Primăvara – anotimpul renaşterii
Noi şi Natura
Suntem intim legaţi de Natură, indiferent că ne-
Observarea strânsei legăturii dintre ciclurile naturale şi fiziologia umană pare a aparţine mai degrabă terapiilor tradiţionale, aşa-
Observarea atentă
Secretul determinării precise a acestor momente optime constă de fapt în observarea atentă a relaţiei care există între ciclurile naturale şi ciclurile fiziologice umane. S-
De exemplu, cel mai indicat moment din zi pentru a consuma o hrană consistentă este amiaza. Atunci organismul este cel mai dispus să digere şi să prelucreze hrana. El corespunde de fapt unui maxim de activitate şi în natură, care se reflectă într-
Un timp pentru toate
Aşadar există un timp pentru toate, după cum spuneau înţelepţii.
Există un anume timp pentru a semăna şi altul pentru a culege roadele, unul pentru a munci şi un altul pentru a te odihni, unul pentru a rezolva probleme complicate şi un altul pentru a visa. Există chiar şi un timp în care te poţi îmbolnăvi, el fiind de fapt acela în care alegi să acţionezi în contradicţie cu Natura şi altul în care poţi să te vindeci, acesta fiind momentul în care alegi să te integrezi din nou în armonia Naturii. În această ordine de idei, ne propunem în continuare să descoperim împreună tainele primăverii, pornind de la observarea atentă a tot ceea ce se petrece în mod firesc în Natură în această perioadă a anului şi corelând aceste observaţii cu ciclurile fiziologice ale organismului.
Primăvara
Primăvara este prin excelenţă anotimpul renaşterii. Este timpul în care tot ceea ce s-
Mulţi dintre noi ştim că pentru a permite semănăturilor să se dezvolte deplin, ogarele trebuie eliberate de toate resturile uscate sau putrezite, chiar înainte de semănat. Pe ţarinile lăsate la voia întâmplării, iarba va înverzi mult mai târziu decât grâul din ogorul curăţat şi îngrijit.
După cum vedem, primăvara ne învaţă că pentru a avea în toamnă roade bogate e necesar ca acum să curăţăm şi să fertilizăm grădina. Dacă Natura are nevoie de această purificare pentru a renaşte în toată plenitudinea ei, înseamnă că şi organismul nostru reflectă undeva această necesitate care apare pe parcursul primăverii.
Într-
Aşadar, cea mai firească modalitate de ne curăţa organismul în acest anotimp al purificării şi al renaşterii este tot hrana “cea de toate zilele”, aleasă înţelept. Într-
Seva vieţii
Tocmai după topirea zăpezilor, înainte ca mugurii să se desfacă, primim cel mai timpuriu dar şi cel mai eficient dar depurativ al Naturii: seva arborilor. Cea mai recunoscută în acest sens este seva de mesteacăn (Betula sp.). Mestecenii ne vorbesc despre puterea lor chiar prin înfăţişare. Culoarea albă a scoarţei care îi îmbracă ne duce cu gândul la puritate iar netezimea ei ne inspiră prospeţime.
Seva de mesteacăn poate fi strânsă doar în această perioadă a anului, înainte de înfrunzire, deoarece doar acum este suficient de fluidă. Ea are virtuţi purificatoare şi regeneratoare extraordinare, putând fi consumată de către oricine, sănătos sau bolnav, tocmai pentru a drena toate deşeurile acumulate în timpul anului în trup. Este deosebit de utilă celor care suferă de diverse afecţiuni cum sunt: dermatite şi eczeme cronice, constipaţie, reumatism, artite, boli renale cronice, celulită, hipertensiune arterială şi chiar variate tumori benigne sau maligne. În toate aceste boli cronice sau degenrative există în corp acumulări mari de toxine, strânse adesea într-
Plantele primăverii
Un alt dar al primăverii, cunoscut şi apreciat de mulţi sunt urzicile tinere (Urtica dioica), bogate în vitamine, utile în anemie, diabet zaharat, obezitate, litiaze renale, reumatism, gută, eczeme cronice, afecţiuni hepatice, splenice, biliare, colite, ulcere, congestii pulmonare, tumori.
Păpădia (Taraxacum officinale) se numără printre primele flori de care ne bucurăm primăvara. Frunzele sale se pot adăuga la salate, alături de frunzele altor plante primăvăratice: frunze tinere de traista ciobanului (Capsella bursa pastoris), de ciuboţica cucului (Primula veris), de cicoare (Cichorium intybus), rotunjoară (Glechoma hederacea), salată (Lactuca sativa), spanac (Spinacia oleracea), fumariţă (Fumaria officinalis), creson (Lepidium sativum), năsturel (Nasturtium officinale), hrean (Armoracia rusticana), leurdă (Allium ursinum), usturoiţă (Alliaria officinalis), lobodă (Chenopodium sp.), măcriş (Rumex acetosa), măcrişul-
Toate acestea pot fi folosite în cadrul curelor de primăvară, singure sau combinate, sub formă de salate sau de sucuri realizate din frunze amestecate în blender cu apă de izvor. Le putem utiliza pe toate, în scop purificator preventiv sau să alegem din ele acele plante care au efecte terapeutice mai ales în anumite boli de care suferim.
Darul primăverii
Care e însă darul tainic al primăverii pentru aceia care înţeleg necesitatea curelor depurative realizate în această perioadă? Este fără îndoială renaşterea. Primăvara culminează pentru creştini cu cel mai important praznic al anului: Sărbătoarea Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos. Cel ce şi-