A Pollen nevű csoda

A POLlen nevű csoda

 

"Ha a méhek eltűnnének a Föld felszínéről, az embernek csak négy éve lenne hátra."

A természet isteni harmóniája

A méhek és a virágok közötti kapcsolat a világegyetem egyik csodája, amely bizonyítja, hogy a növény- és állatvilágot harmóniában való életre teremtették. "A méheknek virágokra van szükségük az élethez, a virágoknak pedig méhekre a gyümölcsökhöz" - mondta Gaston Bonier francia tudós. A virágok édes nektárcseppeket termelnek, hogy vonzzák a méheket, amelyek mézet akarnak termelni belőle. A méhek hálából a nagylelkű virágoknak a szükséges virágpor biztosításával köszönik meg. Ennek eredményeként gyümölcsök, zöldségek és magvak teremnek. A növények kiteljesednek és biztosítják a fajfenntartást, a méhek pedig a család erejéhez és egészségéhez, valamint a hideg évszak biztonságos átvészeléséhez szükséges ellátást biztosítják. A virágok és a méhek támogatják egymást, hogy továbbra is fennmaradjanak, ami meggyőző példája annak a harmóniának, amelyet a Teremtő a világba helyezett.

A méhek által végzett beporzás olyan mértékben növeli a termést, hogy ennek a kaptáron kívüli tevékenységnek az értéke, amelyet ma hivatalosan figyelmen kívül hagynak, meghaladja a kaptáron belüli méz- és viasztermelés értékének 30-szorosát. A méhek életükkel túlnyomó mértékben részt vesznek a Föld növényvilágának több százezer fajának létezésében. Albert Einstein helyesen mondta: "Ha a méhek eltűnnének a föld színéről, az embernek csak négy éve lenne hátra".

Mivel a növények igen bőségesen termelnek virágport, és a méhek ezt táplálékként használják fel, nagy része a kaptárba kerül. Egy méhcsaládban a feladatok jól be vannak rendezve. Egyesek a költést gondozzák, mások a királynő lakosztályát alkotják, mások a kaptárat őrzik, mások a nektárt, mások a virágport gyűjtik, a legtapasztaltabbak pedig a gyantát gyűjtik a propoliszhoz. A virágporos méhek a kaptár elhagyásakor a nektárt a nektárzsákjukba töltik. A virágokon való áthaladás után a finom virágport összekeverik ezzel a nektárral, hogy szemcséket képezzenek, amelyeket a lábukon lévő kosarakban hordanak. Amikor leszállnak a méhcsaládba, minden méh két virágporszemet visz magával a kaptárba.

Annyi virág, annyi fajta virágpor.

Minden növénytípusnak megvan a maga sajátos virágpora az illat, az íz, a szín, az alak és az összetétel tekintetében. Mivel a méhek tavasszal, nyáron vagy ősszel minden virágot meglátogatnak, a kaptárba érkező virágporszemek az adott évszak és az adott méhcsalád lakóhelyének virágos változatosságát reprodukálják. Így a méhész által begyűjtött virágpor is különböző színű, ízű és zamatú, valamint különböző gyógyító hatású. Ideális lenne a nyári hónapokban, amikor a természet virágba borul, hogy mindennapi étrendünket a legkülönlegesebb virágporfajtákkal, az egészség igazi ajándékaival egészítsük ki.

A többféle virágból származó poliflórikus virágporon kívül, amely a legelterjedtebb és a gyógyszertárakban és egészségügyi boltokban leginkább árusított virágpor, ha a méheket olyan helyre viszik, ahol bizonyos növények (akác, galagonya, zsálya) dominálnak, akkor az adott faj virágporát kapják. Nehéz garantálni, hogy ez a virágpor egyvirágú, mivel senki sem kényszerítheti a méheket arra, hogy csak bizonyos virágokat látogassanak. Rendszerint több fajt repülnek, de a bőségesebb virágokat látogatják a leggyakrabban, így az ő virágporukat viszik a legnagyobb valószínűséggel a kaptárba.

A méhpollen nem okoz allergiát

Fontos tudni a különbséget a méhek által gyűjtött (entomofil) és a szél által szállított (anemofil) virágpor között. A méhek csak olyan virágport gyűjtenek, amely jót tesz a táplálékuknak, és nem okoz nemkívánatos hatásokat, és nem gyűjtenek olyan virágport, amely nem tápláló. Azokat a növényeket, amelyek nem kívánatos virágport termelnek, a méhek nem termékenyítik meg. Ezért a beporzásukhoz az a jótékony hatásuk, hogy a szél egyik növényről a másikra szállítja a virágporukat. Ezek a pollenek nagyon kicsik, könnyűek és úgy vannak kialakítva, hogy a szél hordozza őket. Az anemofil pollenek a híres allergia kiváltói, míg a méhek által gyűjtött virágpor jó tápanyag, és nem vált ki allergiát, mint semmilyen más élelmiszer. Ráadásul a méhpempő E-vitamint és szelént is tartalmaz, azt a két elemet, amely szinergikusan hat az allergiával szemben. Így a nyers virágport fenntartó dózisban fogyasztóknál a lázas időszakban az allergiás reakciók 20-40%-tal csökkennek.

