Mezei bazsalikom

FIELD BASIL

A KÍNAIAK ÁLTAL A RÁK KEZELÉSÉRE HASZNÁLT NÖVÉNY

 

Dr. Victor Modval - ayurvéda oktató

Mező bazsalikom (Prunella vulgaris) része a Labiatae és a különböző népi hagyományokban ismert gyógynövény, amely komplex jótékony hatásairól ismert, és nagyon sokféle betegségben hasznos, amelyeket enyhít vagy akár gyógyít is. A legújabb tanulmányok megerősítették különleges terápiás értékét.

A mezei bazsalikom, más néven vadbazsalikom Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában, az alföldtől a szubalpin régiókig megtalálható, a trágyában gazdag területeket és a semleges vagy lúgos talajokat kedveli. Hazánkban a mezei bazsalikom gyakori növény az erdőkben, ösvények, tisztások és vízpartok mentén. Évelő növény, lila virágai június-augusztusban nyílnak. A növény légi részét gyógyászati célokra használják.

Mezei bazsalikomA román népi gyógyászatban a vadbazsalikomot hagyományosan főként összehúzó (gyulladáscsökkentő, hasmenéscsillapító, vérzéscsillapító és gyógyító) tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként használják, és sikerrel alkalmazzák (esetenként belsőleg vagy külsőleg) különböző gyulladásos betegségek (pl. mandulagyulladás), hasmenés, vérzések, sebek kezelésére. Köhögés, asztma, bőrbetegségek, láz és sárgaság esetén is alkalmazzák.

A hagyományos kínai orvoslásban úgy tartják, hogy a máj, az epehólyag és a tüdő meridiánjaira hat. Így ezt a gyógynövényt sikeresen alkalmazzák a rák, a cukorbetegség és a HIV-fertőzés kezelésére.

Az indiánok ezt a növényt a látás javítására és különböző szembetegségek kezelésére használták; a bazsalikomgyökerekből teát főztek, amelyet aztán vadászat előtt szertartásokon fogyasztottak. A főzet javította a látásukat és élesítette az érzékeiket.

A nyugati orvoslásban a mezei bazsalikomot a vérzéscsillapításban és a szívbetegségek kezelésében is használják; külsőleg, borogatásként a gyógynövényt kisebb sebek, égési sérülések, irritációk, karmolások és rovarcsípések enyhítésére használják.

A II. világháború előtt a bazsalikomot levélpörköltként torokfájás (torokvörösség) kezelésére vagy belső vérzés elállítására használták.

Tudományos tanulmányokat végeztek a mezei bazsalikom néhány fontos terápiás hatásáról.

Így kimutatták, hogy ez a növény vírusellenes (a HSV1 és HSV2 herpeszvírusokra, a HIV és a hepatitis B vírusra), antibakteriális (az E. Colli-ra aktív), rákellenes, ösztrogénellenes, antiallergiás, antihiperglikémiás (hatásos a cukorbetegség kezelésében), fényvédő (véd az UV sugárzás ellen), immunmoduláns és pajzsmirigy-modulátor.

Tanulmányok szerint gátolja az 1-es és 2-es típusú herpeszvírusok (HSV1 és HSV2) szaporodását, beleértve az aciklovir-rezisztens törzseket is, ami segít csökkenteni a bőrelváltozásokat. A vadbazsalikom alkoholos kivonatai szintén csökkentik e vírusok fertőzőképességét, és megelőző szerepet töltenek be. A növény más vizsgált növényekkel összehasonlítva jelentős HIV-ellenes és anti-HBV (hepatitis B vírus) hatással is rendelkezik.

2008-2009-ben tudományosan tanulmányozták a rákellenes hatást. Ez a vadbazsalikomban található citotoxikus (pl. triterpenoid savak) és citosztatikus (a rákos sejtek in vitro elpusztítására vagy szaporodásuk leállítására képes) potenciállal rendelkező vegyületeknek köszönhető.

A vadbazsalikom ösztrogénellenes hatásáról szóló tanulmányok (Collins 2009) az ösztrogénfüggő betegségek, például az endometriózis, az emlőrák vagy a méhrák kezelésére ajánlják.

Immunmoduláló (immunstimuláló és immunszuppresszív) hatást is kimutattak. A vizes bazsalikomkivonatról megállapították, hogy aktiválja a fagocitózist, azt a folyamatot, amelynek során a specializált sejtek megsemmisítik ("elnyelik") a szervezetben lévő idegen anyagokat, beleértve a fertőzőket is, miközben gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Egy Kínában végzett vizsgálatban (Zang, 2007) pajzsmirigy strúmában szenvedő (hyper-, hypo- és euthyreoid) betegeken kimutatták, hogy a gyógynövény pajzsmirigy-moduláló hatású, és a betegek minden alcsoportjában erősíti a klasszikus kezelés hatását.

A mezei bazsalikom terápiás felhasználásának igen széles skálája betulinsav-, kámfor-, delfinidin-, hiperozid-, mangán-, oleanol-, rozmarin- és ursolsavtartalmának, valamint különböző tanninoknak köszönhető. Így azt is hozzátehetjük, hogy a mezei bazsalikomnak antiszeptikus, görcsoldó, karminatív, vizelethajtó, féregűző és tonizáló tulajdonságokat tulajdonítanak. Az is ismert, hogy ez a növény naponta fogyasztva javítja a kognitív képességeket, és hasznos a krónikus degeneratív betegségek, például a skizofrénia és az Alzheimer-dementia esetén.

Beadási formák:

  • A gyógynövényt száraz por formájában lehet bevenni. Egy gramm (kb. egy teáskanálnyi) port 10 percig a nyelv alatt kell tartani, majd egy kevés vízzel lenyelni. Naponta négyszer egy gramm ajánlott.Mezei bazsalikom
  • A bazsalikom hideg macerátumként is fogyasztható. Egy teáskanálnyi növény 6-8 órán át macerálódik egy csésze vízben szobahőmérsékleten. Naponta 4 csészényit ihatunk belőle, esetleg mézzel édesítve.
  • A növény alkoholos kivonatként is felhasználható.
  • Külső használatra a sérült terület hideg lemosása, borogatás vagy akár friss gyógynövények alkalmazása a sérülés helyén. A bazsalikomkrémek hidegen sajtolt olaj vagy tisztított vaj felhasználásával készíthetők.
  • A bazsalikom nemcsak gyógyászati célokra, hanem a gasztronómiában is felhasználható, finom ételekben. Saláták, levesek, pörköltek vagy zabkásák készülhetnek bazsalikommal, mint hozzávalóval.