brahmi, gotu-kola, ghimbir. Se filtrează, iar în lichidul obținut se adaugă ulei de neem, ulei esenţial de tea tree, ulei esenţial de salvie, ulei esenţial de lavandă, ulei esenţial de rozmarin.

Se tamponează pielea capului cu tonicul capilar, apoi se masează uşor la rădăcina firelor de păr. Se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, apoi se spală părul cu șampon. Se clăteşte părul cu apă din abundenţă. În final, se clătește părul cu apă și oţet de trandafiri sau de mere. Se utilizează de 2-3 ori pe săptămână, chiar şi fără a fi urmat de spălarea părului, dacă se poate.

Acest tonic capilar are multiple efecte terapeutice benefice asupra părului şi scalpului: detoxifică şi purifică pielea capului, stimulează microcirculaţia, elimină eficient mătreaţa, hrăneşte şi revitalizează părul de la rădăcină, reglează secreţia naturală a glandelor sebacee, stopează căderea părului, stimulează creşterea şi îndesirea părului, tratează problemele dermatologice ale scalpului. Este eficient împotriva încărunţirii premature şi a deteriorării părului.

Loțiune tonică cu ghimbir pentru păr gras

Dacă părul este gras, se prepară o loţiune tonică din apă în care s-a pus la macerat ghimbir. Se lasă câteva ore la macerat, apoi loţiunea obţinută se foloseşte pentru masarea zilnică a scalpului, timp de trei săptămâni. Se ţine pe cap două ore, apoi se clăteşte părul cu apă.

Stimularea creșterii părului cu tincturi

Tinctura de mesteacăn se aplică direct pe scalp, ca atare sau în combinaţie cu tinctura de urzică şi tinctura de ardei iute. Amestecul are un rol excelent de combatere a căderii părului, întărind rădăcina firului de păr în numai o săptămână, aplicat din două în două zile şi menţinut minim o oră, înaintea spălării părului.

Pentru rezultate şi mai bune, este indicat să se lase acest amestec de tincturi să acţioneze peste noapte şi să se spele părul dimineaţa, dacă se simte neapărat nevoia sau abia seara următoare.