Univerzális csodaszer - nyers virágpor

Az egészség szempontjából alapvető fontosságú, hogy a méh a virágport a felöklendezett nektárral szemcsékké keveri. A legújabb laboratóriumi kutatások szerint a nyers virágpor helyreállítja a bél normál baktériumflóráját; ebből a szempontból a nyers virágport a kiváló minőségű joghurthoz hasonlónak tekinthetjük. Megvédi a beleket a kórokozó baktériumoktól, gátolja azok szaporodását, csökkenti a koleszterin felszívódását a belekből, és védelmet nyújt a hormonfüggő rákos megbetegedések (mellrák, prosztatarák) ellen.

Méh mennyország - virágzó rét

A virágporban található flavonoidok segítenek csökkenteni a csontok kalciumveszteségét is, megelőzve ezzel a csontritkulást, míg a kalcium és a D-vitamin, amelyet jelentős mennyiségben tartalmaz, részt vesz a csontszövet fenntartásában.

A virágpor az agyi aktivitást is javítja. Nagyon hasznos a szellemi munkát végző emberek számára, mivel növeli a munkaképességet és csökkenti a fáradtságot, csökkenti a stressz hatásait, csökkenti a pszicho-érzelmi depressziót. Azok az emberek, akik virágport szednek, vidámabbak és optimistábbak.

A beadásra vonatkozó óvintézkedések

A virágpor mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt az egyik legfontosabb növényi fehérjeforrás. A virágporban az összes esszenciális aminosav megtalálható. A virágporban lévő fehérjék többsége aminosavak formájában van jelen, azaz az emésztőrendszerben közvetlenül, emésztési erőfeszítés nélkül felszívódnak. A magas fehérjetartalom miatt a virágpor fogyasztása kis elővigyázatosságot igényel, ami a beteg komfortérzete miatt szükséges. A gyomorba kerülve a fehérje serkenti a gyomorszekréciót. Emiatt, ha a személy nem evett semmit, ha már gyomorérzékeny és új a virágpor használata, égő érzés jelentkezhet; ez gyakoribb, ha száraz virágport használnak. Ennek a kellemetlen érzésnek az elkerülése érdekében azoknak, akik még soha nem szedtek virágport, célszerű, ha a szedés megkezdésekor egy ideig étkezés után szedik, és kisebb adagokkal kezdenek. Ha egy idő után hozzászoknak, akkor áttérhetnek az éhgyomorra történő bevételre, azaz arra, ahogyan a legjobban felszívódik. Még azok is megengedhetik maguknak, akiknek gyomorhurutjuk vagy fekélyük volt, mivel a nyers virágpor táplálja és karbantartja a gyomornyálkahártyát.

Vitaminok és ásványi anyagok kincsesbányája

A virágpor tartalmazza az összes olyan, az egészség szempontjából oly fontos mikrotápanyagot, amelyek a modern élelmiszerekből a túlzott feldolgozás miatt általában hiányoznak. A nyers virágpor zsírban oldódó vitaminokat (A, számos karotinoiddal, D, E, K) és vízben oldódó vitaminokat (C, B1, B2, B3, B5, B6, B12) egyaránt tartalmaz. Az emberi szervezetben található összes ásványi anyag megtalálható a virágporban is, többek között vas, kalcium, cink, magnézium, szelén és foszfor. Ezen kívül enzimeket és pro-enzimeket is tartalmaz. Egy bármilyen mikrotápanyaghiányban szenvedő szervezet a virágporból pótolhatja azt. A cukorbetegek is fogyaszthatják a virágport, bár az is tartalmaz szénhidrátokat (átlagosan 20-30%). Kimutatták, hogy cukorbetegeknél napi 2-3 teáskanál virágpor fogyasztása segít a jobb szénhidrátszint elérésében és fenntartásában, az összes testfunkció szabályozásában és az általános jó közérzet elérésében.

