Arthrosis

Szokatlan perspektíva

az ízületi betegségek okairól és ayurvédikus kezeléséről

Dr. Violeta Pîrvu
Családorvosi szakorvos
Apifitoterápia, ayurvéda kompetencia

 

Az ízületi gyulladás a csontbetegségek leggyakoribb formája, amely főként az időseknél fordul elő, és leggyakoribb oka az ízületi porc degenerációja, amely az ízületek csontos végtagjait béleli. A betegség 50-60 éves kor után jelentkezik, és az ízületben jelentkező fájdalom és a mozgáskorlátozottság azok a tünetek, amelyeket a beteg leggyakrabban észlel.

Ayurvédikus szemszögből nézve a betegség a szervezetben lévő túlzott Ama (méreganyagok) miatt alakul ki, ami az emésztő tűz (Agni) csökkenésével jár együtt, olyan alapvető elemek, amelyek a Vata (levegő) és a Rakta (vér) elmérgesedéséhez vezetnek a szervezetben.

Alapvető ayurvédikus értekezés Charaka Samhita, azt mondja, hogy azok az emberek, akik hajlamosak az ilyen típusú betegség megnyilvánulására, rossz egészségi állapotúak, engednek az egészségtelen ételek fogyasztásának és mozgásszegény szokásaik vannak.
A betegség kialakulásához vezető okozó tényezők a következők:
A fanyar, keserű, túlzottan fűszeres ízek túlzott használata;
Az egészségtelen ételek (hús, cukor, kávé, szénsavas italok, gyorsételek) vagy alkohol, hideg és száraz ételek túlzott fogyasztása általában;
Az előző étkezés megemésztése nélküli étkezés;
A rendszeres testtisztítási technikák elmulasztása;
Ízületi túlhasználat vagy ízületi impingement;
Túlzottan hideg és száraz időjárásnak való kitettség;
Napközben alszik, éjszaka pedig nem alszik;
Túlzott szorongás, nyugtalanság, düh.
Mindezek a fenti tényezők a Vata súlyosbodásához vezetnek a szervezetben (levegő) és a vér (Rakta) elfajulásához, ami aztán hatással lesz a sérülékeny ízületekre.

Hogyan jelentkezik a betegség?

Mély fájdalom, amely mozgásra súlyosbodik, pihenésre pedig csökken (súlyos esetekben a fájdalom folyamatos);
Reggel vagy 15 perc ízületi pihenés után jelentkező ízületi merevség;
Ízületi duzzanat és néha helyi hőérzet;
Ízületi reccsenések (specifikus hangok) mobilizáláskor;
Izomgyengeség az érintett ízületben;
A csontdeformitások megjelenése az érintett ízületekben;
Az érintett ízületek mozgáskorlátozottsága az ízületi ankylosisig.

Kezelés

A betegség megelőző kezelése magában foglalja a testsúly normális határokon belül tartását, az alkati típusnak megfelelő egészséges étrendet, a mérsékelt testmozgást, az ízületek túlzott megterhelésének elkerülését, a stressz és a negatív érzelmek elkerülését, amelyek ilyen típusú állapotot generálhatnak.
Az ízületi gyulladás kezelése holisztikus, és több szintű gyógyulást foglal magában. Így az általános étrendi szabályokon és a gyógynövényes vagy ayurvédikus kezelésen kívül a betegnek meg kell ismernie és ki kell küszöbölnie a betegség gyökerét képező negatív érzelmeket, le kell nyugtatnia az elmét, hogy hatékonyan tudja kontrollálni a fájdalmat, mély spirituális kapcsolatot kell ápolnia mind önmagával, mind az Univerzummal a teljes gyógyulás érdekében.
A mérsékelt fizikai terhelés szintén feltétlenül szükséges az ízületek mozgásban tartásához és az ankylosis megelőzéséhez.

Dietoterápia

Kerülje a túl fűszeres, sós, sült, olajos, gyorséttermi ételek, félkész ételek, hús, túlzott mennyiségű tejtermék, cukor, szénsavas italok vagy alkohol fogyasztását az étrendben;
Friss ételek, hüvelyesekből vagy zöldségekből készült meleg levesek és nyers zöldségekben gazdag vegetáriánus étrend ajánlott;
Az olyan fűszerek, mint a gyömbér, a pippali, a kurkuma, a fekete bors különböző kombinációkban használhatók az étrendben, hogy serkentsék az Agni emésztő tüzet;
A növényi olajokat és a ghít mérsékelt mennyiségben használják, hogy az ízületeket jól kenhetővé tegyék, és csökkentsék az ízületi gyulladásban szenvedő ízületek túlzott szárazságát.

