Poluarea si sanatatea

Poluarea aerului şi sănătatea

 

Situaţia actuală

Lăsând deoparte poluarea industrială, aerul din oraşe este poluat îndeosebi cu gazele de eşapament ale automobilelor şi cu praf. În special lucrările de demolări sau lucrările de construcţii au umplut oraşele de praf.

Acest praf urban, împreună cu gazele de eşapament cauzează în principal îmbolnăviri ale aparatului respirator şi predispun fiinţele umane la apariţia bronşitelor cronice, iar pe termen lung chiar la apariţia cancerului bronhopulmonar. În aceste condiţii creşte, de asemenea, frecvenţa infecţiilor respiratorii şi a alergiilor respiratorii.

În ultimii ani, demolările şi construcţiile au ajuns surse de praf şi de poluare. Asistăm, de asemenea, în ultimul timp, la o reducere a spaţiului verde din oraşe, la reducerea parcurilor doar la mici zone verzi în oraşe.

Această lipsă de înţelegere a legăturii între un urbanism modern şi necesitatea menţineri sănătăţii oamenilor din oraşe a condus la apariţia unor construcţii care generează efecte negative asupra sănătăţii locuitorilor oraşelor. De asemenea există puţine spaţii de circulaţie exclusiv pietonale ori piste pentru biciclişti.

Pericolul vehiculelor care poluează

Nu se poate nega faptul că automobilul este necesar. Este interesant faptul că unii oameni, îndeosebi poeţii şi vizionarii prin vocaţie, au bănuit încă de la început şi existenţa laturii negative a automobilului.

Într-o strofă dintr-o poezie de Osip Wandelstam, poet din Petersburgul din Rusia ţaristă există următoarea remarcă:

Maşini în goană traversează ceaţa,

În timp ce! Pietonul demn şi şters

Bizar Evgheni — îşi blestemă viaţa,

Fum de benzină inhalând în mers.

Cum ne putem apăra sănătatea?

Putem preveni această evoluţie nefastă protejându-ne parcurile, sădind copaci, îndeosebi viţă căţărătoare, care să acopere zidurile goale, interzicând arderea gunoaielor în spaţii deschise, promovând circulaţia pietonală şi pe cea a bicicletelor. Administraţiei locale îi revine responsabilitatea de a spăla străzilor şi de a repara carosabilului.

Zăpada aşternută pe străzile din oraşe capătă, foarte curând, un aspect murdar, fiind îmbibată cu praf ca un adevărat burete. Această zăpadă murdară trebuie aruncată la canal şi nu împrăştiată cu lopata pe mijlocul străzii, unde se topeşte şi se usucă restituind atmosferei mari cantităţi de praf care este de fapt un agent toxic şi chiar cancerigen, care va ajunge în plămânii locuitorilor oraşelor

Sănătatea depinde şi de aerul pe care-l respirăm, iar calitatea acestui aer este, de regulă, mai ales în ultimul timp, mult mai proastă decât cea a apei.