Románia természetes legelői teszik mézünket kivételessé

Minőségi fehérje-, vas- és B12-vitamin-tartalma miatt a virágpor a vérszegénységben vagy aszténiában szenvedőknek is ajánlott, különösen a méhpempővel kombinálva. Hasznos krónikus fáradtság esetén (akár a szem alatti nemkívánatos sötét karikák csökkentésére is), legyengült emberek, hipotrófiás, alulsúlyos gyermekek és születési visszamaradottságban szenvedők számára.

Nagyon fontos a pollenben található rutin, más néven rutozid vagy P-vitamin, amelynek érfal-trofizáló és vérlemezke-ellenes szerepe van. A virágpor ezért hasznos a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, beleértve a stroke-ot, az akut vagy krónikus szívinfarktust, a krónikus obstruktív arteriopátiát, a kis erek és a vénás rendszer különböző betegségeit, trombózisveszéllyel. A virágpor fehérjékben és vitaminokban való gazdagsága miatt kiváló májtrofikum is.

Hormonális szempontból egyesek tartanak a pollen férfi hormonok terhelésétől. Valójában ez egy elavult elképzelés, amely azon alapul, hogy a virágpor a növény hímivarsejtjét képviseli. A gyakorlatban ezt az elképzelést a növényeken végzett biokémiai kutatások megcáfolták. Valójában a stimuláció mélyreható táplálkozási hatásai és összetettsége révén inkább funkcionális, mint hormonális. A virágpor segít fenntartani a potenciát és helyreállítani a férfi reproduktív funkciókat, és hasznos a férfi meddőség esetén. De meddőségben szenvedő nőknél is alkalmazzák, mert jól táplálja az összes reproduktív szövetet.

Virágpor és méhpempő: ahol kettő van, ott nő az erő

Ha a virágport nyers méhpempővel együtt fogyasztjuk, a virágpor minden hatása felerősödik, a méhpempőé pedig tökéletesedik. A virágpor és a tejkivonat szinergikusan hatnak, támogatják egymást, kiegészítik és javítják az egész munkát annak a szervezetében, aki fogyasztja őket, bármilyen problémája is legyen.

A férfiak esetében a prosztatára gyakorolt hatás nagyon fontos. A világ számos részén laboratóriumokban már számos vizsgálatot végeztek, amelyek bizonyítják hatékonyságát mind a prosztata adenomák, mind a prosztatarák kezelésében. Egészséges férfiaknál, akik rendszeresen szedik, a virágpor fenntartja a prosztata megfelelő működését, megelőzve a hipertrófiát és a betegségeket.

Nyers virágpor - szárított virágpor

A nyers virágpor az a virágpor, amelyet közvetlenül a kaptárhoz kapcsolt aratógépből való levétel után tárolás céljából a fagyasztóba tesznek. Az utóbbi évekig az egész éves tárolás szokásos módja a szárítás volt. Senki sem kérdőjelezi meg ennek előnyeit, de a hőszárítás során a laktobacillusok, bifidobacillusok, élesztők, a vitaminok, enzimek, pro-enzimek nagy része elpusztul, így a virágpor hatásai csökkennek. A fagyasztóban tárolt nyers virágporban ezek a tulajdonságok megmaradnak, és az íz és az aromák sokkal kellemesebbek. A fagyasztóból kivéve nem bomlik le nagyon gyorsan, kb. 10 napig eláll.

A virágport ideális esetben reggel kell bevenni, de néha több részre is lehet osztani. Egészségügyi problémák esetén napi 4-6 rendszeres teáskanálnyi vagy nagyobb adagok is adhatók, az egyes személyek problémáitól függően. A legjobb napi 2 teáskanállal kezdeni, és fokozatosan növelni az optimális adagig, amelyet egy ideig állandóan tartunk. Miután az esetleges hiányosságokat lefedtük, és a testfunkciók egyensúlyba kerültek, áttérhetünk az egészséges ember számára szokásos fenntartó adagra.

Az egészséges emberek számára hasznos mennyiségnek 15 g/nap, azaz körülbelül 3 hagyományos teáskanálnyi mennyiséget tartanak. Kisebb gyermekek számára napi 2 teáskanál, egy év alattiaknak pedig napi 1/2 teáskanál elegendő. Ez heti 5 napon elegendő lenne. Férfiak akár naponta is szedhetik egész életükben. Ideális esetben a virágport meg kell duplázni a méhpempővel, különösen a nőknél a fenntartás érdekében, pl. 1-3 ml/nap, 5-7 nap havonta.

A beadás módjaként általában a virágpor a legjobb oldott formában. Sima vagy mézzel keverve az emésztőrendszer nem képes felszívni a teljes tápanyagtartalmat (különösen a szárított virágpor esetében), és egy része a széklettel ürül, ami sajnálatos veszteség. Ha a beadás előtt 20-30 perccel feloldjuk, akkor 100% felszívódik. Sokféle folyadékban jól oldódik: víz friss citromlével, joghurtban (kefir, sana, savanyú tej), borscsban, friss gyümölcs- és/vagy zöldséglevekben. Ízesítés céljából mézet is adhatunk hozzá.

