Női szépség

A NŐI SZÉPSÉG HÁROM FŐ TÍPUSA AZ AYURVÉDÁBAN

Aurora Nicolae, ayurvéda oktató

 

AYURVEDA

Az AYURVEDA rendszer több mint 4000 évvel ezelőtt Indiában keletkezett, de az a mélyreható tudás az emberről és az életről, amelyet a bölcsek adtak az emberiségnek, akik kinyilatkoztatták ezt a tudományt, amely a hagyományos szövegek szerint isteni eredetű, ma is ugyanolyan érvényes, mint akkoriban.

Az emberi lény szerkezete azóta sem változott jelentősen, és (bármennyire is meglepőnek tűnik egyesek számára) sem az emberi problémák, sem az emberi törekvések nem változtak meg alapvetően. Az emberek mentalitása minden korban globális változásokon ment keresztül, de bizonyos elemek még ebben a tekintetben is változatlanok maradtak.

A szépségre való törekvés például ma is, mint akkoriban, az emberi lélek erőteljes NEED-je. Amit azonban ma már nagyon sokan elfelejtettek, az a szépség eredete.

A SZÉPSÉG EREDETE

Az AYURVEDA arra emlékeztet bennünket, hogy az igazi női szépség soha nem csupán egy vonzó testi formát jelent, hanem a nő testének, lelkének és szellemének kimondhatatlan harmóniáját.

Minden nő számára létezik egy olyan egyedi harmónia, amely soha nem található meg ugyanúgy egy másik nőben. Minél inkább tudatában van egy nő a fizikai testének, a lelkének és a szellemének azon aspektusainak, amelyek benne rejlenek, és amelyek megteremtik egyediségét - azt a csábító "nem tudom mit és nem tudom hogyan" - annál inkább képes lesz nemcsak szépnek, hanem vonzónak és bájosnak is lenni.

Ahhoz, hogy egy nő elbűvölő legyen, nem elég, ha szép az arca, mint egy hibátlan fotón. Csak akkor válik igazán szép és bájos nővé az a nő, akit ilyen "ajándékba" kap, ha egy ilyen formás arc (és test) mellé titokzatosság, érzékiség, kifinomultság, szelídség, kedvesség, szeretetre méltó erő, szelídség vagy a női lélek egyéb archetipikus tulajdonságai társulnak.

Ha egy női arc nagyon szép, és ugyanakkor a női lélek szépségének ezen vonásai kísérik, egyszerűen elragadóvá válik. Ha azonban egy női arc és test nem egyhangúan szépnek elfogadott, de a női lélek szépségének ezen vonásai kísérik, akkor is gyönyörűvé válik, olyan fényt kap, amely a fizikai formákat elbűvölővé teszi, még akkor is, ha azok nem rendelkeznek bizonyos szimmetriával vagy tökéletes harmóniával.

A NŐI SZÉPSÉG HÁROM TÍPUSA

Bár minden ember a maga módján egyedi, vannak bizonyos közös vonások, amelyek meghatároznak bizonyos emberi tipológiákat. Az AYURVEDA rendszerben három fő emberi tipológiát írnak le, amelyeket VATA, PITTA és KAPHA néven emlegetnek. Az emberi tipológiák az AYURVEDA rendszeren belül nagyon összetett és árnyalt módon vannak leírva, és a róluk való tudás számtalan gyakorlati meglátást kínál az élet szinte minden területén való alkalmazásra. A nők számára a tipológia ismeretének egyik legkönnyebben elérhető gyakorlati alkalmazása az, hogy meghatározzák az egyénre jellemző szépségtípust, amelynek művelése a legelőnyösebb számára.

A VATA TÍPUSÚ NŐI SZÉPSÉG

A "klasszikus" szépségtípus, amely ezekre a nőkre jellemző, a "lágy, éteri szépség".

Az ilyen típusú nők természetesen, könnyedén, nagyon hajlékonyak vagy akár vékonyak is. Magasak, hosszú lábakkal és karokkal, megfelelnek minden olyan kritériumnak, amelyet a jelenlegi divat megkövetel, amely szinte kizárólag az ilyen típusú nőkhöz igazodik. A bőrük sima, áttetsző, ami feltárja az ereket. Természetesen az ilyen típusú nők haja szőke, a búzaszíntől a barna árnyalataiig terjedő, néha göndör vagy hullámos, néha "rakoncátlan" és nehezen fésülhető.

