O perspectivă introductivă asupra sistemului milenar Ayurveda

O PERSPECTIVĂ INTRODUCTIVĂ ASUPRA SISTEMULUI MILENAR AYURVEDA

 

Sistemul Ayurveda reprezintă Cunoașterea tradițională indiană asupra Vieții. Ayurveda este mai mult decât o știință, este mai mult decât o medicină tradițională, este un veritabil sistem de cunoaștere care oferă tuturor ființelor umane posibilitatea de a-și îmbunătăți prin mijloace naturale și prin înțelepciune condiția existențială.

Dacă ne întrebăm la ce ne poate folosi Ayurveda, putem spune că ne folosește la absolut tot. Ayurveda ne poate fi de folos în ceea ce privește viața de zi cu zi, în ceea ce privește felul în care mâncăm, felul în care trăim, felul în care gândim, felul în care interacționăm cu ceilalți oameni, felul în care gândim și mai ales felul în care ne gândim la viața pe care o desfășurăm, în multitudinea aspectelor sale.

Ayurveda poate îmbunătăți considerabil de mult relațiile dintre oameni. În studiul aprofundat al Ayurvedei se pornește de la premisa faptului că fiecare ființă umană care studiază în mod temeinic Ayurveda poate ajunge să știe cum să își recunoască și să își identifice cât mai precis tipul constituțional (dosha-prakriti).

După acest prim pas, ce este elemantar în cunoașterea Ayurvedei, fiecare ființă umană care studiază Ayurveda poate să descopere și să înțeleagă care este alcătuirea sa specifică și, de asemenea, care este felul în care sunt structurate celelalte ființe umane, descoperind astfel felul în care ființele umane interacționează din perspectiva unor aspecte universale care, în Ayurveda, sunt descrise ca fiind tocmai forțele structuratoare ale celor trei dosha-uri și anume vata-dosha, pitta-dosha și kapha-dosha.

Salvie

Prin intermediul Ayurvedei fiecare ființă umană poate să înțeleagă mult mai bine care este natura subtil-energetică, psiho-mentală și spirituală a interacțiunilor sale cu ceilalți.

Odată ce ființa umană ajunge să cunoască astfel natura interacțiunilor sale, aceasta poate după aceea să își îmbunătățească considerabil felul în care interacționează cu ceilalți oameni, felul în care îi vede pe ceilalți și felul în care poate să le răspundă celorlalți. Procedând în felul acesta pe baza cunoștințelor tradiționale din Ayurveda, un practicant ayurvedic poate să valorifice în multiple moduri cunoașterea referitoare la cele trei forțe subtile vitale primare numite dosha-uri. Prin intermediul Ayurvedei fiecare ființă umană poate să își îmbunătățească în mod considerabil atât existența sa personală, cât și raporturile sale cu ceilalți oameni, care pot deveni astfel din ce în ce mai armonioase și în mod real binefăcătoare.

Ayurveda poate fi învățată extraordinar de frumos chiar și de către copii. Copiii adeseori preferă alimentele naturale, preferă fructele frumoase și proaspete și preferă legumele. Atunci când copiii simt gustul autentic natural al fructelor, ei descoperă faptul că acestea sunt în realitate create într-un fel de joacă a Naturii și că pot fi subiectul unui mod minunat de a se juca, într-o manieră plină de învățăminte, plină de înțelesuri și într-un fel profund binefăcătoare, chiar cu propria ființă.

O mamă care are o familie numeroasă poate de asemenea să își facă un program de viață în care aceasta nu doar să supraviețuiască ritmului cotidian, ci poate să învețe să trăiască sănătos și, mai mult decât atât, să rămână sănătoasă și să fie și fericită, tocmai pentru că Ayurveda ne oferă mijloace naturale care nu sunt costisitoare, ne oferă mijloace de a ne putea acomoda la un ritm frenetic al vieții, miloace care ne permit să rămânem într-o formă optimă. Pentru o femeie care își iubește familia a pregăti hrana este un obicei bun, dar este foarte important ca ea să știe ce anume îi este necesar fiecărui membru al familiei astfel încât fiecare să fie și sănătos și bine hrănit.

Pentru un tată, de exemplu, este important să învețe care este structura constituțională a copilului, pentru că atunci acesta va ști cum anume poate să-l educe astfel încât să-și exercite asupra lui o influență binefăcătoare ca părinte, ținând totodată cont de specificul acelui copil, astfel încât copilul să se dezvolte în mod armonios și să-și cultive abilitățile pe care le are prezente în ființa sa și care îi vor putea conferi apoi, prin educație adecvată, valoare în viață.

Totodată un bărbat poate să învețe cum să-și păstreze tandrețea, cum să-și păstreze virilitatea și puterea vitală în mediul în care trăiește și totodată să își îmbunătățească în mod constant condiția sa specifică de viață.

Pentru cei care nu au avut acces încă la învățătura tradițională ayurvedică este posibil să fi trecut ani sau zeci de ani fără să fi cunoscut anumite aspecte foarte simple care ar fi putut fi de ajutor pentru a asigura o stare de sănătate bună sau pentru a contribui la redobândirea sănătății. Ayurveda ne oferă tuturor un sprijin prețios pornind de la a ne învăța modul de a ne hrăni sănătos, până la a ne învăța modul de a gândi sănătos. Ayurveda ne învață faptul că este necesar ca toate aceste aspecte esențiale pentru viață să fie alese în mod corect. Ayurveda ne învață faptul că trupul uman știe să răspundă foarte bine atunci când îi este oferit în mod just ce îi este cu adevărat necesar.

