Roinita

Roinița (Melissa Officinalis)

 

Doris Oargă, lector ayurveda AMN-Romania

Aromată, relaxantă, răcoritoare, antistres. Indicată pentru retrezirea în fiinţă a stării de fericire, roiniţa ne umple sufletul cu linişte, ne îmbunătăţeşte memoria, ne deschide spre stări profunde de calm, pace şi bucurie, ne ajută să depăşim cu uşurinţă tensiunile inerente vieţii de zi cu zi.

Se mai numeşte lămâiţă, buruiana-stupului, busuiocul-stupului, iarba-albinelor, melisă, roişte.

Cunoscută încă din Antichitate datorită proprietăţilor sale terapeutice, a fost menţionată de Plinius, care recomanda roinița pentru probleme ale ochilor şi de Dioscoride, care o recomanda pentru vindecarea rănilor, a înţepăturilor de scorpion și contra durerilor de dinți.

În Evul Mediu, Paracelsius utiliza planta în tratamentul bolilor de inimă. Tot în aceeaşi perioadă, Sfânta Hildegard van Binger scria: “Cine mănâncă melissa în salate râde din suflet, pentru că spiritul ei încălzește inima”. “Melissa are proprietăți excepționale de întărire a inimii.” “Purifică sângele, alungând tristețea și melancolia.”

Herboristul medieval Valentino afirma că melissa dă vise frumoase și induce somnul ușor.

În secolul al XVI-lea, apare pe piaţă “apa de melissa”, iar în anul 1582, la Frankfurt pe Main, se obţine uleiul de melissa.
Astrologia asociază roinița cu Soarele și cu planeta Jupiter şi recomandă această plantă în principal nativilor născuți sub semnul zodiacal Rac.

Roinița conține uleiuri volatile, vitamina C, substanțe saponine, citronelole și citral, principii amare, tanin, acid cafeic, acid ursolic, acid oleanoic, stachioză, săruri minerale și flavonoizi.

Când se folosește?

Roiniţa are efecte remarcabile în reglarea activităţii sistemului nervos, fiind indicată în caz de anxietate, tulburări de somn, neliniște. Este un excelent tratament naturist antistres, recomandat chiar și în caz de nervozitate excesivă sau melancolie.

Recomandată pentru tratarea parezei faciale, a bolii Parkinson. Folosită ca remediu contra bolii Alzheimer, deoarece reduce starea de agitaţie şi îmbunătăţeşte funcțiile memoriei.

Indicată în disfuncţii gastrointestinale: flatulenţă, crampe şi greaţă, în special când acestea apar pe un fond de stres.

În colita de fermentaţie, roiniţa este unul dintre cele mai puternice remedii vegetale, deoarece elimină spasmele şi diminuează procesele inflamatorii.

Roiniţa face parte din amestecurile de plante aromatice recomandate pentru trezirea focului subtil şi pentru armonizarea zonei abdominale.

Are şi proprietăţi antivirale. Este indicată în hepatite virale, dischinezie biliară, colecistită şi ca adjuvant contra litiazei biliare.

Preparatele pentru uz extern cu roiniţă au fost folosite pentru a trata simptomele inflamatorii provocate de virusul herpetic şi au dat rezultate bune.

Cercetări recente au confirmat faptul că roiniţa are şi un efect antioxidant, ceea ce confirmă, o dată în plus, efectul întineritor al acestei plante.

Acidul rozmarinic din componenţa sa îi conferă efectul antioxidant de 10 ori mai puternic decât cel binecunoscut al vitaminelor C şi E.

Roiniţa este şi un bun antitumoral, datorită acidului cafeic și al unei glicozide prezente în această plantă, care inhibă biosinteza proteinelor în celulele canceroase.

Roiniţa favorizează gândirea benefică, amplifică tonusul psihic, este un excelent reglator psihoemoţional.

Un studiu recent realizat la Universitatea Northumbia din Anglia arată că cei care folosesc această plantă îşi dezvoltă capacitatea de concentrare și controlul emoţional. Participanţii au fost testați mai multe săptămâni pentru a se remarca efectul roiniței. Cei care au consumat această plantă au răspuns mai bine la teste și au fost mai calmi și mai concentrați în timpul examenelor.

Roiniţa este un remediu excelent în caz de sindrom premenstrual, eliminând stările de nervozitate şi de disconfort din zilele premergătoare menstruaţiei. Pentru tratarea menstrelor neregulate cu dureri abdominale, spasme sau dureri de cap, se recomandă un amestec format din roiniţă şi creţişoară.

Roiniţa se recomandă şi în tratarea sterilităţii la femei.

Frunzele de melissa au şi proprietăţi de echilibrare hormonală în dereglări ale hipofizei şi tiroidei.

Uleiul de melissa

Cercetările efectuate în anul 1992 la Universitățile din Viena şi Berlin au pus în evidenţă existenţa sesquiterpenelor, compuşi naturali care se găsesc şi în uleiul esenţial de roiniţă. Aceste substanţe determină creşterea nivelului de oxigen din creier cu până la 28%, acţionează în direcţia reprogramării favorabile a informaţiei genetice.