Az arcvonások nem túl szabályosak, lehetnek enyhe aszimmetriák, amelyek különleges jelleget kölcsönöznek az ilyen nőknek. A szemek kék színűek, a szürkésszürke árnyalataitól kezdve az acélos villanásokkal tarkított szürkeségtől a tiszta nyári égbolt mélykékjéig. A kis melleket, a keskeny vállakat és csípőt ellensúlyozza a karok és lábak hosszúsága, ami gyakran még idős korban is kamaszos vonzerőt kölcsönöz ezeknek a nőknek. Ráadásul ezek a nők fiatalos, dinamikus, élénk tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek gyakran nyugtalannak tűnnek.

Mimikájuk nagyon kifejező, szeretnek sokat beszélni, és beszédüket élénk gesztusokkal kísérik. Élénk képzelőerővel rendelkeznek, intelligensek és művészi hajlamúak. Gyakran bohém természetűek, szeretnek sokat utazni és táncolni. Könnyen barátkoznak és nagylelkűek.

A szerelemben tele vannak váratlan dolgokkal, szeretnek mindent, ami új, és nem tudnak belerázódni a rutinba. Egy ilyen nővel valószínűleg soha nem fogsz unatkozni, de túl sok terved sem lehet. Tele vannak fantáziával, lelkesedéssel, túláradóak, gyengédek és kommunikatívak.

Az élet velük olyan, mint egy pohár pezsgő pezsgése. Könnyen leválnak, és könnyen belemennek egy kapcsolatba, de nem háziasszony típus, és nincsenek túlzottan anyai hajlamaik sem. Ha azonban mégis lesznek gyerekeik, akkor a nagy szabadság, a bajtársiasság szellemében nevelik őket, és inkább barátságot kötnek a gyerekeikkel, mint anyai tekintélyt.

Nagyon keveset költenek a pénzzel, és csak a pénz által nyújtott "szórakozást" értékelik, nem pedig a pénz értékét önmagában. Nehezen tűrik a korlátokat, a "kötött munkaidőt" és a merev időbeosztást. Képesek mozgósítani és új, eddig nem sejtett perspektívákat nyitni, lendületet és örömöt adni az életnek.

A VATA típus fő női tulajdonságai:

kecsesség, hajlékonyság, mozgékonyság, eredetiség, vidámság, lelkesedés, kommunikatívitás, nyitottság, intelligencia, kifinomultság, szelídség, optimizmus, innovatív szellem, kezdeményezőkészség, kreatív képzelőerő.

A PITTA TÍPUSÚ NŐI SZÉPSÉG

Az ilyen típusú szépségű nők a végső csábítók, az amazonok, a lenyűgözőek.

Közepes méretű testük nagyon jól arányos. Harmonikusan kirajzolódó izomzatukkal, kerek vállakkal, feszes húsú karokkal és lábakkal a hajlékony erő benyomását keltik. A fenék jól megrajzolt, "felemelt" és kerek. A mellek közepes méretűek, de nagyon szépen formáltak és idős korukig feszesek. A derék szintén nagyon jól kontúrozott, a csípő pedig kerek és ívelt. A bőr barna, olajbarna vagy fehér, rózsaszínes árnyalatokkal.

A szabályos, szimmetrikus vonásokkal, egyenes vagy vízvonalas orral és jól megrajzolt szájjal rendelkező arc felejthetetlen, éremként vésődik be a csábított elméjébe. A természetes vöröses haj, a skarlátvörös-barna árnyalataiba hajló, bengáli csillogást vet, amely a lenyűgöző szemek zöldjét még mélyebbnek láttatja. A smaragdzöld színű szemeknek olyan kisugárzása van, amely egyszerre hódít és rabul ejt. Azt a benyomást keltik, hogy teljesen és leigázóan hatolnak a szemlélő lelkébe.

Egy ilyen nő fizikai megjelenése nagyon sokat sejtet a temperamentumáról. Mások számára lenyűgöző, ő maga is lenyűgözve van az élettől. Tele szenvedéllyel, ő maga is szenvedélyeket ébreszt. Dinamikus, tüzes, szereti az életet és szeret intenzíven élni. Harcos, még a szerelemben is, és szeret győzni egy olyan játékban, ahol mindig két győztes van.

