Kurkuma és agyi oxigénellátás

A kurkuma serkentheti az agy vérellátását

 

A kurkuma alapú készítmények növelhetik az agy oxigénellátását, ami összefügg az agy jobb vérkeringésével.

 

Ez az eredménye egy nemrégiben Brazíliában készült tanulmánynak. A tanulmány új bizonyítékokkal támasztja alá a kurkuma lehetséges egészségügyi előnyeit.

A kurkuma az elmúlt évtizedben lenyűgöző népszerűségnövekedést ért el. Az Amerikai Botanikai Tanács által kiadott 2020-as gyógynövénytani jelentés szerint (Gyógynövény Gram 131), a kurkuma a 3. legnépszerűbb gyógynövény a világon.

Az ITC felmérés adatai szerint a fogyasztók tudatossága és a gyógynövények potenciális előnyeinek megértése ma már nagyon magas szintű. Betekintés 2020 a fogyasztók számára, amely azt mutatja, hogy a gyógynövényfogyasztók közül 86% ismeri a kurkumát.

Az idős férfiak és nők körében végzett kis, kettős vak, placebokontrollos, keresztirányú brazil vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a kurkuma egyszeri, konzisztens adagja a placebóhoz képest szignifikánsan magasabb oxigéndús agyi hemoglobin (O2Hb) és teljes hemoglobin (tHb) értékeket eredményezett.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a kurkuma jelentős adagolása hozzájárulhat az agyi hemodinamika jelentős javulásához az idősebb résztvevők agyi aktivációja során." - írták a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem tudósai a International Journal of Food Science and Nutrition (Nemzetközi Élelmiszertudományi és Táplálkozástudományi Folyóirat).

A szerzők óva intettek attól, hogy az eredményeket konkrét egészségügyi előnyökre extrapolálják, kijelentve, "A változások nagyságrendjének funkcionális hatása nem teljesen ismert. Ezért az agyi véráramlás javítása érdekében a kurkuma fogyasztására vonatkozó releváns ajánlások megfogalmazása további kutatásokat igényel..''

A riói tudósok 12 idős férfit és nőt választottak ki, akik átlagosan 70 évesek voltak, hogy részt vegyenek a vizsgálatban. A résztvevők véletlenszerűen kaptak vagy 10 gramm komplex kivonatot a Curcuma longa L., vagy placebo.

"Azért választottunk 10 gramm kurkuma kivonatot, mert a kurkumin biológiai hozzáférhetősége a bevételt követően alacsony, és korábbi bizonyítékok azt mutatták, hogy a kurkumin alacsonyabb dózisa (kb. 5 g) kedvezően befolyásolja az érrendszeri funkciókat.", magyarázták a kutatók.

Két órával a termék elfogyasztása után a kutatók több paramétert is megmértek, majd az idős férfiakat és nőket tenyérhajlító gyűrűs gyakorlatoknak és ezt követő agyi szkennelésnek vetették alá. Ezeket követte egy hétig tartó "a kurkumin minden nyomának kiiktatása a szervezetből", mielőtt a csoportok között váltottak volna.

Az adatok azt mutatták, hogy az agyi oxigénellátás változásának mértéke 42% nagyobb volt a kurkumin-kiegészítés után a placebóhoz képest.

Ezenkívül a vérmennyiség változása (teljes hemoglobinban (tHb) mérve) 54% nagyobb volt a kurkumin adag után a placebóhoz képest.

Másrészt a csoportok között nem volt szignifikáns különbség a szívfrekvencia- és vérnyomásmérések tekintetében.

"Ez a tanulmány kimutatta, hogy 10 gramm kurkuma gyökér kivonat következetes beadása jelentősen növelte az agyi oxigénellátást és a vérmennyiséget a tenyérhajlító gyűrűs gyakorlat során, a szisztolés és diasztolés vérnyomás és a pulzusszám változása nélkül 65-75 éves férfiak és nők esetében", s-állapította meg.

Forrás: International Journal of Food Science and Nutrition, C. Rezende et al.