Kénes vizek

KÉNES VIZEK

A kénes vizek használata mindig is nagyon hatékony terápiás módszerként volt ismert. Belsőleg vagy külsőleg, fürdők vagy akár borogatások formájában alkalmazva a kénes víz számos betegséget képes gyógyítani.

A kénes vizek belső adagolásának hatásai

Keserű ízű...összehúzó és erős sajátos szagú, a kénes vizek kis adagokban belsőleg alkalmazva hashajtó, vizelethajtó és izzasztó hatásúak, míg nagyobb adagokban alkalmazva tisztító hatásúak. Ezért székrekedés esetén javallott, különösen ha aranyérrel társul.

Serkentő hatással vannak a bőr és a hörgők nyálkahártyájának kiválasztó mirigyeire. Hasznosak a máj betegségeiben: hepatomegália, diszpepszia; lépfájás, emésztőrendszeri betegségek, kólika, aszcitisz, krónikus láz bizonyos eseteiben.

Az ayurvédikus hagyományban a tisztított kén más ásványi anyagokkal vagy gyógynövényekkel együtt része volt néhány gyógymódnak. Például a bélparaziták ellen a ként indiai gyógynövényekkel, például a Vidangával keverték. A kénkészítmények kiváló gyógymódot jelentenek az önkéntelen vagy korai ondóürítés, az impotencia, a hát gyengesége és a bénulásra való hajlam kezelésére is. A kénsó szintén kiváló tisztítószer.

A kénes termálfürdők hatásai

A kénes termálfürdők olyan bőrbetegségeket gyógyítanak, mint a pikkelysömör, pityriázis, ekcéma, rüh, viszketés, pattanások. Az olyan előrehaladott betegségek, mint a lepra, magasabb kénkoncentrációt tartalmazó kenőcsökkel gyógyíthatók. Ezek a termálfürdők hasznosak asztma, köhögés, reuma, köszvény, fogyasztás vagy krónikus gyengeség esetén.