Bátor, nagyon vonzódik a kalandokhoz és az ismeretlenhez. Nem lehet megnyerni őt triviális vagy kiszámítható gesztusokkal. Amikor szeret, azt olyan odaadással teszi, amely az önfeledt önfeledtségig terjed, és perzselő lángként éget. Képes mindent feláldozni egy ilyen szerelemben, és mindent odaadni, de vigyázat - ez nem játék. Mert nem felejt könnyen, és nagyon igényes. Nagy magasságokban él, és ugyanolyan erőt követel. Rendkívül intelligens, figyelemre méltó megfigyelőképességgel, gyors reakciókkal és nagyon ékesszóló beszéddel rendelkezik.

Hatékonyan cselekszik, nagyon fejlett gyakorlati érzékkel és merészséggel, mindig "biztos lábakon áll". Tudja, mit akar az életben, és mindig a sikerhez vezető legrövidebb utat választja. Néha a kalandot is választja, hogy meghódítsa a látszólag legyőzhetetlent. Szeret mindent, ami szép, csillogó, az ékszereket és a pazar ruhákat. Gyakran egy szempillantás alatt nagy összegeket költ el valamire, ami igazán tetszik neki, anélkül, hogy megbánná.

Szereti a rendet, és nagy csodálója a leleményes, praktikus alkotásoknak. A természet mélyen kiegyensúlyozza őt, és szívesen sportol a természetben vagy nézi a gyönyörű tájakat. Amikor a házasság mellett dönt (ami nem mindig történik meg, mivel a szabadság iránti vágya miatt a "kötöttségek nélküli" kapcsolatot részesítheti előnyben), szerető, de igényes anya és feleség. Különleges ereje van a bátorításhoz és a motiváláshoz.

A PITTA tipológia főbb női tulajdonságai:

dinamizmus, erős erotika, intenzív, átalakító szerelem, bátorság, önbizalom, gyakorlatias intelligencia, ékesszólás, nonkonformitás.

KAPHA NŐI SZÉPSÉG

A KAPHA szépségű nők a nőiesség szimbólumának tekinthetők. Vonásaik érzéki, anyai és örök nőiességet idéznek. Ezt a fajta női szépséget manapság nem ápolják eléggé, pedig ez fejezi ki legjobban a hitelesen női vonásokat. Ez a teljes, gazdagító, gyengédséggel és szeretettel teli nőiesség típusa.

Az ilyen nő teste jól felépített, szilárd csontozatú és bőséges húsú. A karok és a lábak erősek és teltek, a mellek nagyok, a fenék jól fejlett. A bőr fehér, szaténos, a haj sötétbarnától a koromfekete színig terjedő, sűrű, fényes, nagyon gyorsan nő és nagyon szép. Az arcbőr "tejszerű", a nagy, hosszú szempár csillog, és olyan nyugodt mágnesességet áraszt, hogy az ember úgy érzi, elmerül benne. Szája telt, érzéki ajkakkal, erős fehér fogakkal. Ennek a nőnek az arca leírhatatlan édességet áraszt. Hangja mély, gyengéd hanglejtéssel, beszéde nyugodt és szelíd. Gyakran hallgat. Odaadó, szerető, gyengéd, védelmező, toleráns és megbocsátó, megértő és türelmes, csodálatos anya és feleség, aki feltétel nélküli bizalmat ébreszt.

Nagyon odaadó a szerelemben, lassan "gyullad be", de aztán egy életen át hűségesen szeretni fog. Sok áldozatra képes, ha szükséges, jellemzően az élet örömeinek szerelmese. Kényelmes és nagyon kellemes környezettel veszi körül magát, szeret főzni, és nagyon barátságos otthona van. Veleszületett tehetsége van ahhoz, hogy az ember "jól érezze magát", és ezért sok barátot vonz.

Nyugodt, nyugodt és gyengéd. Nagyon szereti a gyerekeket, és gyakran több gyereke is van. Megfontolt és megfontolt, és takarékosan bánik a pénzzel, különösen a saját kényelmének biztosítására. Szereti a parfümöket, a kozmetikumokat és a virágokat. Szereti a zenét, az irodalmat, igazi család- és múltkultusza van, a hagyományok őrzője, és veleszületett vallásos érzéke van. Nagyon gyengéd, néha szentimentális, ugyanakkor erős realitásérzéke van, ami "földhözragadt" tartja.

A KAPHA tipológia főbb női tulajdonságai:

vitalitás, érzékiség, szeretet, gyengédség, kedvesség, megbocsátás, kitartás, fizikai és szellemi erő, stabilitás, hűség, tolerancia, lelki mélység.