Floriterapie

 

FLORITERAPIA

 

DEFINIRE

Floriterapia utilizează elixire florale foarte diluate pentru a acţiona asupra stărilor emoţionale ale individului. Scopul său constă în ameliorarea vieţii psihoafective şi relaţionale, favorizarea stării de bine, prevenirea îmbolnăvirii şi stimularea vindecării.

Edward Bach (1886-1935) şi-a dedicat viaţa descoperirii unei metode de vindecare simple şi aplicabile la toate bolile. S-a concentrat în mod special pe imunologie, apoi şi-a desfăşurat studiile în domeniul bacteriologiei. Devenind conştient ca acelaşi tratament nu vindecă întotdeauna aceeaşi boală, el a dedus că personalitatea pacientului are mai multă importanţă decât simptomele. Atitudinea pacientului în faţa vieţii pare elementul determinant în eficacitatea unei terapii, teorie pe care Bach a avut ocazia s-o verifice asupra lui însuşi.

În anul 1917, doctorul i-a spus că are cancer şi că va mai trăi doar trei luni. Ideea de a nu-şi putea termina opera l-a obsedat. Ca atare, şi-a dedicat tot timpul studiului, zi şi noapte, şi a constatat cǎ sănătatea sa se ameliorează, ceea ce l-a condus la concluzia că un centru de interes devorator, un ţel precis sunt factori de fericire şi stimulente importante în combaterea bolii.

În anii 1920-1930, Bach a studiat homeopatia şi plantele. Din ce în ce mai convins că natura poate oferi remedii eficace, el a elaborat primele trei remedii florale. În paralel, observarea pacienţilor săi îi permite elaborarea teoriei asupra grupurilor psihologice.

Între anii 1930-1935, a inventariat 38 de stari sufleteşti negative care reprezintă originea bolilor. A ales 37 de flori care să le corespundă. Al 38-lea elixir este o apă de izvor extrem de pură, reputată pentru proprietăţile terapeutice.

A publicat mai multe broşuri, printre care Vindeca-te singur în 1930 şi Cei 12 vindecători şi alte remedii. A murit în noiembrie 1935, conştient că şi-a îndeplinit misiunea: descoperirea unui sistem terapeutic coerent, fără pericole şi la îndemâna tuturor. ·

PRINCIPII

Floriterapia propune tratarea fiinţei în întregul său. Sănătatea presupune armonia dintre trup şi spirit şi necesitatea unei bune înţelegeri între fiinţele umane. Stările de spirit negative, precum ura, gelozia, invidia, furia, frica, lipsa de încredere, ignoranţa etc., slăbesc energia vitală şi  pregătesc terenul îmbolnǎvirii.

Medicul englez Edward Bach, creatorul acestei terapii din anii 1930, a descris 38 de stări de spirit negative, pe care le-a clasat în 7 categorii de stări emoţionale, împiedicând persoana să trăiască pe deplin. Celor 38 de stări de spirit le corespund 38 de elixire pe bazǎ de flori, menite să transforme o emoţie de suferinţă într-una de calitate, de exemplu ura în bunăvoinţă, şi astfel de a descoperi plenitudinea, ceea ce va ajuta la vindecarea bolilor.

CE TRATEAZĂ FLORITERAPIA

Elixirele florale se utilizează mai ales pentru a preveni bolile prin ameliorarea stării de indispoziţie. Veţi acţiona astfel asupra gândurilor negative, care vă slăbesc sistemul imunitar.

Puteţi recurge la această metodă în completarea tratamentelor bolilor cronice, precum artroza, hipertensiunea, alergiile etc., a tulburărilor psihoafective (angoase, anxietate, insomnie, depresie…) sau comportamentale (agresivitate, pasivitate…). Există şi un al 39-lea elixir, remediul de urgenţă, destinat tratării stărilor de şoc fizic sau psihic.

Anumiţi fabricanţi propun noi elixire, prezentate la fel ca şi celelalte, şi adaptate, după cum spun ei, suferinţelor societăţii moderne: toxicomanie, stres, disconfort, pierdere a reperelor, a valorilor, contestaţie, individualism etc. Oricum, cele 38 de elixire tradiţionale acoperă perfect aceste situaţii.

CONTRAINDICAŢII

Nu există nici o contraindicaţie în privinţa elixirelor, fiindcă nu au nici un efect secundar. Dacă aţi ales elixirul nepotrivit, nu se va întâmpla nici o nenorocire.

Ţinând cont de modul lor de preparare, elixirele nu conţin nici o urmă de substanţe chimice, astfel că nu au cum să provoace alergii.

ATENŢIONĂRI

La începutul folosirii elixirelor puteţi resimţi o agravare temporară. Se petrece rar, dar este considerată normală şi durează puţin. Continuaţi-vă tratamentul, iar dacă e nevoie, luaţi remediul de urgenţă. Remediul de urgenţă este un amestec de 5 elixire care acţionează asupra emoţiilor resimţite în caz de şoc. A fost conceput pentru a face faţă unui eveniment foarte stresant: examen, tratament la dentist, veste proastă. Remediul de urgenţă este singurul disponibil şi sub formă de spray sau de cremă. Sub această ultimă formă, în compoziţia sa intră, pe lângă cele 5 elixire, şi mărul sălbatic. Acesta este adăugat pentru a facilita cicatrizarea micilor tăieturi, a înţepăturilor de insecte, a insolaţiitor etc.

Elixirele nu tratează direct bolile: ele acţionează doar asupra gândurilor negative şi înlesnesc însănătoşirea sau ameliorarea. Dacă urmaţi deja un tratament clasic pentru problema de care suferiţi, trebuie neapărat să-l continuaţi: elixirele florale pot acompania orice tratament, inclusiv pe cele de medicină alopată. Atenţie, conştientizarea propriilor emoţii şi comportamente negative presupune nişte momente care pot fi dificile, chiar dureroase.

Posologia obişnuită pentru un remediu de urgenţă: patru picături într-un pahar cu apă, care se bea cu înghiţituri mici sau, daca folosiţi un spray, doua pulverizări direct sub limbă ori într-un pahar cu apă.

GĂSIREA UNUI SPECIALIST

Nu veţi găsi terapeuţi specializaţi în prescripţiile doctorului Bach. Acesta le-a conceput astfel încât să le puteţi utiliza acasă. Naturopaţii pot să vă îndrume în acest sens, iar anumiţi medici, kinetoterapeuţi, psihoterapeuţi le propun ca o completare a tratamentelor lor.

CE SPUN STUDIILE ?

Elixirele nu conţin substanţe detectabile. Nici o teorie ştiinţifică nu le poate explica acţiunea, astfel că cercetătorii le consideră drept un placebo. Susţinătorii metodei explică acţiunea lor printr-un mecanism de rezonanţă vibratorie, ca în homeopatie: remediul ar normaliza variaţiile câmpului electromagnetic al anumitor celule ale organismului.