Élelmiszer-gyógyászat az arthrosisban

Néhány, az étrendben folyamatosan és nagyobb mennyiségben használt élelmiszer terápiás tulajdonságokkal rendelkezik, és az ízületi gyulladás megelőzésében és kezelésében egyaránt javallott:

A cseresznye, a friss áfonya antociánokat és flavonoidokat tartalmaz, amelyek nagyon jó gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, de növelik az ízületek kollagén minőségét is.
A hagymában, brokkoliban, vörös szőlőben található kvercin a benne található flavonoidoknak köszönhetően nagyon jó gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.
A hagyma és a fokhagyma kéntartalmú aminosavakban (cisztein és metionin) is gazdag, amelyek nélkülözhetetlenek az ízületi porcok felépítéséhez, és antioxidáns hatásúak. A tojás szintén jó kénforrás, ugyanezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik.
A káposzta, a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó gazdag glükozinolátokban, olyan anyagokban, amelyek fokozzák a szervezet méregtelenítési folyamatait és segítenek megelőzni a gyulladást.
A magvak és a diófélék fontos forrása az esszenciális zsírsavaknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak.
Mindezek mellett az ayurvédikus dietetikában az adott arthrosist kiváltó súlyosbodott doshától (Vata, Pitta, Kapha) függően az étrendben azokat az ételeket választjuk, amelyek egyensúlyba hozzák a vitiált Pitta (tűz) vagy Vata (levegő) vagy Kapha (föld és víz) doshákat (pl. padlizsán, növelheti a Kapha és Pitta mennyiségét a szervezetben, a káposzta csökkenti a Pitta és Kapha mennyiségét és növeli a Vata mennyiségét, a burgonya csökkenti a Vata és Pitta mennyiségét, de növeli a Kapha mennyiségét, a szőlő csökkenti a Vata és Pitta mennyiségét, de növelheti a Kapha mennyiségét).

Antioxidánsok - A természetes forrásból származó C- és E-vitamin védelmet nyújthat az ízületi porcok degenerációjával szemben.

Ásványok - A természetes forrásból származó kalciumot, foszfort vagy cinket gyakran kombinálják a terápiában. Az Amerikai Artritisz Tanulmányozó Egyesület 2005 novemberében végzett tanulmánya kimutatta, hogy a szervezetben lévő alacsony krómszint súlyosbíthatja az ízületi gyulladás tüneteit. Ezt megtehetjük a Spirulina, egy Hawaii vagy Dél-India sós tavaiból kivont alga használatával, amely elképesztően sokféle aminosavat, Omega 3 és Omega 6 zsírsavat, vitamint és ásványi anyagot, valamint a növényi fehérjék megnövekedett arányát biztosítja.

Ayurvédikus kezelés

Az ájurvéda terápiás eljárások egész sorát kínálja az ízületekben felerősödött felesleges doshák (Vata, Pitta, Kapha) csökkentésére és megfelelő működésük helyreállítására, valamint gyógynövények széles skáláját, amelyek mind az Agni (emésztő tűz) növelésére és az ízületekben lévő méreganyagok (Ama) eltávolítására, mind pedig gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és porcregeneráló hatásúak: A boswellia, a kurkuma, az ashwagandha, a gyömbér, a triphala, a guggul és a shatavari.
A leggyakrabban alkalmazott ayurvédikus eljárások közé tartoznak a Panchakarma mély testméregtelenítési technikák, amelyek magukban foglalhatnak terápiás hánytatást, terápiás tisztítást, terápiás beöntéseket, vagy helyi eljárásokat: olajokkal (szezám, kókusz vagy mustár) végzett masszázs, forró fürdők, izzadás, meleg borogatások, meleg borogatások alkalmazása vagy különböző típusú kenőcsök használata az érintett ízületeken.
Janu Vasti- egy ayurvédikus terápia, amely egy speciálisan elkészített gyógynövényes olaj térdre történő felvitelét foglalja magában egy komplex, az ayurvédikus terapeuta által végzett rendelőben végzett eljárás során. Ez az eljárás megnyugtatja és kivonja a térdből a vitiált doshát (Vata, Pitta, Kapha), és nagyon hasznos a fájdalom enyhítésében, a gyulladás csökkentésében és az ízületi mobilitás javításában arthrosis esetén.
Az ayurvédikus gyógyászatban az ízületi betegségek kezelésére leggyakrabban használt gyógynövények a következők:

Boswellia- Boswellia serrata, jól ismert gyógynövény a csontbetegségek kezelésében. Aszvagandhával és kurkumával kombinálva a Vata csökkentéséhez, az Ama megszüntetéséhez vezet, a fájdalom csökkentésével és az ízületi gyulladások megszüntetésével.
A kurkuma - Curcuma longa, Ázsiában jól ismert fűszer és jól ismert ayurvédikus gyógymód, amelyet számos gyulladással kapcsolatos betegségben használnak. Legaktívabb összetevője a kurkumin, amely gátló hatással van egyes gyulladáskeltő anyagokra (ciklooxigenáz, lipooxigenáz és foszfolipáz A2), és más vizsgálatok szerint védi a gyomrot a gyulladáscsökkentő NSAID-ok káros hatásaival szemben.
Az Ashwagandha- Withania somnifera, számos tanulmányból ismert, hogy gyulladáscsökkentő hatású, mivel elnyomja a gyulladáskeltő molekulák (TNF-alfa és interleukinok) termelését. Egyes tanulmányok a kortizonhoz hasonlítják gyulladáscsökkentő hatását. Nagyon jó Vata dosha nyugtató hatású, és hasznos a Vata-túltengéssel járó ízületi megbetegedéseknél.
Gyömbér - Zinziber officinale, használható friss formában gyökérként vagy szárított gyökérpor formájában, növeli az Agni-t, az emésztő tüzet és segít elégetni az Ama méreganyagokat a szervezetben. A gyömbér gyulladáscsökkentő hatását egy enzim (ciklooxigenáz) aktivitásának blokkolásával fejti ki, amely enzim részt vesz a szervezetben a gyulladások előállításában.
Triphala- Ez egy nagyon jól ismert ayurvédikus gyógymód, amelyben 3 növény gyümölcse szerepel, Amalaki (Emblica officinalis), Bibitaki (Terminalia belerica), Haritachi (T erminalia chebula), nagyon jó tridosha enyhítő, sokat használják az ayurvédikus kezelésben.
Guggul- Commiphora guggul, a Himalája hegységből kivont gyanta, amely a szervezetben a gyulladáskeltő enzimek (NFKB enzim) gátlásának mechanizmusán keresztül is hat, csökkentve az ízületi gyulladást és fájdalmat.
Shatavari- Asparagus racemosus, egy indiai gyógynövény, amelyet az ayurvédikus gyógyászatban használnak, és nyugtató, hűsítő és kenő hatású a szervezetre. Gyulladáscsökkentő hatása a szervezetben lévő Pitta (tűz) komponens csökkentésével nyilvánul meg. Különösen a gyulladásos fellángolásokkal járó ízületi gyulladásoknál alkalmazzák.

Hagyományos gyógynövénygyógyászat - gyulladáscsökkentő, remineralizáló, antioxidáns és gyógyító gyógynövények széles skálája létezik, amelyek ízületi megbetegedésekben használhatók:

A fűzfakéreg - Salix alba, számos anyagot tartalmaz, mint például: szalikozid, szalikortozid, szalirepozid, szalidrozid, szalinigrozid, populozid, amelyeket az acetilszalicilsav előanyagainak tartanak, és amelyek nagyon jó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bírnak a sorvadásban.
A fekete nyárfa rügyei - Populus nigra - magas szaligenolszármazék-, flavonoid- és illóolaj-tartalmukkal nagyon hatékonyak a reuma és az arthrosis kezelésében gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és vízhajtó hatásuk révén.
A krepp- Filipendula ulmaria lombos része fenolos heterozidokat, spireint, flavonoint, illóolajat tartalmaz, amely depuratív, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, ajánlott ízületi gyulladás, reuma és köszvény esetén.
Az Arnica - Arnica montana, a hagyományos gyógynövény-gyógyászatban ismert, hogy kiváló hatással van a sorvadás és a reumás ízületek esetében. Külsőleg alkalmazzák.
Földolaj-Tamus communis, egy olyan növény, amelyet számos helyi használatra szánt készítményben, például masszázsban, kenőcsökben vagy tinktúrákban használnak, és nagyon jó hatással van a fájdalom és a gyulladás csökkentésére.
A Harpagophyutm - Ördögkarom - az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben használt gyógynövény az ízületi rendellenességek kezelésére, hatását számos tudományos tanulmány bizonyítja.

A meditáció és az ima gyakorlása

Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres meditáció és ima megváltoztathatja az elménk fájdalomérzékelését. A meditáció segít elszakadni a fájdalomtól, és elválasztani tapasztalatainkat a fájdalom fizikai érzéseitől és az azt kiváltó negatív érzelmektől.
A negatív érzelmek, mint a szorongás, a félelem, a depresszió, nagymértékben fokozhatják az ízületi fájdalmakat, és számos megfigyelés kimutatta, hogy az elme nagyon erős eszköz az érzelmeink szabályozására, a fájdalom várakozásának csökkentésére és a relaxáció fokozására, így nyugtató hatással van a pszichére és fájdalomcsillapító hatással az ízületi fájdalmakra.