A daganatok kezelése

Ami a daganatos betegeket illeti, már említettem a propolisz - zeolit - méhpempő arany hármasát, amely nagyon erős terápiás hatással bír. A virágpor ezekkel kombinálva hozza azt a mikrotápanyag-támogatást és funkcionális táplálékot, amelyre egy ilyen nehéz állapotban oly nagy szükség van. Ezeknél a betegeknél, különösen a kemoterápiás kezelés alatt állóknál a fent említett kombináció támogatja a nehezen megterhelt májat, modulálja az immunitást és energetizál.

Egyesek azon tűnődnek, hogy a pollenek nem táplálják-e a daganatokat is. A válasz egyértelmű: nem, a virágpor nem táplálja a daganatot, ahogyan az egészséges ételek sem táplálják a daganatot. Csak a denaturált, szuper-feldolgozott és kémiai adalékanyagokkal kiegészített élelmiszerek a daganatképződés és -fenntartás forrásai. Túlzott félelemből, hogy ne tápláljuk a daganatot, nem szabad az egész szervezetet megfosztani a szükséges tápanyagoktól, mert akkor a betegséggel szemben legyengül, és az legyengülhet, és ez a szervezetet romba döntheti.

Cikória lan

A virágpor funkcionális tápanyag, akárcsak a méhpempő. Gyakorlatilag nem mérgező, és néhány országban, például Franciaországban, Belgiumban és Uruguayban már élelmiszerként ismerik el. A nemzetközi apiterápiában már híres a 2009-ben Antonio Couto, egy tapasztalt portugál apiterapeuta által végzett kísérlet. Ő egy olyan api-diétát tartott, amely főként virágporból és mézből állt, valamint egy kis méhpempőből, propoliszból és friss gyümölcslevekből. Hat hónapon keresztül napi 250 gramm nyers virágport fogyasztott, 3 étkezésre elosztva, a fentiekkel együtt. Ez idő alatt a vérvizsgálatai és a testfunkciói normálisak voltak, a súlya 6-7 kg-ot csökkent (megjegyzendő, hogy normál súlyból indult), minden tekintetben nagyon jól érezte magát, energikus volt és normálisan dolgozott. Nem azért hagyta abba ezt a diétát, mert már nem tudott ellenállni, hanem mert úgy érezte, hogy a célt elérte, nevezetesen, hogy bebizonyítsa, hogy az ember normális paraméterekkel élhet akár csak méhészeti termékeken is.

Én magam és a férjem, miután idén hosszú és kemény munkán mentünk keresztül, januártól júliusig naponta 50 gramm virágport és 8-10 gramm méhpempőt szedtünk. A hatás az volt, hogy normálisan, energiával, egészségügyi problémák és fáradtság nélkül, mellékhatások nélkül tudtuk végezni a munkánkat.

A virágpor- és tejkivonat hosszú távú szedése során pácienseinknél azt is észrevettük, hogy lépésről lépésre normalizálódnak azok a szempontok, amelyek kezdetben nem voltak előtérben. Például a haj a fejen megdúsult és visszanyerte erősségét. A nőknél a testszőrzet kevésbé és ritkábban nőtt, a férfiaknál pedig megerősödött, ahol szükséges volt.

Genetikai szempontból a virágpor, mint fiatal szaporítósejt, a legjobb minőségű nukleinsavakat szolgáltatja, amelyek teljes információs szerkezetükben és a végeken (az úgynevezett telomerek) is épek. A telomerek lebomlása minden élő szervezetben az öregedési folyamatokhoz kapcsolódik. Azoknak, akik fogyasztják, a virágpor új telomereket hoz a saját sejtjeikben lévő sérült telomerek támogatására. Ezenkívül friss, változatlan természetes információt, valamint tiszta, regeneráló életenergiát hoz. Megőrzi a fiatalságot az egészségesekben, és segít a genetikai rendellenességekben szenvedőknek.

A növényi élet nem lenne lehetséges virágpor nélkül. Az emberi élet nem lenne lehetséges növények nélkül. A virágpor a szó minden értelmében életet teremt, a földgolyó természetes körforgásában és azok soraiban, akik táplálékként fogyasztják. Egy méh több mint 300 virágot látogat meg, hogy begyűjtsön egy szemet. Mennyi szorgalmat adott nekik Isten, hogy egyetlen teáskanálnyi virágport adhassanak nekünk!