Oxigenarea sporită a creierului duce la creşterea activităţii hipotalamusului şi a sistemului limbic al creierului, modificare asociată cu apariția unor efecte benefice asupra emoţiilor, asupra stării psihice, asupra procesului de învăţare, asupra nivelului de energie și vitalitate, precum şi asupra unor procese fiziologice cum sunt imunitatea sau echilibrul hormonal.

Uleiul volatil de melissa conține neral, citral, citronelal şi citronelol, linalool, geraniol, eugenol şi caryophyllene. Acești compuși conferă mirosul caracteristic de citrice.

Este antispasmodic, ceea ce recomandă uleiul volatil de melissa în calmarea problemelor digestive.

Se folosește pentru dizolvarea pietrelor la rinichi.

Induce o stare de relaxare profundă, fiind recomandat pentru eliminarea stărilor de depresie.

Stimulează secreţia de bilă, îmbunătăţind digestia lentă, prevenind constipaţiile şi flatulenţa.

Combate stările de vomă şi durerile de cap.

Poate, de asemenea, să elimine neplăcerile generate de  muşcăturile de insecte.

Are proprietăţi tonice, ceea ce face din uleiul esenţial de melissa un bun stimulent al sistemului nervos.

Ajută la eliminarea toxinelor din trup prin stimularea transpiraţiei. Este util în caz de febră, deoarece ajută la reglarea temperaturii trupului.

Aromaterapie

Adăugați 3-4 picături de ulei de melissa în difuzorul de uleiuri esențiale.
Frecați-vă palmele una de cealaltă, picurați apoi câteva picături de ulei esențial de melissa și inhalați direct din palme.
Puneți 10 picături de ulei esențial într-o cană de lapte şi adăugaţi în apa de baie.

Beneficii:

Alături de uleiul volatil de lavandă, combate insomnia
Amplifică puterea de concentrare a atenției
Este adjuvant în eliminarea oboselii cronice
Indicat în sindrom premenstrual, diminuând crampele abdominale
Elimină migrenele
Este relaxant
Este hidratant, antiinflamator și antibacterian, fiind indicat pentru reducerea ridurilor, diluat în uleiuri naturale presate la rece, de exemplu ulei de sâmburi de struguri.

Apa de melissa (denumită şi hidrolat de melissa sau roiniţă) este un produs secundar, 100% natural, rezultat în procesul distilării frunzelor şi florilor de roiniţă. Are efect antiviral, antimicrobian, astringent şi tonic pentru conturul ochilor, ten si piele, cu rezultate foarte bune pentru tenul gras. Are efect calmant asupra pielii iritate sau inflamate, fiind folosit în aplicații anti-aging și de tonifiere a tenului, de îngrijire a pielii sensibile, de atenuare a roșeții și mâncărimilor.

Condiment

Gustul foarte plăcut şi aroma îmbietoare recomandă roiniţa drept condiment. În stare proaspătă, este folosită ca substitut pentru lemongrass şi, când este uscată, pentru dafinul american. Înnobilează gustul salatelor și deserturilor. Se poate prepara şi pesto folosind frunze de roiniţă în loc de busuioc.

Roiniţa se combină foarte bine cu fructele, ușurându-le digestia. Adăugaţi câteva frunze proaspete de roiniţă în salata de fructe.

Modalităţi de administrare

Pulberea de plantă uscată se administrează sublingual de 4 ori pe zi câte o linguriţă. Se recomandă în amestecuri pentru combaterea insomniei alături de sulfină, sunătoare, valeriană şi passiflora.

Maceratul de roiniţă se prepară dintr-o lingură de pulbere de plantă la un litru de apă. Se bea în zilele fierbinţi de vară, asigurând hidratarea trupului şi o foarte plăcută şi reconfortantă răcorire.

Tinctura: Într-o sticlă se pun plante (partea aeriană) până se umple pe trei sferturi, se toarnă alcool alimentar şi se lasă 2 săptămâni la macerat. Se iau 4-5 picături, în apă, de 3 ori pe zi. Este recomandată în caz de insomnie şi migrene. Este un remediu natural pentru combaterea asteniei de primăvară, a asteniei în general.

Perna cu roiniţă: Se umple un săculeţ din pânză de in cu frunze de roiniţă uscate şi se aplică pe locurile dureroase afectate de reumatism sau de traumatisme.

Băi cu roiniţă: Se face un extract la rece, din 4-5 pumni de plantă la 5 l de apă, se lasă la macerat 8-10 ore şi apoi se adaugă în apa de baie. Are efect relaxant şi cicatrizant.

Planta uscată este folosită ca aromatizant al încăperilor, făcând parte din portpourile de plante.

Din roiniţă se prepară şi săpunuri deoarece conţine substanţe saponine.

Contraindicații: hipotiroidie, alergie la roiniță