Viziunea de bază în Ayurveda este aceea că  ființele umane este necesar să alcătuiască o unitate, pentru ca interacțiunile între cei mici, cei în vârstă și cei de vârstă mijlocie să se poată petrece în cea mai potrivită manieră, iar aceștia să învețe cum să realizeze aceste interacțiuni umane fructuoase. Un om care este în vârstă și care totodată are acces la vastitatea științei Ayurvedei, realmente poate fi un sprijin absolut necesar pentru ceilalți, pentru că dacă de exemplu puterea fizică nu mai este la fel de mare și practic putem spune că un ajutor din acest punct de vedere al unui om mai în vârstă are niște limite, cunoașterea și experiența de viață a acestuia poate să fie adeseori mult mai valoroasă decât orice fel de ajutor, fie acesta financiar sau de natura unui ajutor fizic.

Această cunoaștere tradițională, Ayurveda,  reprezintă adeseori salvarea ființelor umane, pentru că în realitate pentru un membru al unei familii care are o dilemă ori pentru o ființă umană care trece printr-o criză sufletească, o astfel de cunoaștere poate să fie un sprijin de nădejde atunci când ființele umane ajung să se confrunte cu o dificultate sau cu o boală.

Ayurveda ne poate oferi nu numai soluții bune și adecvate, ci și o alinare sufletească inegalabilă. Atunci când aceasta vine din partea cuiva care ne este apropiat și drag sufletește și care este un om înțelept cu o temeinică cunoaștere asupra vieții, atunci transferul de experiență de viață îmbogățește mult ființa.

În prezent, Ayurveda este o necesitate elementară de care oamenii au nevoie în cadrul familiilor și al grupurilor umane mari sau mici.

Putem să ne întrebăm dacă „Ayurveda se adresează atât ca studiu, cât și ca practică doar personalului medical sau se adresează oricui?”.

Răspunsul just este că în niciun caz Ayurveda nu se adresează doar personalului medical, ci tuturor ființelor umane.  Din cauza aceasta Ayurveda este numită în mod tradițional „Știința Vieții”. Ayurveda este o știință vastă a vindecării naturale, dar în realitate înțelesul complet asupra acestei științe milenare este acela conform căruia Ayurveda oferă reguli sănătoase de viață, iar acestea nu sunt valabile doar pentru personalul medical, ci pentru toți oamenii. Desigur, dacă privim cu obiectivitate personalul medical ca fiind alcătuit din ființe umane, realizăm faptul că fiecare om care este un medic este totodată și o ființă umană care are nevoie de sănătate, la fel ca toți ceilalți.

Ayurveda poate fi privită ca oferind două direcții  majore de înțelegere și de acțiune.

O primă direcție este aceea în care aspectele conținute în Ayurveda ne ajută să nu ajungem să fim bolnavi. Din aceasta perspectivă un trup care ajunge să nu mai fie bolnav are mult mai multă putere și mai multă forță vitală decât un trup care a fost bolnav și care s-a vindecat. Din cauza aceasta setul de aspecte care fac parte din ceea ce se numește actualmente prevenție în Ayurveda este deosebit de important.

Din perspectiva Ayurvedei este mult mai important ca oamenii să trăiască într-un mod care să le permită să nu ajungă să fie bolnavi.

Ayurveda ne ajută să devenim mai fericiți atât noi, cât și ceilalți, ne ajută să fim fericiți împreună cu ceilalți și mai ales ne ajută să fim fericiți împreună cu întreg mediul natural în care trăim. Ayurveda ne apropie de viața reală, obiectivă și ne apropie totodată de Natură.

Ayurveda ne ajută enorm să înțelegem resorturile intime ale existenței trupești, psiho- mentale și spirituale ale fiecăruia dintre noi.

Ayurveda este un veritabil tezaur de cunoaștere care poate să aducă, atunci când este cunoscută și aplicată în mod corect, multă bunăstare și implicit foarte multă fericire.

Ayurveda este o știință care oferă resurse de cunoaștere nebănuite. Chiar dacă Ayurveda este aplicată într-un mod simplu în cele mai aparent inofensive situații, oferă răspunsuri pe măsură, îmbunătățind condiția existențială.

Ayurveda oferă un sprijin nebănuit tocmai datorită unor forme de  cunoaștere specializată în domeniile celor mai complicate tulburări, afecțiuni sau boli (roga), mai ales că mijloacele de vindecare pe care Ayurveda le oferă sunt mijloace naturale și foarte accesibile.

Tocmai datorită faptului că nu sunt încă în prezent îndeajuns de bine cunoscute și cu atât mai puțin înțelese, aceste mijloace naturale de vindecare din Ayurveda pot să-și ofere ajutorul extraordinar pe care în realitate îl pot da.

Ayurveda poate să ofere un sprijin nebănuit chiar în situații dificile. Din această perspectivă putem spune că faptul de a învăța Ayurveda fără să fim bolnavi este un gest elementar de înțelepciune umană.